OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Drób z powiatu do Afryki
18 kwietnia 2014 roku

Drób z powiatu do Afryki

Niszę rynkową znalazła jedna z ubojni znajdujących się na terenie Powiatu Ostrowskiego. Wyspecjalizowała się w uboju kur reprodukcyjnych, które eksportowane są do wielu państw Afryki.

Jak informuje Powiatowy Lekarz Weterynarii na terenie Powiatu Ostrowskiego funkcjonują 3 małe ubojnie mięsa białego (drobiu). W ciągu roku jest w nich zabijanych ok. 3-4 mln sztuk drobiu.

- Każda z tych ubojni to stosunkowo niewielki zakład, ale posiadający swoją specyfikę. Ubojnia w Odolanowie specjalizuje się np. w kurach reprodukcyjnych, ptakach które zniosły jaja przeznaczone do wylęgu. To mięso jest następnie eksportowane do Afryki. Zakład odbiera ptaki nie tylko z polskich hodowli, ale przyjeżdżają tu kury z Niemiec, Czech czy nawet Węgier – wyjaśnia Dariusz Hyhs, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie.

* 1_kury_300

Powiat Ostrowski słynie zresztą, jako zagłębie drobiarskie. Funkcjonuje tutaj ok. 90 czynnych kurników, każdy z obsadą od 10 do 30 tys. sztuk drobiu. Podobne nasycenie kurnikami występuje dopiero w województwie Mazowieckiem. Zmienia się jednak tendencja hodowlana, bo produkcję drobiu tzw. grzebiącego (kury, indyki) wypiera ptactwo wodne. Nie chodzi tylko o kulinarne preferencje, ale o bezpieczeństwo sanitarne hodowli. W tym przypadku nie ma bowiem ryzyka z salmonellą.

Ta specyfika ma jednak wpływ na prace służ sanitarno-weterynaryjnych.

- Należymy do jednych z większych powiatów, jeśli chodzi o problemy weterynaryjne. Mamy zatrudnionych 7 lekarzy weterynarii. Skala problemu związanego z tą gałęzią produkcji objawia się w pełni np. w sytuacji ptasiej grypy – wyjaśnia D. Hyhs.

Z produkcją drobiarską ściśle związana jest także firm Weco przygotowująca susze i wsady jajeczne na potrzeby przetwórstwa spożywczego. Firma na potrzeby swojej produkcji zamierza także wybudować 4 kurniki z obsadą po 250 tys. kur niosek każdy.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 272