OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Było świetnie
2 lipca 2010 roku

Było świetnie

Znakomita impreza, fantastyczna promocja, kapitalna publiczność - tak o Lecie z Radiem i Powiatowym Święcie Sera mówią Zygmunt Chajzer, Roman Czejarek, Robert Sowa i Zenon Michaś.

Zygmunt Chajzer, absolwent warszawskiej AWF oraz Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. Z Polskim Radiem związany od 1980 roku. Początkowo pracował w redakcji sportowej, której szefem był Bogdan Tuszyński, a w zawód wprowadzali go między innymi Włodzimierz Szaranowicz i Dariusz Szpakowski. Później były „Sygnały Dnia” i współpraca z Tadeuszem Sznukiem, Andrzejem Matulem, Antonim Mielniczukiem. Jako żółtodziób parzył im kawę i herbatę, oraz kombinował, skąd wziąć do niej cytrynę (nieocenionym źródłem okazał się bazar Różyckiego). Przez kilka lat był szefem redakcji „Cztery Pory Roku”, ale najważniejszym jego miejscem w Radiu stało się „Lato z Radiem”. Tu poznał swoją żonę, realizował - do spółki z Romkiem Czejarkiem - najbardziej szalone pomysły. Liczył krowie łatki, mierzył najdłuższe jamniki i układał alfabetyczną listę obecności Polaków. Wspólnie poprowadzili około 300 koncertów „Lata z Radiem”. Po trzech latach nieobecności na antenie wraca do radia z jeszcze bardziej szalonymi i zwariowanymi pomysłami. W Ostrowie Wielkopolskim poprowadził inauguracyjny koncert Lata z Radiem.

Już przed imprezą powiedziałem, że najważniejsza jest pogoda, bo z resztą to sobie poradzimy, oczywiście przy współpracy Powiatu Ostrowskiego i licznych sponsorów tegorocznej trasy koncertowej. Mamy już spore doświadczenie przy organizacji takich koncertu. Wspólnie z Romkiem Czejarkiem zrobiliśmy ich prawie 300. Dzisiejsza inauguracja to dla nas wielki dzień i wielki powrót, ponieważ przez kilka lat nie było nas na antenie. Lato z Radiem to audycja dla wszystkich. Nasze spotkania koncertowe zaczynamy programem dla dzieci, a nasi wykonawcy reprezentują tak różne style i pokolenia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Fajne jest to, że na te imprezy przychodzą całe rodziny. Jest po prostu fantastycznie - mówi popularny radiowiec.

Roman Czejarek, przez 16 lat dowodził „Latem z Radiem”, organizując największe i najgłośniejsze trasy koncertowe. W sumie ponad pół tysiąca olbrzymich imprez! Napisał dziesięć książek i setki artykułów prasowych. Pracował w radiu komercyjnym i publicznym. W Telewizji Polskiej prowadził legendarne „Nocne rozmowy”, a teraz rządzi teleturniejem „Gilotyna”. Ostatnio można go również zobaczyć w TVP2 w „Pytaniu na śniadanie”. Warto podkreślić, że biurko Romana Czejarka jest pełne nagród za najlepsze reportaże, słuchowiska i fotografie przyrody.

Pogoda dopisała, przyszły tłumy ludzi, wykonawcy przyjechali, więc czego chcieć więcej? To jest pierwsza impreza „Lata z Radiem” i jest naprawdę fantastycznie. Mam nadzieję, że następne koncerty będą tak samo udane. Podczas całej trasy odwiedzimy dwadzieścia miast w całej Polsce. Zaczęliśmy od Ostrowa Wielkopolskiego i Częstochowy, a finał odbędzie się 29 sierpnia w Ostródzie. W trakcie koncertów chcemy również opowiadać o regionalnej żywności. Dzisiaj promujemy sery Lazur, czyli polski produkt o europejskiej, a nawet światowej jakości, który wdarł się przebojem kilka lat temu na nasz rynek, a obecnie zdobywa Europę. Oprócz tego na naszej trasie mamy mistrza kulinarnego Roberta Sowę, który na każdym koncercie będzie promował lazurowe sery i inne znakomite produkty - mówi Roman Czejarek.

