OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wakacje we wrześniu
6 października 2011 roku

Wakacje we wrześniu

Niecodzienne i edukacyjne wakacje na początku roku szkolnego mogli przeżyć uczniowie ostrowskiego II Liceum Ogólnokształcącego. W dniach 21-28 września młodzież wraz z opiekunkami: Anną Cieplik oraz Aleksandrą Chlastą - Górną brała udział w drugiej części wymiany polsko - hiszpańskiej. Grupa polskiej młodzieży odwiedziła partnerskie miasto Reus, nieopodal Barcelony.

W styczniu tego roku rozpoczęła się polsko - hiszpańska przygoda. Ostrowscy licealiści nawiązali mailową znajomość z młodzieżą hiszpańską. W kwietniu Hiszpanie przyjechali do Ostrowa, aby poznać polską kulturę, zaprzyjaźnić się z rówieśnikami i aktywnie uczestniczyć w zadaniach, które miały na celu nie tylko integrację, ale przede wszystkim wspólną naukę.

zdjecie

- We wrześniu polscy uczniowie wyjechali do Hiszpanii. Zamieszkali u swoich katalońskich koleżanek i kolegów. Nasza młodzież miała okazję zobaczyć różnice między polską, a hiszpańską szkołą – wyjaśnia Anna Cieplik, nauczyciel II LO.

Prawdziwa integracja odbywała się jednak poza zajęciami. Młodzież zwiedzała Reus, oglądała zapierające dech zabytki Barcelony. Popołudniami poznawali kulturę hiszpańską i codzienne zwyczaje mieszkańców Półwyspu Iberyjskiego. Mieli także niecodzienną okazję do udziału w obchodach lokalnego święta. Wszystkich zachwycały barwne, ludowe stroje oraz tańce i oryginalne potrawy. Zarówno Polacy jak i Hiszpanie mają nadzieję na kontynuację wymiany.

Dodał(a): Anna Kryjom
Odwiedzin: 410