strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wizyta francuskiego mistrza kuchni JOËL’a GERMAIN’a w ZSU
20 marca 2017 roku

Wizyta francuskiego mistrza kuchni JOËL’a GERMAIN’a w ZSU

Zespół Szkół Usługowych realizuje projekt pn. „Chcę być profesjonalistą”, w ramach którego 20 nauczycieli zawodu i instruktorów praktycznej nauki zawodu, uczestniczyło w tygodniowym stażu zawodowym w Gradignan koło Bordeaux we Francji w ośrodku Chateau Mouleresns.

Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, a współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach tego projektu także 44 uczniów ZSU będzie odbywać swoje praktyki zawodowe w Niemczech i Wielkiej Brytanii.

zdjecieCelem staży zawodowych kadry ZSU było doskonalenie warsztatu pracy w zakresie rodzajów win francuskich, metod ich łączenia z potrawami, francuskimi metodami i technikami stosowanymi w kuchni i wykonywania typowych potraw kuchni Akwitanii. Staż  miał charakter profesjonalnych warsztatów prowadzonych przez JOËL’A GERMAIN’A, który uzyskał dyplom zawodowy w roku 1969. Przez okres pracy zawodowej pracował w słynnej restauracji Fouqueds w Paryżu, w restauracjach w Monaco, na Lazurowym Wybrzeżu i w Bordeaux. Bardzo dobra atmosfera stażu we Francji, profesjonalna realizacja zajęć, skutkowały zaproszeniem gościa do Ostrowa Wielkopolskiego. Zaproszenie wystosowała kadra zawodowa uczestnicząca w stażu, na czele z Donatą i Donato Berchicci.

Joël Germain, po spotkaniu 16 marca 2017 roku, z dyrekcją szkoły oraz nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych obejrzał pracownie zawodowe, co wzbudziło jego duże zainteresowanie i uznanie. W piątek Joël Germain przeprowadził zajęcia gastronomiczne na temat kuchni francuskiej z młodzieżą klasy 3tb uczącą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.  Młodzież z klasy 3 technikum wykonywała: przystawkę – grzanki z kozim serem i miodem, danie główne – pierś z kaczki z sosem chutney, deser – naleśniki z kremem pomarańczowym.

zdjeciePodczas zajęć, które odbyły 17 marca 2017 roku, uczniowie poznali techniki kulinarne wykorzystywane w kuchni francuskiej oraz nabyli nowe umiejętności zawodowe.

Pobyt francuskiego mistrza kucharskiego w Zespole Szkół Usługowych to efekt dodany realizowanego projektu, co jest dużą  satysfakcję dla dyrektora szkoły, kadry zawodowej oraz pracowników Referatu Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.

zdjecie

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 83