Lazurowo w Michałkowie
Sery zapiekane w cieście, sałatka szefa, makaron penne z łososia i z tuńczyka oraz spaghetti serowo-boczkowe to tylko niektóre dania przygotowane dla smakoszy serów przez Spółdzielnie Mleczarską „Lazur” podczas Festynu Lotniczego „Lotnisko bliżej miasta” w Michałkowie.
Festyn Lotniczy „Lotnisko bliżej miasta” w Michałkowie to nie tylko atrakcje dla amatorów podniebnych wrażeń, ale także dla smakoszy. Specjalnie na tą okazję swoje serowe miasteczko przygotowała Spółdzielnia Mleczarska „Lazur”. Degustować można było wyśmienite sery produkowane przez skalmierzycką mleczarnię, ale także wiele innych produktów mleczarskich dostarczanych przez różnych producentów.
Podczas festynu odbyła się promocja produktów mleczarskich oraz potraw, w których głównym „bohaterem” był ser. Swoje stoiska oprócz SM „Lazur” zaprezentowały SM Udziałowców w Strzałkowie, „Ceko” Sp. z o.o w Żelazkowie, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kaliszu i Spółdzielnia Dostawców Mleka z Wielunia.
Tegorocznemu festynowi towarzyszyły konkursy tematyczne i kulinarne, a także stoiska promocyjne i degustacje serowych smakołyków oraz innych przetworów mlecznych. Ponadto odbyły się kiermasze, konkursy z nagrodami, gry i zabawy dla każdego.
Podczas dwóch dni festynu dla smakoszy sera gotował obecny szef kuchni Restauracji „Lazur” Piotr Janiszewski. Przypomnijmy, że w pierwszej edycji Powiatowego Święta Sera dla mieszkańców powiatu gotował Pascal Brodnicki a w drugie i trzeciej edycji Robert Sowa, autor wielu książek, programów i audycji kulinarnych.