Konkurs kulinarny w ZSU
Szkolny etap konkursu kulinarnego pt. „Mam pomysł na rybę” odbył się 15 kwietnia 2014r. w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. Współorganizatorem konkursu była firma Górecznik Taurus sp. z o.o. Imprezę honorowym patronatem objął Starosta Ostrowski Paweł Rajski,
12. uczniów z drugich i trzecich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Technikum z Zespołu Szkół Usługowych stanęło do rywalizacji przyrządzając zestawy obiadowe składające się z zupy i dania głównego z dodatkami. I tak w karcie dań znalazły się m.in.: pikantna zupa z dorsza z grzankami, zupa krem z kalafiora i dorsza, zupa Cazuela de pascado oraz dorsz w winnym sosie z awokado i puree ze szpinaku, suflet z dorsza z sosem paprykowym i grillowaną papryką.
W składzie jury byli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych Zespołu Szkół Usługowych oraz przedstawiciele Restauracji Górecznik Łukasz Kierzek i szef kuchni Roman Wegnerowicz oraz menager Restauracji Sepia Sebastian Kujawski, a przewodniczyła im Barbara Jakubowska - kierownik szkolenia praktycznego w ZSU. Ocenie podlegały m.in.: organizacja pracy, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, sposób podania i dobór dodatków oraz smakowitość.
- Jest to bardzo duża promocja zawodu kucharza. Dla młodych ludzi jest to wyzwanie, żeby się wykazać w tego typu konkursach. Mają też możliwość sprawdzić swoje umiejętności. Poza tym walczą o staż i o rozwój własnej osobowości zawodowej – powiedział dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.
Według jury najlepszymi potrawami z dorsza okazała się zupa rybna z pulpecikami, dorsz panierowany z sosem cytrynowym, kuleczkami ziemniaczanymi nadziewanymi serem pleśniowym oraz cukinią marynowaną z grillowaną papryką, sporządzone przez Milenę Strankowską. Drugie miejsce zajął Kamil Kempa, który przygotował zupę rybną Bouillabaise oraz zrazy z dorsza w sosie z limonek. Trzecie miejsce przypadło Bartłomiejowi Wojtczakowi za zupę z dorsza oraz dorsza z sosem maślano-cytrynowym z kaparami, blanszowanym szpinakiem i puree z marchewki. Laureaci konkursu otrzymali zaproszenia na udział w finale konkursu, który odbędzie się podczas Festynu Rodzinnego organizowanego przez firmę Górecznik.
- Jestem byłym absolwentem tej szkoły i uważam, że kiedyś brakowało tego typu konkurów dla uczniów, aby zachęcić młodych ludzi do tego, że jest to zawód z przyszłością. Cieszę się, że młodzi ludzie chcieli wziąć udział w tym konkursie. Już w sierpniu laureaci będą walczyli o staż u boku szefa naszej kuchni – mówi pomysłodawca konkursu Łukasz Kierzek, kierownik kompleksu „Górecznik”.
Podsumowanie konkursu odbyło się w Restauracji Limba.