Robert Sowa, członek elitarnego Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli, Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, członek Rady Programowej Polskiego Zrzeszenia Hoteli, odznaczony Oskarem Kulinarnym 2004 w kategorii Osobowość Kulinarna Roku, a w 2006 roku w kategorii „Książka Roku”, wyróżniony tytułem honorowym przez kulinarny Instytut Francuski, nominowany do tytułu Przyjaciel Powiatu Ostrowskiego. Juror w wielu konkursach kulinarnych organizowanych w Polsce i na świecie. Szef kuchni - a obecnie konsultant - warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. Kucharz polskiej reprezentacji piłki nożnej, z którą w 2002 uczestniczył w Mistrzostwach Świata w Korei. Autor książek „W poszukiwaniu smaku doskonałego”, „Esencja Smaku”, „Romans Kulinarny” oraz artykułów o tematyce kulinarnej. Prowadzi programy telewizyjne i audycje radiowe związane ze sztuką kulinarną. Gotuje z zaproszonymi gośćmi w kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN, prowadzi cykl porad kulinarnych Radia Zet - „Przyprawy i potrawy Roberta Sowy”.

Mieszkańcy Powiatu Ostrowskiego mieli okazję poznać Roberta Sowę podczas ubiegłorocznego Powiatowego Święta Sera, gdzie przygotowywał swoje autorskie potrawy i osobiście częstował nimi publiczność. Chętnie dzielił się przepisami i wskazówkami kulinarnymi. W trakcie festynu poprowadził również Turniej Kulinarny Młodych Talentów. W nagrodę, dzięki uprzejmości Roberta Sowy, młodzi adepci sztuki kulinarnej mogli odbyć praktykę zawodową w kuchni Hotelu Jan III Sobieski. W trakcie przygotowań oraz trwania imprezy Robert Sowa dał się poznać jako osoba niezwykle serdeczna i przychylna Powiatowi Ostrowskiemu. Wielokrotnie odwoływał się do naszego regionu i polecał lokalne produkty występując na antenie ogólnopolskiej telewizji w programie Dzień Dobry TVN. Podobnie było podczas tegorocznej edycji Powiatowego Święta Sera i Lata z Radiem.

Powiatowe Święto Sera to sztandarowa impreza Powiatu Ostrowskiego. W tym roku została połączona z inauguracją trasy koncertowej Lata z Radiem. Jak pan myśli, udała się?

Wystarczy spojrzeć dookoła, w szczególności na nasz Kulinarny Tir i kolejkę, która tutaj stoi. Jestem dumny, że ludzie chcą spróbować mojej kuchni opartej o fajne, zdrowe i lekkie jedzenie. Serwujemy kurczaka, łososia, warzywa i ciekawe sosy. Oczywiście wykorzystujemy do tego produkt lokalny, czyli znakomite sery pleśniowe z Lazura. Do naszych dań wybraliśmy lazur złocisty i lazur błękitny. Dzisiaj całą kulinarną akcję rozpoczęliśmy od podania szparagów, które zostały zebrane w Śliwnikach, w gminie Nowe Skalmierzyce. Towarzyszyły im sosy, oliwa z oliwek i suszone pomidory. Myślę, że wielu mieszkańców powiatu będzie mogło spróbować naszych dań, bo przygotowaliśmy dla nich około 4 tys. porcji. Najważniejsze, że pogoda dopisała, jest kapitalna publiczność i fajny klimat do tego, żeby świetnie się bawić. Na imprezę przyszły całe rodziny, bo każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Cieszę się bardzo, że mogłem brać udział w jej organizacji.

