OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Prowincja Forli-Cesena
26 lipca 2011 roku

Prowincja Forli-Cesena

Prowincja Forlì-Cesena (wł. Provincia di Forlì-Cesena) jest jedną ze 110 podobnych jednostek we Włoszech. Włoskie prowincje to odpowiedniki polskich powiatów. Forli-Cesena wchodzi w skład większego regionu o nazwie Emilia-Romania, w którym największe miasta to Bolonia, Parma, Modena czy Rawenna. Prowincja Forli–Cesena licząca około 380 tysięcy mieszkańców składa się z 30 mniejszych jednostek, jakimi są gminy.

zdjecie

Prowincja Forli-Cesena urzeka różnorodnością krajobrazu, od zalesionych wzgórz apenińskich, po wybrzeże Adriatyku. Baśniowe górskie krajobrazy, z bukowymi lasami, wyrzeźbionymi przez rzeki dolinami, czystym powietrzem i malowniczo usytuowanymi miasteczkami sprawiają, że jest to miejsce wypoczynku wielu turystów. Oprócz nieskażonej przyrody obszar obfituje w zabytkowe budowle noszące do dziś ślady burzliwej historii. Niemal na każdym kroku znajdują się dawne fortyfikacje, bogate w dzieła sztuki zamki, klasztory i kościoły lub słynne biblioteki i muzea.

zdjecie

zdjecie

Równocześnie jest to jeden z ważniejszych w Europie ośrodków produkcji rolniczej, która ma tutaj wielowiekowe tradycje. Tereny nizinne prowincji zostały podporządkowane produkcji warzyw i owoców. Kolejne pokolenia farmerów zajmujący się uprawą oliwek, winorośli, brzoskwiń, kiwi, zbóż  ukształtowały niepowtarzalny krajobraz. Równinna część prowincji została wręcz symetrycznie poszatkowana prostokątnymi poletkami, łąkami, sadami i winnicami. Obok rolnictwa prężnie rozwija się sfera usług oraz przemysł maszynowy, związany z przetwórstwem spożywczym.

zdjecie

Odwiedzin: 485