Europejski staż zawodowy dla absolwentów Zespołu Szkół Usługowych
Numer projektu: 2012-1-PL1-LEO02-27758
Źródło finansowania: Program „Uczenie się przez całe życie“ Leonardo Da Vinci (PLM)
Całkowita wartość projektu: 11 374,00 Euro
Wysokość dofinansowania: 100%
Czas trwania projektu: 15.08.2012 – 31.03.2012
Streszczenie projektu
Zrealizowany projekt to efekt współpracy Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim i Centre de formation d'apprentis europeen Louis Prioux w Bar Le Duc, Francja. Celem projektu było doskonalenie zawodowe wraz z nauką języka francuskiego, w tym zawodowego, dla dwóch absolwentów ZSU z Ostrowa Wlkp., w zawodzie kucharz i kelner. Projekt był realizowany w instytucji partnera - Centrum Szkolenia Praktycznego CFA europeen Louis PRIOUX w Bar Le Duc oraz dwóch francuskich restauracjach L'Aloyau w Metz i La Sirene w Etain. Projekt integrował doskonalenie zawodowe z nauką języka francuskiego, przez co zwiększył motywację uczestników projektu do dalszego samodoskonalenia, a także umożliwił swobodne posługiwanie się językiem francuskim na co dzień. Zdaniem koordynatorów projektu oraz samych uczestników, osiągnięto w 100% stawiane sobie cele. Młodzi ludzie ukończyli staż w okresie 10.09.12-31.01.13, uzyskali pozytwne opinie restauratorów z wykonywanych zadań zawodowych, dobrowolnie kontynuowali staż, celem przystąpienia do państwowego egzaminu zawodowego, a co najistotniejsze zostali zatrudnieni w restauracjach francuskich. Co więcej deklarują chęć kontynuacji własnego doskonalenia zawodowego w roku szkolnym 2013/2014, w oparciu o własne wypracowane fundusze. Projekt umożliwił wprowadzenie dwójki młodych ludzi w dorosłe życie zawodowe, z jednoczesnym nabyciem cennych na rynku pracy kompetencji zawodowych i językowych, co było głównym zamierzeniem pomysłodawcy i autorów projektu. Projekt przyczynił sie do poprawy sytuacji życiowej obu młodych ludzi - zarówno zawodowej jak i prywatnej. Ukończenie stażu jest dowodem samodyscypliny i rzetelności młodych ludzi. Pozyskane w ramach projektu środki finansowe zostały wydane w sposób bardzo efektywny. Korzyści absolwentów ZSU, z uczestnictwa w projekcie to: biegła znajomość języka francuskiego, i umiejętność swobodnej komunikacji w języku obcym, umiejętność pracy w międzynarodowym zespole (praca w restauracji), poprawa umiejętności interpersonalnych, nawiązanie kontaktów zawodowych, pewność zatrudnienia i płacy.