Czy to jest dobry pomysł, aby połączyć Lato z Radiem z Powiatowym Świętem Sera?

Idealny. Połączenie tych dwóch imprez dało „podwójny dopalacz” dla całego przedsięwzięcia. To był po prostu strzał w dziesiątkę. Przez ostatni tydzień odbierałem niezliczoną ilość e-maili w związku z imprezą w Ostrowie. Zainteresowanie tym wydarzeniem przekroczyło wszelkie wyobrażenia. Poza tym od dwóch tygodni w Programie 1 Polskiego Radia słychać było tylko „Ostrów i Ostrów”. To fantastyczna promocja dla miasta i powiatu. Inne regiony Polski powinny brać przykład z Powiatu Ostrowskiego, który wie jak się promować i co należy zrobić, aby sprawić przyjemność swoim mieszkańcom.

To już kolejna wizyta w naszym mieście. Chętnie pan do nas przyjeżdża?

Bardzo chętnie przyjeżdżam do Ostrowa. Poznałem tu wielu znakomitych, serdecznych i gościnnych ludzi. Mam tutaj także ulubioną restaurację. Zawsze jak jestem w waszym mieście muszę odwiedzić Donato i spróbować jego włoskiej kuchni. W festynie serowym mam przyjemność brać udział już po raz drugi i mam nadzieję, że nie po raz ostatni.

Czy w swojej kuchni używa pan lazurowych serów?

Oczywiście, że tak i to bardzo często. Lazurowy ser pleśniowy jest coraz bardziej popularny w całej Polsce. Sądzę, że Spółdzielnia Mleczarska Lazur powinna być z tego faktu bardzo zadowolona. Często ludzie mnie pytają skąd są te sery? Wówczas odpowiadam, że z Powiatu Ostrowskiego. Jest to doskonały sposób na promocję całego regionu i tutejszego, znakomitego produktu.

Zenon Michaś, prezes SM Lazur

To święto regionu i sera?

Zdecydowanie tak. Poprzez organizację tego festynu staramy się promować sery i nasz powiat.

Czy to dobrze, że tegoroczne Powiatowe Święto Sera zostało połączone z Latem z Radiem, najpopularniejszą audycją radiową i trasą koncertową w kraju?

Jestem o tym przekonany w stu procentach. Wymiar tej imprezy jest ogromny. To doskonała promocja i dla naszego regionu, i dla naszego produktu. Jesteśmy obecni na całej trasie koncertowej Lata z Radiem uznaliśmy bowiem, że to wymarzona okazja do tego, aby zachęcić ludzi do degustacji naszych serów oraz potraw, które można przygotować z ich udziałem. W Polsce jest jeszcze mało smakoszy pleśniowych serów, dlatego musimy się promować poprzez bezpośredni kontakt z konsumentem. Będziemy obecni w 20 miastach, w różnych regionach kraju, a ponieważ Lato z Radiem to znana i sprawdzona marka, mamy gwarancję, że na koncertach pojawią się tłumy ludzi, tak jak to miało miejsce w Ostrowie. Jestem bardzo zadowolony, że uczestniczymy w tym wydarzeniu. Wielką radość sprawiają mi również sympatyczne opinie o naszych serach takich kulinarnych autorytetów, jak Robert Sowa, popularnych radiowców - Romana Czejarka i Zygmunta Chajzera, czy też artystów - Jacka Stachurskiego i Kabaretu OT.TO. Mam nadzieję, że dzięki naszej obecności na trasie Lata z Radiem, Lazur będzie znany w całej Polsce.

Sery pleśniowe są zdrowe?

Nasze sery są absolutnie zdrowe i nie ma w nich żadnych dodatków ani substancji, które można by nazwać nienaturalnymi. Gorąco je polecam i zachęcam do ich kosztowania.

(Informacje o dziennikarzach na podstawie materiałów Polskiego Radia).

Dodał(a): Anna Kryjom
Odwiedzin: 359