OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Najlepsze potrawy i stoiska
23 marca 2015 roku

Najlepsze potrawy i stoiska

Pierogi z wiśniami, trójwarstwowy sernik na zimno, mini pączusie serowe to kilka potraw, które uznane zostały za najlepsze podczas Ostrowskiego Festiwalu Smaków. Ze zgłoszonych ponad 100 dań profesjonalne jury wybrało 12 jej zdaniem najlepszych.

Przez ponad pięć godzin komisji konkursowej przypadł w udziale obowiązek degustacji i oceny zgłoszonych do konkursu potraw. Dla restauratorów ocena i wynik były tym ważniejsze, że w skład komisji konkursowej weszli przedstawiciele branży kulinarnej z całej Polski.

* dsc_0073.jpg

Jury pracowało w składzie: Joanna Ochniak - ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, inicjatorka „Fundacji Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej. Dominik Brodziak -  przedstawiciel młodego pokolenia polskich mistrzów kuchni, który w swej pracy zawodowej koncentruje się na tworzeniu nowych, wykwintnych dań opartych na niezwykłym połączeniu regionalnych składników i francuskich technik kulinarnych. Waldemar Kryjewski - autor projektów kulinarnych ogólnopolskich i regionalnych, moderator międzynarodowych warsztatów kulinarnych i konsultant programu ERASMUS+ w Wielkopolsce na lata 2014-2020. Andrzej Klimek - od ponad dwóch lat Szef Kuchni w Pałacu Tłokinia wyróżnionej dwoma widelcami w Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywca 2 czapek w prestiżowym przewodniku Gault&Millau; gotował dla Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, a także dla gwiazd polskiego show biznesu; jest specjalistą kuchni polskiej i francuskiej. Krzysztof Kasprzak przedstawiciel firmy Dajar i  Jacek Wojtysiak przedstawiciel firmy KalGastro – partnerzy konkursowi.

Po zdegustowaniu wszystkich smakołyków przyznano równorzędne wyróżnienia. Liderem w tej rywalizacji okazała się Restauracja „Pod Dębami’’ zdobywając cztery wyróżnienia za potrawy i jedno za aranżację stosika.

* dsc_0237.jpg

Jury uznało, że na wyróżnienie z tej firmy zasługują: trójwarstwowy sernik na zimno, lazurowy krem serowy,  mozaika szpinakowa z serem twarogowym i łososiem oraz mini pączusie serowe. Dwa wyróżnienia zdobyła Restauracja Górecznik Taurus za pierogi z łososiem i serem i polędwicę z dorsza z purre z buraczków i jabłek.

* dsc_0244.jpg

Nagrodzono także pierogi z serem i wiśniami z restauracji Bankietowa, racuszki serowe z restauracji Trzcieliny, pascha w wykonaniu restauracji Stylowa, kulki z białego sera w różnych smakach z restauracji Mleczna Perła, „Folwarczny pomyleniec’’ przygotowany przez restaurację Folwark Polski oraz portobello faszerowane serami – dzieło młodych adeptów gastronomii z Zespołu Szkół Usługowych.

* dsc_0245.jpg

Za aranżację stoiska nagrodzono: „Gościniec Zębcowski”, „Zajazd Wielkopolski KLARA”, „Górecznik Taurus’’, restaurację „Folwark Polski’’,  restaurację „Pod Dębami”  oraz  „Limbę Catering‘’.

 - Gratuluję  wszystkim, szczególnie odwagi. Sam startowałem w tego typu konkursach, wiec wiem jaki jest to stres. Poziom był bardzo wyrównany, ale kilka restauracji wyróżniło się w sposób szczególny stąd nasza decyzja – powiedział  Dominik Brodziak, najmłodszy członek jury.

* dsc_0251.jpg


Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 481