OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Uczniowie IV LO w projekcie Filmoteki Szkolnej
16 czerwca 2011 roku

Uczniowie IV LO w projekcie Filmoteki Szkolnej

W dniach 13 i 14 czerwca 2011 roku w Warszawie spotkali się uczestnicy programu Filmoteka Szkolna. Akcja! Projekt realizowany jest przez Centrum Edukacji Obywatelskiej we współpracy z Polskim Instytutem Sztuki filmowej. W przedsięwzięciu wzięli udział uczniowie IV Liceum Ogólnokształcącego im. Fryderyka Chopina w Ostrowie Wielkopolskim.

Festiwal Filmoteki Szkolnej gościł nie tylko młodych fanów sztuki filmowej z całej Polski, ale przede wszystkim tych, którzy w ramach projektu omawiają filmy na lekcjach, prowadzą dyskusyjne kluby lub sami nagrywają filmy.

Uczniowie IV LO jako grupa „Studio Czwarte” przygotowali kilka filmów, wśród których znalazła się także etiuda pt. „Fil(m)ozofia, czyli otwórz oczy”. Film wziął udział w organizowanym przez CEO konkursie, został również pokazany w ramach warsztatów prowadzonych na tegorocznym festiwalu. Młodzi twórcy mieli okazję pokazać swoje etiudy ekspertom i wysłuchać ich opinii.

* festiwal__41_.jpg

Zespół „Studio Czwarte” reprezentowali na festiwalu uczniowie klas pierwszych: Magdalena Grzelczak, Anna Stekiel, Inga Sobińska, Kamila Siof, Patryk Pałczyński i Bartosz Chrobak. Opiekę nad grupą sprawowały: Bogna Skrzypczak-Walkowiak oraz Izabela Rejman.

Twórcą programu nauczania w klasie telewizyjno-filmowej jest nauczycielka wiedzy o kulturze w IV LO Izabela Rejman, która uważa, że udział w tym przedsięwzięciu za niezwykle inspirujący i przydatny w pracy z młodzieżą.

Projekt w IV Liceum Ogólnokształcącym będzie realizowany również w roku szkolnym 2011/2012. Oprócz uczniów klasy telewizyjno-filmowej uczestniczyć również w nim będzie młodzież ucząca się w klasach humanistyczno-lingwistycznych.

- Jako nauczyciel języka polskiego i filozofii w klasach humanistyczno-lingwistycznych nie zamierzam również rezygnować z udziału w projekcie, ponieważ edukacja filmowa pomoże mi zaprezentować w sposób bardziej przystępny zagadnienia filozoficzne. Tak zresztą było w tym roku. Etiuda „Fil(m)zofia, czyli otwórz oczy” to efekt tegorocznej pracy klas humanistycznych- lingwistycznych IV LO. Chciałbym w przyszłym roku połączyć siły z koleżankami i kolegami uczącymi w klasie telewizyjno-filmowej. Kolejny festiwal już za rok i myślę, że uczniowie IV LO wezmą w nim znów udział – mówi Bogna Skrzypczak-Walkowiak.

W czasie trwającej dwa dni imprezy młodzież miała okazję zwiedzić warszawskie studia i wytwórnie filmowe, porównać efekty swojej pracy i poznać prawdziwych profesjonalistów w dziedzinie kinematografii. W drugim dniu festiwalu w Warszawskiej Szkole Filmowej odbyła się prezentacja projektów. Uczniowie przygotowali stoiska, przy których gościli ekspertów z branży filmowej oraz zainteresowanych przedsięwzięciem zagranicznych gości. Wśród nich znaleźli się m.in. znani aktorzy Andrzej Mastalerz czy Jowita (Miondlikowska) Budnik.

Zapraszamy do obejrzenia filmu http://www.youtube.com/watch?v=Ml6Q0fWvU4E

 

Dodał(a): Anna Kryjom
Odwiedzin: 765