OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Nowoczesna sala w I LO
25 października 2011 roku

Nowoczesna sala w I LO

Funkcjonalność i zupełnie nowa estetyka wnętrz, a także energooszczędność to cechy odnowionej sali gimnastycznej przy I Liceum Ogólnokształcącym po zakończonej modernizacji. Oficjalne otwarcie obiektu do użytku odbyło się 24 października 2011 r.

Modernizacja sali gimnastycznej zrealizowana została w ramach prac termomodernizacyjnych. W sali pojawiły się nowe okna, ocieplono ściany zniknęła także szpecąca drewniana boazeria, odnowiono także legary podtrzymujące konstrukcję dachu.

zdjecie

Jak wielokrotnie podkreślał Starosta Ostrowski właśnie sala gimnastyczna była najsłabszym ogniwem tej placówki. Nauczyciele wychowania fizycznego narzekali z kolei na chłód zimą uniemożliwiający nawet prowadzenie zajęć sportowych.

- Teraz po zakończeniu inwestycji szkoła wzbogaciła się o nowoczesny i funkcjonalny obiekt. Myślę, że jest to jedna z ładniejszych i klimatyczniejszych sal sportowych w mieście. Zachowaliśmy starą substancję, jednak wyposażyliśmy ją w nowoczesne wyposażenie. Jako Starosta i absolwent mam z tego powodu dużą satysfakcję i dziękuję wszystkim, którzy się przyczynili do realizacji tej inwestycji, od dyrekcji szkoły począwszy, poprzez pracowników Starostwa, ale także radnych obecnej i poprzedniej kadencji, którzy dostrzegli potrzebę realizacji tego projektu – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

zdjecie

zdjecie

Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali: Paweł Rajski Starosta Ostrowski, Marlena Maląg oraz Grzegorz Finke Wiceprzewodniczący Rady Powiatu Ostrowskiego oraz Marek Lewicki Dyrektor Szkoły.

Nowa sala dysponuje pełnowymiarowymi boiskami do piłki ręcznej i koszykowej. Ułatwieniem do pracy nauczycieli jest możliwość odbywania zajęć przez dwie grupy jednocześnie. Dodatkowo powstała także mała sala lustrzana do zdobywających coraz więcej zwolenników ćwiczeń aerobiku i zumby.

- Remont to była absolutna konieczność. Czekaliśmy na niego od wielu lat. Sala nie spełniała naszych oczekiwań, ale także standardów cieplnych. Ten kompleksowy remont rozwiązuje sprawy zarówno w zakresie termomodernizacji, jak i wystroju wewnętrznego w tym renowacji ścian i parkietu, który został gruntownie odrestaurowany – powiedział Marek Lewicki Dyrektor I LO, który na uroczystość otwarcia Sali zaprosił m.in., byłych dyrektorów palcówki Remigiusza Wszędybyła i Jacka Skibę. To w czasach dyrektorowania tego R. Wszedybyła powstała pierwsza sala sportowa, a wiele prac odbywało się w czynie społecznym przy zaangażowaniu uczniów, rodziców, ale także zakładów pracy.

zdjecie

Sali patronuje były wychowanek szkoły gen. Kazimierz Glabisz. Wspomniał go w swoim wystąpieniu radny Józef Wajs.

- Gratuluję pięknego obiektu Panu Staroście i Dyrektorowi szkoły. Jest to chyba moment szczególny, a by właśnie w tej Sali powiedzieć kilka słów o Kazimierzu Glabiszu. Generał był przecież uczniem tej szkoły, działaczem Venetii, a w latach 1929-1939 pełnił funkcję prezesa Polskiego Komitetu Olimpijskiego. Dziś jego prochy sprowadzone w 2008 r., spoczywają w Odolanowie, a pod koniec listopada przypada 30 rocznica jego śmierci – powiedział J. Wajs.

Zarówno dyrekcja jak i nauczyciele wychowania fizycznego liczą, że obiekt ten przyczyni się do jeszcze większych sukcesów sportowych młodzieży. Wychowankowie I LO mają zresztą skąd czerpać sportowe wzorce, bo są bezpośrednimi spadkobiercami tradycji sportowej Venetii, klubu, z którym związanych było wielu mistrzów sportu o zasięgu lokalnym, regionalnym i krajowym.

Realizowany przez Powiat Ostrowski projekt termomodernizacji I Liceum to inwestycja warta ponad 1,1 mln złotych. Termomodernizacja sali kosztowała 560 tys. złotych z czego 281 tys. pochodziło z dotacji unijnej, a 279 to wkład finansowy Powiatu Ostrowskiego.

Ostatnim elementem projektu termomodernizacji I LO będzie remont elewacji, którzy planowany jest na przyszły rok.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 646