OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Odwiedzili Powiat Ostrowski
7 czerwca 2010 roku

Odwiedzili Powiat Ostrowski

Na zaproszenie starosty Włodzimierza Jędrzejaka Powiat Ostrowski odwiedziły delegacje zagraniczne z Francji i Włoch. Podczas dwudniowej roboczej wizyty spotkali się z uczniami Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim oraz uczestniczyli w tegorocznej Gali „Przyjaciel Powiatu Ostrowskiego”.

Już od kilku lat Powiat Ostrowski prowadzi współpracę z francuskim Centrum Kształcenia Praktycznego CFA European Louis Prioux w miejscowość Bar Le Duc, która rozwijała się głównie na płaszczyźnie edukacyjnej. W ramach tej współpracy już pięcioro uczniów z Zespołu Szkół Usługowych wyjechało na roczny staż zawodowy do Francji.

Osobiście uważam, że międzynarodowa wymiana uczniów i nauczycieli to jeden z największych sukcesów naszej, powiatowej edukacji. Dzięki programom unijnym i projektom pisanym przez Wydział Integracji Europejskiej i Rozwoju we współpracy z poszczególnymi szkołami, do tej pory ponad 500 uczniów skorzystało z tej formy dodatkowego kształcenia. To bardzo ważne, że młody człowiek może odbyć praktykę czy staż zawodowy za granicą. Uczy się w ten sposób języka, nowych technologii, poznaje kulturę, spotyka się rówieśnikami z Europy. W mojej ocenie ma to kapitalne znaczenie dla jego dalszego rozwoju zawodowego - podkreśla starosta Włodzimierz Jędrzejak

Głównym celem wizyty delegacji francuskiej była prezentacja programu „Eurotour”. W spotkaniu zorganizowanym w Zespole Szkół Usługowych uczestniczyli przede wszystkim uczniowie klas III. Młodzież zapoznała się z wymogami, jakie trzeba spełnić, aby odbyć roczny staż zawodowy we Francji.

Polscy uczniowie są bardzo dobrze przygotowani do zawodu. Poziom kształcenia w Polsce jest na wysokim poziomie, a do tego sama młodzież ma silną motywację do nauki i pracy. Program ten z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Mimo, że warunki pracy są trudne, uczniowie doskonale sobie radzą. Chciałbym podkreślić, że również francuscy pracodawcy cenią sobie polskich stażystów. Mamy nadzieję, że projekt ten będzie nadal kontynuowany - wyjaśnia Michel Solon, koordynator projektów europejskich we francuskiej szkole.

Omawiano również kolejny projekt przygotowany przez francuską szkołę oraz Wydział Integracji Europejskiej i Rozwoju przy współpracy ZSU. Projekt „Frencz and Polish culinary meetings” realizowany jest w ramach programu Comenius „Uczenie się przez całe życie”, który polega na obustronnej wymianie uczniów.

Uważam, że roczny pobyt we Francji ma bardzo duże znaczenie dla młodych ludzi, którzy wiele mogą się u nas nauczyć. Dzięki temu programowi mogą poszerzyć swoją wiedzę. A przede wszystkim po zdobyciu odpowiednich kwalifikacji mają większe możliwości zdobycia lepszej pracy zarówno w Polsce, jak i Europie - mówi Nicolas Viard, zastępca koordynatora projektów europejskich.

Po prezentacji, przedstawiciele delegacji francuskiej przeprowadzili rozmowy kwalifikacyjne z dwójką tegorocznych maturzystów ZSU, którzy są zainteresowani odbyciem rocznego stażu zawodowego w Bar Le Duc. Podczas spotkania Daniel Libera i Piotr Kuroszczyk zapoznali się również ze szczegółami uczestnictwa w programie.

Do tej pory do Francji wyjechało pięcioro uczniów. Jest to duży sukces, ponieważ część z nich chce pozostać i doskonalić nadal swoje umiejętności zawodowe. Nasi uczniowie pracują w restauracjach i uczą się w szkole francuskiej. Stawiane są im duże wymagania. Jednak po zdobyciu odpowiednich kwalifikacji zawodowych mają też gwarancję zatrudnienia we Francji. Pod warunkiem, że chcą się dalej uczyć - informuje Tomasz Sobczak z Wydziału Integracji Europejskiej i Rozwoju Starostwa Powiatowego, koordynator projektu.

Po raz pierwszy uczniowie ostrowskiej Usługówki mieli okazję uczestniczyć w pokazie na temat historii wina i sposobu jego podawania. W prezentacji teoretycznej i praktycznej przygotowanej przez Włocha Guido Penso, oprócz młodzieży i nauczycieli udział wzięli również ostrowscy restauratorzy współpracujący z ZSU.

Serwowanie win nie jest polską tradycją, jednak tego typu prezentacje młodym ludziom, którzy swoje życie wiążą z gastronomią dają przede wszystkim wiedzę, a także praktyczne umiejętności. Konsument, aby rozpoznał dobre wino musi zwrócić uwagę na jego etykietę, sprawdzić gdzie wino było produkowane i butelkowane. Natomiast dobry kelner musi zapamiętać, że w pierwszej kolejności zawsze należy podawać wina białe, a dopiero później czerwone. Oprócz tego wybieramy gatunek wina w zależności od rodzaju dania. Przed posiłkiem podaje się wina pobudzające apetyt, do przekąsek wina białe wytrawne, do ryb i białego mięsa wina białe półwytrawne, do pieczystego i dziczyzny, a także serów wina czerwone, natomiast do owoców, orzechów, ciast i deserów wina słodkie. Młodzi technicy gastronomii i kelnerzy powinni również zapamiętać, że kieliszek do wina napełnia się tylko do 2/3 objętości, nalewając do niego od 80 do 100 ml wina - mówi Guido Penso, sommelier stowarzyszenia A.I.S. accompagnatore turistico z Prowincji Forli - Cesena.

Warto podkreślić, że obie delegacje uczestniczyły także w tegorocznej Gali „Przyjaciel Powiatu Ostrowskiego”, która odbyła się 27 maja w Pałacyku Książąt Radziwiłłów w Antoninie. Jest to tradycyjne spotkanie z okazji Dnia Samorządu Terytorialnego, podczas którego honoruje się ludzi w szczególny sposób zasłużonych dla rozwoju i promocji naszego regionu.

Skład delegacji francuskiej :

  1. Michel Soulon - koordynator projektów europejskich we francuskiej szkole,
  2. Nicolas Viard - zastępca koordynatora projektów europejskich,
  3. Florence Donge - nauczycielka języka francuskiego.

Skład delegacji włoskiej

  1. Guido Penso - sommelier stowarzyszenia A.I.S. accompagnatore turistico z Prowincji Forli - Cesena.

Dodał(a): Anna Kryjom
Odwiedzin: 350