Najlepsze potrawy i stoiska
Pierogi z wiśniami, trójwarstwowy sernik na zimno, mini pączusie serowe to kilka potraw, które uznane zostały za najlepsze podczas Ostrowskiego Festiwalu Smaków. Ze zgłoszonych ponad 100 dań profesjonalne jury wybrało 12 jej zdaniem najlepszych.
Przez ponad pięć godzin komisji konkursowej przypadł w udziale obowiązek degustacji i oceny zgłoszonych do konkursu potraw. Dla restauratorów ocena i wynik były tym ważniejsze, że w skład komisji konkursowej weszli przedstawiciele branży kulinarnej z całej Polski.
Jury pracowało w składzie: Joanna Ochniak - ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, inicjatorka „Fundacji Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej. Dominik Brodziak - przedstawiciel młodego pokolenia polskich mistrzów kuchni, który w swej pracy zawodowej koncentruje się na tworzeniu nowych, wykwintnych dań opartych na niezwykłym połączeniu regionalnych składników i francuskich technik kulinarnych. Waldemar Kryjewski - autor projektów kulinarnych ogólnopolskich i regionalnych, moderator międzynarodowych warsztatów kulinarnych i konsultant programu ERASMUS+ w Wielkopolsce na lata 2014-2020. Andrzej Klimek - od ponad dwóch lat Szef Kuchni w Pałacu Tłokinia wyróżnionej dwoma widelcami w Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywca 2 czapek w prestiżowym przewodniku Gault&Millau; gotował dla Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego, a także dla gwiazd polskiego show biznesu; jest specjalistą kuchni polskiej i francuskiej. Krzysztof Kasprzak przedstawiciel firmy Dajar i Jacek Wojtysiak przedstawiciel firmy KalGastro – partnerzy konkursowi.
Po zdegustowaniu wszystkich smakołyków przyznano równorzędne wyróżnienia. Liderem w tej rywalizacji okazała się Restauracja „Pod Dębami’’ zdobywając cztery wyróżnienia za potrawy i jedno za aranżację stosika.
Jury uznało, że na wyróżnienie z tej firmy zasługują: trójwarstwowy sernik na zimno, lazurowy krem serowy, mozaika szpinakowa z serem twarogowym i łososiem oraz mini pączusie serowe. Dwa wyróżnienia zdobyła Restauracja Górecznik Taurus za pierogi z łososiem i serem i polędwicę z dorsza z purre z buraczków i jabłek.
Nagrodzono także pierogi z serem i wiśniami z restauracji Bankietowa, racuszki serowe z restauracji Trzcieliny, pascha w wykonaniu restauracji Stylowa, kulki z białego sera w różnych smakach z restauracji Mleczna Perła, „Folwarczny pomyleniec’’ przygotowany przez restaurację Folwark Polski oraz portobello faszerowane serami – dzieło młodych adeptów gastronomii z Zespołu Szkół Usługowych.
Za aranżację stoiska nagrodzono: „Gościniec Zębcowski”, „Zajazd Wielkopolski KLARA”, „Górecznik Taurus’’, restaurację „Folwark Polski’’, restaurację „Pod Dębami” oraz „Limbę Catering‘’.
- Gratuluję wszystkim, szczególnie odwagi. Sam startowałem w tego typu konkursach, wiec wiem jaki jest to stres. Poziom był bardzo wyrównany, ale kilka restauracji wyróżniło się w sposób szczególny stąd nasza decyzja – powiedział Dominik Brodziak, najmłodszy członek jury.