OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Informacja

Dnia 12 lipca 2019r.

Referat Rejestracji Pojazdów
oraz
Referat Wydawania Uprawnień dla Kierowców

czynny do godziny 12:00

z powodu szkolenia pracowników.

Za utrudnienia przepraszamy.

Informacja

Zgodnie z Art. 8 pkt. 5 ustawy z dnia 5 sierpnia 2018 r. o nieodpłatnej pomocy prawnej, nieodpłatnym poradnictwie obywatelskim oraz edukacji prawnej
(Dz. U. z 2017r. poz. 2030, z 2018 r. poz. 1467)
w celu skorzystania z pomocy prawnej należy
umówić się na wizytę pod numerem telefonu

539 526 070

Zapisy będą odbywały się w dniach:
wtorek (godz. 12.00-14.00)
czwartek (godz. 12.00-14.00)

Aktualności
Komunikat

Komunikat

19 lipca 2019 roku

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim informuje, że na terenie gminy Ostrów Wielkopolski wykryto ognisko zgnilca amerykańskiego pszczół. Na chorobę tę chorują tylko pszczoły i nie jest ona groźna dla ludzi. W związku z wystąpieniem ogniska choroby został wyznaczony obszar zapowietrzony w promieniu 6 km od ogniska. Obszar ten został oznaczony tablicami informacyjnymi „UWAGA ZGNILEC AMERKAŃSKI PSZCZÓŁ „OBSZAR ZAPOWIETRZONY’’. Wszystkie restrykcje weterynaryjne dotyczą tylko właścicieli pasiek w wyznaczonym obszarze. Powiatowy Lekarz Weterynarii informuje, że spożywanie miodu nie jest zagrożeniem dla zdrowia ludzi.   Powiatowy Lekarz Weterynarii w Ostrowie Wielkopolskim Dariusz Hyhs

V Biesiada Szachowa w DPS

V Biesiada Szachowa w DPS

16 lipca 2019 roku

W dniu 5 lipca 2019 r. w Domu Pomocy Społecznej w Ostrowie zorganizowana została V BIESIADA PRZY SZACHACH, pod patronatem Starostwa Ostrowskiego. W biesiadzie wzięły udział zaproszeni goście z zaprzyjaźnionych Domów Pomocy Społecznej z Psar, Pleszewa, Marszałek i Baszkowa.

Sikawki konne znowu w akcji

Sikawki konne znowu w akcji

15 lipca 2019 roku

Po raz szesnasty odbyły się Powiatowe Zawody Sikawek Konnych. W tym roku miejscem rozgrywek był Konradów w Gminie Sośnie.  

Wyniki matur

Wyniki matur

9 lipca 2019 roku

Ponad 91 proc. uczniów liceów prowadzonych przez Powiat Ostrowski zadało tegoroczny egzamin maturalny. To wynik znacznie lepszy niż średnia krajowa i wielkopolska. Ogółem do egzaminu maturalnego w powiecie przystąpiło 1121 uczniów liceów oraz zespołów szkół.

Lato z helem, wakacje z doświadczeniami

W Odolanowie od 35 lat „Lato z helem” przyciąga rzesze młodych, zdolnych ludzi chcących doskonalić swoje umiejętności, a łączących swoją przyszłość z nauką- w szczególności z fizyką. Dziś, w dniu 05 lipca 2019 roku, odbyła się Sesja Jubileuszowa, podsumowująca wiele lat działalności na rzecz kreatywnego przekazywania wiedzy. „Lato z helem” do Odolanowa zaprosiło już 130 wykładowców, którzy wygłosili 365 wykładów dla 700 uczniów i studentów.

Nabór w finałowej fazie

Nabór w finałowej fazie

4 lipca 2019 roku

Ponad 3400 uczniów zadeklarowało chęć nauki w szkołach prowadzonych przez Powiat Ostrowski. To m.in. efekt reformy, w ramach które do szkół przyszło dwa razy więcej uczniów. Chociaż szkoły przygotowały miejsca dla wszystkich chętnych, to jednak mogą być problemy z dostaniem się na wymarzony kierunek czy specjalność.

„Projektowanie Przyszłości” w budowlance

W terminie od lutego do czerwca 2019 r. był realizowany projekt edukacyjny przy współpracy Zespołu Szkół Budowlano-Energetycznych oraz Publicznego Przedszkola Nr 16 w Ostrowie Wlkp. W przedsięwzięciu „Projektowanie Przyszłości” brała udział grupa sześcioletnich przedszkolaków oraz uczniowie z klasy drugiej kierunku technik budownictwa, którzy wspomagali pracę dzieci.

Powiat ostrowski wicemistrzem XXI Letniej Wielkopolskiej LZS Spartakiady

W rywalizacji XXI Letniej Wielkopolskiej LZS Spartakiady Mieszkańców Wsi O Puchar Marszałka Województwa Wielkopolskiego brały udział drużyny z 20 powiatów województwa wielkopolskiego. Powiat ostrowski reprezentowała 40-osobowa ekipa składająca się z przedstawicieli gmin: Ostrów Wielkopolski, Przygodzice i Odolanów.

