OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Konkurs kulinarny w ZSU
17 kwietnia 2014 roku

Konkurs kulinarny w ZSU

Szkolny etap konkursu kulinarnego pt. „Mam pomysł na rybę” odbył się 15 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. Współorganizatorem konkursu była firma Górecznik Taurus sp. z o.o. Imprezę honorowym patronatem objął Starosta Ostrowski Paweł Rajski,

12. uczniów z drugich i trzecich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Technikum z Zespołu Szkół Usługowych stanęło do rywalizacji przyrządzając zestawy obiadowe składające się z zupy i dania głównego z dodatkami. I tak w karcie dań znalazły się m.in.: pikantna zupa z dorsza z grzankami, zupa krem z kalafiora i dorsza, zupa Cazuela de pascado oraz dorsz w winnym sosie z awokado i puree ze szpinaku, suflet z dorsza z sosem paprykowym i grillowaną papryką.

* przygotowywanie_potraw

* ocena_potraw_przez_jury

W składzie jury byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół Usługowych oraz przedstawiciele Restauracji Górecznik Łukasz Kierzek i szef kuchni Roman Wegnerowicz oraz menager Restauracji Sepia Sebastian Kujawski, a przewodniczyła im Barbara Jakubowska - kierownik szkolenia praktycznego w ZSU.   Ocenie podlegały m.in.: organizacja pracy, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, sposób podania i dobór dodatków oraz smakowitość.

- Jest to bardzo duża promocja zawodu kucharza. Dla młodych ludzi jest to wyzwanie, żeby się wykazać w tego typu konkursach. Mają też możliwość sprawdzić swoje umiejętności. Poza tym walczą o staż i o rozwój własnej osobowości zawodowej – powiedział dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.

Według jury najlepszymi potrawami z dorsza okazała się zupa rybna z pulpecikami, dorsz panierowany z sosem cytrynowym, kuleczkami ziemniaczanymi nadziewanymi serem pleśniowym oraz cukinią marynowaną z grillowaną papryką, sporządzone przez Milenę Strankowską. Drugie miejsce zajął Kamil Kempa, który przygotował zupę rybną Bouillabaise oraz zrazy z dorsza w sosie z limonek. Trzecie miejsce przypadło Bartłomiejowi Wojtczakowi za zupę z dorsza oraz dorsza z sosem maślano-cytrynowym z kaparami, blanszowanym szpinakiem i puree z marchewki. Laureaci konkursu otrzymali zaproszenia na udział w finale konkursu, który odbędzie się podczas Festynu Rodzinnego organizowanego przez firmę Górecznik.

* 11

- Jestem byłym absolwentem tej szkoły i uważam, że kiedyś brakowało tego typu konkurów dla uczniów, aby zachęcić młodych ludzi do tego, że jest to zawód z przyszłością. Cieszę się, że młodzi ludzie chcieli wziąć udział w tym konkursie. Już w sierpniu laureaci będą walczyli o staż u boku szefa naszej kuchni – mówi pomysłodawca konkursu Łukasz Kierzek, kierownik kompleksu „Górecznik”.

Podsumowanie konkursu odbyło się w Restauracji Limba.

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 325