OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Festiwal z jajem
5 marca 2018 roku

Festiwal z jajem

Kurze jajo a właściwe potrawy z jajkiem w roli głównej będą kulinarnymi bohaterami VI edycji Ostrowskiego Festiwalu Smaku. Ta największa w regionie impreza promująca lokalnych producentów żywności i restauratorów odbędzie się 17 marca 2018 r. tradycyjnie w hali sportowej Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie.

W dniu 5 marca w Zespole Szkół Usługowych odbyła się konferencja prasowa, na której zaprezentowano szczegóły tegorocznego Festiwalu.

- ‘’Aż trudno uwierzyć, że to już szósta edycja Festiwalu, który dzięki zaangażowaniu dyrektora i współpracowników stał się kilka lat temu faktem. Dla mnie jako dla Starosty ważne jest, aby Festiwal pokazywał nie tylko szeroką ofertę restauratorów w naszym powiecie, ale także promował to, co w szkolnictwie zawodowym się dzieje’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

* dsc_0004.jpg

Na efekt promocyjny uwagę zwracał także dyrektor ZSU. – ‘’Przyświecają nam trzy cele: promocja przedsiębiorczości, promocja szkolnictwa zawodowego i pokazanie, że szkoła zawodowa to miejsce sukcesu w czasie nauki, jak i poza jej zakończeniu. Trzeci cel to promocja lokalnego produktu. Zaczęliśmy od boczniaków, ale był także promowany przygodzicki karp, sery laur i twarogi OSM, gęsina, dziczyzna’’ – powiedział Dariusz Kaczmarek.

Od początku głównymi organizatorami imprezy są Zespół Szkół Usługowych oraz Powiat Ostrowski, a w poszczególnych imprezach wspierają ich partnerzy. W tym roku będą to firma WAZA, Izba Rzemieślnicza w Kaliszu oraz producent jaj firma TOPFERM.

* dsc_0007.jpg

- ‘’Nasza ferma działa w Topoli Osiedle. Istniejemy od 1997 roku i robimy wciąż to samo i chyba nam się to udaje dobrze robić skoro tyle lat trwamy na wymagającym runku.  Promocja jajek to walka z mitami, które pojawiają się na temat ich spożycia. Dlatego jajko jako główny bohater Festiwalu to genialny pomysł. Tym bardziej, że może się to odbywać w towarzystwie restauratorów, którzy potrafią zrobić z nich kulinarne cuda’’powiedział Krzysztof Borowczyk, właściciel firmy TOPFERM.

Jak szacują organizatorzy na festiwalowe potrawy wykorzystanych zostanie ok. 5 tysięcy jaj.

- ‘’Mamy zgłoszenia od 40 wystawców większości to restauratorzy oraz cukiernicy. Każdy do konkursu może zgłosić jedną potrawę, która oceniane będzie przez niezależne jury. Wiem jednak, że poszczególne firmy zgłaszać będą więcej propozycji, wtedy jednak będą one podlegać ocenie publiczności, które wybierze swojego faworyta’’powiedziała Barbara Jakubowska kierownik szkolenia zawodowego w ZSU.

Festiwal odbędzie się 17 marca br. Od godz. 10 do 12 trwać będzie część branżowa. Od 12 do 14 część dostępna dla wszystkich. Dystrybucją  bezpłatnych zaproszeń zajmują się firmy, które biorą udział w Festiwalu.

Odwiedzin: 266