Ogród pełen zmysłów

Ogród pełen zmysłów

28 czerwca 2019 roku

Już od 14 czerwca 2019 r. uczniowie z Zespołu Szkół Specjalnych mogą korzystać z udogodnień ogrodu sensorycznego, to wyjątkowy „ogród zmysłów’’, w którym dzieci niepełnosprawne mogą poznawać, różne faktury, kształty i dźwięki, ale także doskonale się bawić i miło spędzać czas.

Neurologia za 3 miliony!

Neurologia za 3 miliony!

27 czerwca 2019 roku

Osiemnaście lat miał najmłodszy pacjent, który z udarem trafił do ostrowskiego szpitala. Od dziś każdy pacjent z problemami tego typu będzie mieć do dyspozycji nowoczesną i funkcjonalną bazę na wyremontowanym Oddziale Neurologicznym z Pododdziałem Udarowym.

Zgodne absolutorium

Zgodne absolutorium

26 czerwca 2019 roku

Jednogłośnie „za’’ radni powiatowi udzielili absolutorium Zarządowi Powiatu Ostrowskiego za wykonanie budżetu w 2018 roku. –‘’To był historyczny, najlepszy rok pod względem inwestycyjnym w całej historii istnienia powiatów’’ – mówił Starosta Ostrowski analizując wskaźniki budżetowe.

XI Memoriał Aleksandra Szuberta w piłce nożnej

Po raz jedenasty w Łąkocinach zorganizowano piłkarski Memoriał Aleksandra Szuberta, byłego społecznika, radnego gminnego, piłkarza i współzałożyciela LZS „Ogniwo” Łąkociny. Organizatorzy przeprowadzili zawody w kategoriach dziecięcych i seniorskich. Tym samym w imprezie udział wzięło trzynaście drużyn z powiatu ostrowskiego.

Złapali taaaką rybę

Złapali taaaką rybę

25 czerwca 2019 roku

Ponad 5 kg ryb złowili uczestnicy Zawodów Wędkarskich o ZŁOTĄ RYBKĘ o puchar Przewodniczącego Rady Powiatu Ostrowskiego Piotra Walkowskiego.  Zawody były doskonała formą rekreacji oraz powrotem do tradycji, ostatnia bowiem rywalizacja w tej dyscyplinie o puchar Przewodniczącego odbyła się równo 10 lat temu.

Wizyta Prezydenta RP

Wizyta Prezydenta RP

25 czerwca 2019 roku

W poniedziałek 24 czerwca 2019 r. w ramach projektu spotykania się z mieszkańcami wizytę w Powiecie Ostrowskim złożył Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda. Głównym punktem wizyty było spotkanie na ostrowskim Rynku. Podczas zamkniętego dla prasy spotkania Prezydent rozmawiał z samorządowcami.

Ostrzeżenie przed upałem

Ostrzeżenie przed upałem

25 czerwca 2019 roku

Od godz.14.00 dnia 25.06.2019 r. do godz.18.00 dnia 26.06.2019 r. prognozuje się upały. Temperatura maksymalna od 29 st. C do 33 st. C. Temperatura minimalna w nocy 18-20 st. C . Stopień zagrożenia 2.

Zagraniczne kursy z zakresu metodyki nauczania

W miesiącu czerwcu, 31 nauczycieli języka angielskiego, 9 nauczycieli języka niemieckiego i 2 nauczycieli języka francuskiego, uczestniczyło w kursie z zakresu metodyki nauczania języka obcego, odpowiednio angielskiego, niemieckiego i francuskiego. Specjalistyczne kursy realizowane były w zagranicznych szkołach językowych w Exeter, Berlinie i Rouen.

Komunikat w związku z wizytą Prezydenta RP

W związku z wizytą Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Pana Andrzeja Dudy w Ostrowie Wielkopolskim informujemy, że 24 czerwca 2019 roku, w godzinach 7:00 - 19:00, wystąpią ograniczenia dla ruchu pojazdów w niżej wymienionych obszarach centrum miasta.

Wizyta prezydenta RP w Ostrowie- akredytacje dla dziennikarzy

24 czerwca 2019 roku (poniedziałek) Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda złoży wizytę w Ostrowie Wielkopolskim i Krotoszynie (woj. wielkopolskie).

Podsumowanie roku sportowego w szkołach

W dniu 11 czerwca 2019r. podsumowano Rok Sportowy 2018/2019 w powiatowych szkołach. Jak się okazuje uczniowie szkół ponadgimnazjalnych w mijającym roku szkolnym odnosili znaczące sukcesy zarówno na arenie wojewódzkiej i ogólnopolskiej.

Wymiana młodzieżowa Polska-Rumunia

W dniach 2.06 – 9.06. 2019 realizowany był projekt międzynarodowej wymiany międzyszkolnej „Kultura, sztuka i tradycje: Rumunia-Polska 2018-2019”. Brały w nim udział: II Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Władysława Reymonta w Ostrowie Wlkp. oraz Liceum im. Traiana Lalescu z Branesti w Rumunii.

Archiwum: 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 |