Jak na staż - to tylko do Francji
Marta Sitek, uczestniczka II edycji projektu EUROTOUR realizowanego w ramach programu Leonardo Da Vinci w minioną środę spotkała się z młodzieżą Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. Opowiedziała o swoich wrażeniach ze stażu, który właśnie odbywa we Francji. W spotkaniu uczestniczył także Kornel Adamczak, uczestnik I edycji projektu, który zdecydował pozostać we Francji, aby kontynuować naukę zawodu i pracować na własny rachunek.
Przypomnijmy, żewspółpraca powiatu ostrowskiego z francuskim Centrum Doskonalenia Zawodowego CFA Europeen Louis PRIOVX w miejscowości Bar Le Duc rozpoczęła się ponad dwa lata temu.
Projekt „Eurotour - mobilność młodych absolwentów zawodów gastronomicznych z terenu Powiatu Ostrowskiego”.Realizowany jest w ramach projektu Leonardo Da Vinci przez Starostwo Powiatowe przy współpracy Zespołu Szkół Usługowych i Cechu Rzemiosł Różnych w Ostrowie Wielkopolskim. Projekt uzyskał aprobatę Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji w Warszawie i otrzymał dofinansowanie w wysokości ponad 16.000.
Jest to już drugie działanie umożliwiające odbycie rocznego stażu zawodowego we Francji, połączone z nauką języka francuskiego. Do tej pory z projektu skorzystało w sumie pięciu absolwentów Zespołu Szkół Usługowych, a zainteresowanie projektem jest coraz większe. Mam nadzieję, że we wrześniu do Francji wyjadą kolejni ochotnicy. Młodzi ludzie, którzy zdecydują się na staż będą mieli okazję odbyć go w renomowanej francuskiej restauracji, a przez cały czas jego trwania będą pod opieką francuskich nauczycieli - wyjaśnia koordynator projektu Tomasz Sobczak, inspektor Wydziału Integracji Europejskiej i Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.
Młodzieży Zespołu Szkół Usługowych o swoich wrażeniach i początkowych obawach opowiadziała Marta Sitek, stażystka II edycji projektu ucząca się w zawodzie kucharz.
Cieszę się bardzo, że otrzymałam szansę wyjazdu na roczny staż do Francji. Nie ukrywam, że przed wyjazdem miałam ogromne obawy czy sobie poradzę, między innymidlatego, że nigdy nie uczyłam się języka francuskiego. Jednak po półrocznym pobycie poznałam język w zakresie podstawowym. We Francji uczę się zawodu kucharza i zajmuję się tylko francuską kuchnią. Pracuję w restauracji L” Aloyau w miejscowości Metz. Przyrządzam desery i przekąski. Mam swój zakres obowiązków, który z czasem się rozszerza. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to, że w klasie nie mam żadnych kolegów z Polski. Zachęcam do skorzystania z tego projektu, bo to doskonała okazja do zdobycia nowych doświadczeń i poznania innej kultury, a przede wszystkim życiowa szansa.
Na pytania młodzieży odpowiadał również uczestnik I edycji projektu Kornel Adamczak.
Mimo, że mój staż już się skończył, nadal uczę się i pracuję we Francji. Na pewno nie żałuję mojej decyzji. Po roku pobytu poznałem już dobrze język francuski. Cieszę się, że tam mieszkam, ponieważ zdobywam nowe doświadczenia. Jednak najbardziej zadowolony jestem ze zdanego egzaminu zawodowego i bycia najlepszym uczniem w klasie, a drugim uczniem w szkole. Mam już dyplom kucharza, a teraz zdobywam doświadczenie jako kelner. Odpowiadam za wina i szampany w naszej restauracji. Planuję zostać we Francji jeszcze dwa lata. Chciałbym również wziąć udział w projekcie przygotowywanym przez francuską szkołę, który umożliwia wyjazd na miesięczny staż zawodowy do Londynu lub Helsinek.
Projekt EUROTOURskierowany jest przede wszystkim do absolwentów Zespołu Szkół Usługowych.
Dzięki projektowi uczniowie doskonalą swoje kwalifikacje zawodowe. W francuskim Ośrodku Doskonalenia Zawodowego nauka połączona jest z praktyką, czego w naszych szkołach niestety nie ma. Ważne jest również to, że uczniowie osiągają duży rozwój zawodowy. Kiedy odwiedzają naszą szkolę po przyjeździe do Polski są zupełnie inni otwarci, pełni pomysłów i z dużą dozą radości - podkreśla Barbara Jakubowska, kierownik szkolenia praktycznego ZSU w Ostrowie Wielkopolskim.
Warto zaznaczyć, że potwierdzeniem nabytych umiejętności podczas projektu jest przystąpienie do Państwowego Egzaminu Zawodowego organizowanego przez Francuskie Ministerstwo Edukacji. W związku z tym projekt wymaga od stażystów opanowania znajomości języka francuskiego w mowie i piśmie.