OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Podsumowanie Roku Sportowego
9 czerwca 2011 roku

Podsumowanie Roku Sportowego

W dobiegającym końca roku szkolnym 2283 uczniów szkół ponadgimnazjalnych wzięło udział w różnego rodzaju zawodach sportowych. Już od siedmiu lat największe sukcesy w sporcie odnotowuje III Liceum Ogólnokształcące w Ostrowie Wielkopolskim.

W Powiecie Ostrowskim podsumowano właśnie Rok Sportowy 2010/2011. Starosta Ostrowski Paweł Rajski gratulował uczniom i drużynom, które odniosły sukcesy na szczeblu wojewódzkim. Osobne podziękowania starosta skierował do nauczycieli, bez których nie byłoby tych sukcesów oraz do dyrektorów, którzy tworzą atmosferę sprzyjającą rozwojowi sportowych talentów.

- Zdaję sobie sprawę, że aby osiągnąć wynik na niwie sportowej potrzeba wiele zapału, wiele serca. Na początku swojej kadencji zapowiedziałem, że zależy mi na promocji powiatu poprzez konkretne działania, poprzez konkretnych ludzi, którzy występują na arenach krajowych, wojewódzkich i sławią Powiat Ostrowski. Wasze sukcesy są najlepszą promocją Powiatu Ostrowskiego i za to jestem Wam ogromnie wdzięczny – z dumą mówił starosta Paweł Rajski.

* do_tekstu_starosta_2947.jpg

* do_tekstu_koszykarki_iilo_8631.jpg

Pamiątkowe dyplomy i upominki spośród dziewcząt odebrały: wicemistrzyni Wielkopolski w szachach dziewcząt Małgorzata Jaśnikowska z I LO, brązowa medalistkaindywidualnych mistrzostw Wielkopolski w biegu na orientację Paulina Dudzińska z I LO, brązowa medalistka w biegu na 100m podczas mistrzostw wielkopolski w lekkiej atletyce Karolina Mały z I LO oraz srebrne sztafecistki (4x100m) tychże mistrzostw – uczennice I LO: Natalia Ułasik, Karolina Mały, Beata Szymczak i Roksana Pabich. Spośród chłopców wyróżniono: mistrza wojewódzkiego w skoku w dal Krzysztofa Kwiatkowskiego z ZSO, wicemistrza województwa w szachach Piotra Zimnego z ZSP CKU w Przygodzicach oraz laureata I miejsca indywidualnych mistrzostw wielkopolski w biegu na orientację Mikołaja Dutkowskiego z ZSE.

Przypomniano również sukcesy drużynowe: wicemistrzostwo Wielkopolski w koszykówce wywalczone zarówno przez drużynę dziewcząt, jak i chłopców z II Liceum Ogólnokształcące w Ostrowie Wielkopolskim, brązowy medal w mistrzostwach wielkopolski w piłce ręcznej chłopców zdobyty przez reprezentację Zespołu Szkół Transportowo-Elektrycznych CKU w Ostrowie oraz brązowy medal reprezentacji z tej samej szkoły na mistrzostwach wielkopolski w koszykówce chłopców.

W minionym roku szkolnym znaczne sukcesy odnotowali uczniowie Zespołu Szkół Specjalnych w Ostrowie Wielkopolskim,którzy stawali na podium podczas mistrzostw polski i mistrzostw wielkopolski w pływaniu „Sprawni-Razem” oraz mistrzostwach wielkopolski w koszykówce „Sprawni-Razem”, a także wywalczyli wicemistrzostwo w ogólnopolskim turnieju hokeja halowego olimpiad specjalnych.

- Cieszymy się z sukcesów - a było ich nie mało: i drużynowych, i indywidualnych, wiele medali mistrzostw wielkopolski - ale największym sukcesem jest to, że ponad 2 tysiące uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych, czyli około 30 % populacji, wzięło udział w różnego rodzaju cyklicznych zawodach sportowych. Ważne jest to, że młodzież chce w ten sposób spędzać wolny czas – mówił Marek Walczak, prezes Międzyszkolnego Uczniowskiego Klubu Sportowego Szkół Ponadgimnazjalnych Powiatu Ostrowskiego (MUKS).

* do_tekstu__walczak_dsc_2968.jpg

Jak co roku MUKS podsumował rywalizację sportową w 12 dyscyplinach tworząc swoisty ranking szkół. Osobne puchary powędrowały do placówek, które triumfowały w klasyfikacji dziewcząt oraz chłopców. Specjalne dyplomy oraz nagrody rzeczowe wręczono przedstawicielom szkół z najlepszym wynikiem w klasyfikacji ogólnej. I w tym roku nie było niespodzianki, siódmy raz z rzędu triumfowało III Liceum Ogólnokształcące w Ostrowie Wielkopolskim, za nim uplasowało się ostrowskie I Liceum Ogólnokształcące, a trzecią lokatę wywalczył Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych CKU w Przygodzicach.

- Tak wspaniały wynik szkoły to zasługa przede wszystkim wytężonej pracy i zaangażowania uczniów, a także nauczycieli, którzy potrafili tą młodzież odpowiednio zmotywować. To dla nas bardzo ważne, bo w tej chwili poszukuje się szkół, które mają jakieś konkretne oblicze. Nasza szkoła funkcjonuje jako ta, która przyciąga osoby wybitne w dziedzinie sportu – nie kryła zadowolenia Maria Tomalak, dyrektor Zespołu Szkół Ogólnokształcących (III LO) w Ostrowie Wielkopolskim.

* do_tekstu_iiilo_dsc_3044.jpg

Na sportowym podsumowaniu nie mogło zabraknąć dziennikarzy, którym również podziękowano, za to że przez cały rok towarzyszyli sportowcom, relacjonując ich zmagania. Tegoroczne święto sportu zorganizowano na terenie kompleksu sportowo–rekreacyjnego Piaski-Szczygliczka.

Odwiedzin: 412