Tłumny festiwal pełen smaków
Około 100 potraw zgłoszonych do konkursu i prawie pięć tysięcy odwiedzających to najkrótsza recenzja III Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który 21 marca 2015 r. odbył się w Zespole Szkół Usługowych. Królowały potrawy do przygotowania których użyto sery pleśniowe lub towarowe.
Partnerami i sponsorami tegorocznej edycji Festiwalu były: Spółdzielnia Mleczarka Lazur i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Ostrowie Wielkopolskim. Z prawie pół tony przekazanych przez te firmy serów pleśniowych oraz twarogowych przygotowano około 100 potraw.
Oficjalnego otwarcia Festiwalu dokonali: Marzena Wodzińska Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego oraz Paweł Rajski Starosta Ostrowski.
Obecni byli także Andrzej Leraczyk Przewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego, Tomasz Ławniczak Wicestarosta Ostrowski liczna reprezentacja radnych powiatowych, a także szefowie instytucji i służ z terenu powiatu.
- Bardzo podoba mi się to przedsięwzięcie. Zarówno pod względem tego, co konkretnie zaprezentowano na targach, jak i idei, która tej imprezie przyświeca. Ostrowski Festiwal Smaków wpisuje się w priorytety działań samorządu województwa wielkopolskiego pod względem promocji szkolnictwa zawodowego. Tutaj łączy się promocja lokalnych produktów, rodzimych przedsiębiorców oraz szkolnictwa zawodowego w ogóle. Taka współpraca stron powinna się przyczynić do tego, że szkoły nie będą „produkować’’ bezrobotnych, ale kształcić kadry pod zapotrzebowanie rynku pracy. Liczę na to, że szkoły zawodowe staną się szkołami pierwszego wyboru - powiedziała Marzena Wodzińska.
Współorganizatorem Festiwalu jest od początku Powiat Ostrowski.
- Pani Marszałek jest wielkim orędownikiem szkolnictwa zawodowego i wspólnie z samorządem wojewódzkim snujemy duże plany w tym zakresie. Ta impreza uzmysławia wszystkich, że my w Powiecie Ostrowskim mamy się czym pochwalić. Przygodzicki karp, boczniaki, które udało się wypromować czy wreszcie sery z naszego powiatu to są marki handlowe, które są wartością dodaną i mają konkretny wymiar gospodarczy. Cieszę się, że po raz kolejny jest nas tak wielu i gratuluję Dyrekcji ZSU oraz współpracownikom za ogromną pracę, która została włożona w przygotowanie tej imprezy oraz sponsorom – powiedział Starosta Ostrowski.
Tegoroczny Festiwal odbywał się w nieco zmienionej formule organizacyjnej.
- Wprowadziliśmy godzinę tylko dla przedsiębiorców. Od tego roku przez pierwsze godziny wejście odbywało się z zaproszeniami. Mamy satysfakcję, że impreza cieszy się zainteresowaniem wśród restauratorów. Widać to po ilości zgłoszonych potraw, staraniach w zakresie ich przygotowania także pod względem nazewnictwa. Już myślimy o następnym Festiwalu i o tym jakie innowacje wprowadzić, żeby to było jeszcze lepsze przedsięwzięcie – powiedział Dariusz Kaczmarek dyrektor ZSU.
Wcześniejsze edycje pokazują, że wiele potraw, które przygotowano specjalnie na Festiwal weszły na stałe do menu poszczególnych restauracji.
Mimo wprowadzenia zaproszeń dystrybuowanych w większości przez organizatorów na Festiwal przybyły prawdziwe tłumy. Ze względów bezpieczeństwa i dla samego komfortu zwiedzania stoisk wprowadzono ograniczenia w zakresie ilości osób, które jednocześnie wchodziły do sali.