Do Francji po naukę
Po raz trzeci uczniowie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim wyjechali na staż zawodowy do Francji. Mimo, że warunki uczestnictwa w programie są wyjątkowo ostre i wymagają wyrzeczeń warto je ponieść, bo po skończeniu tej praktyki absolwenci mają szansę na bardzo dobrą pracę.
Obecny wyjazd do Francji to już trzecia edycja programu „Europejski staż zawodowy dla absolwentów Zespołu Szkół Usługowych ". Po raz pierwszy uczniowie ostrowskiej usługówki wyjechali w 2009 roku. Dziś ich zawodowe losy są najlepszą reklamą i zachęta dla młodszych kolegów, by także oni skorzystali z tej ścieżki kariery.
- Staż jest bardzo wymagający. Udział poprzedzają bardzo trudne rozmowy kwalifikacyjne. Nie łatwo jest wybrać ucznia, który spełnia wymogi stażu. Szkoła francuska stawia ostre rygory, oferując jednak w zamian dogodne warunki nauki i pewniejszą przyszłość zawodową – mówi Tomasz Sobczak z Referatu Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Starostwa Powiatowego w Ostrowie.
Uczniowie najpierw odbywają typowe staże w restauracjach, a następnie zostają w nich zatrudnieni. Jak sami mówi wyjazd traktują jako nowe doświadczenie i poszerzenie umiejętności zawodowych.
– Jedną z zachęt była nauka języka. Mam, więc zamiłowanie do języka francuskiego i … do pracy wśród ludzi. Możliwości wyjazdu potraktowałam jako szansę. Uznałam, że jeśli teraz nie wyjadę to nie uda mi się wyjechać nigdy - mówi tegoroczna absolwentka ZSU Renata Morawska.
Na stażu we Francji towarzyszyć jej będzie Szymon Gruszka, który „gastronomik’’ ukończył pięt lat temu. Mimo pracy w kilku restauracja uznał jednak, że warto rozwijać swoje umiejętności.
– Z zawodu jestem kucharzem i zawodowe życie planuję związać z gastronomią. Przez ostatnie pięć lat pracowałem w gastronomii, od małych pizzerni po duże restauracje i z takim doświadczeniem wyjeżdżam licząc, że uda mi się wiele nauczyć. Są oczywiście nerwy, bo pierwszy przyjazd do Polski będzie możliwy dopiero w marcu przyszłego roku, ale wierze, że dam radę i będzie warto – powiedział Sz. Gruszka.
Uczniowie wyjechali w ramach projektu pn. „Europejski staż zawodowy dla absolwentów Zespołu Szkół Usługowych ". Program jest efektem współpracy Zespołu Szkół Usługowych z Ostrowa Wielkopolskiego i Centre de formation d'apprentis europeen Louis PRIOUX z Bar Le Duc, Francja. Celem projektu jest wspieranie doskonalenia zawodowego, zdobywania wiedzy i umiejętności zawodowych i językowych oraz zwiększenie szans zatrudnienia dla grupy dwóch absolwentów Zespołu Szkół Usługowych. Projekt zapewnia mobilność pracowniczą dla naszych absolwentów, wchodzących na rynek pracy w ramach dualnego systemu kształcenia zawodowego w CFA europeen Louis PRIOUX i przedsiębiorstwach francuskich branży gastronomicznej. Projekt zakłada integrację, doskonalenie zawodowe z nauką języka francuskiego, zwiększając motywację wśród uczestników, zdolność i pewność siebie w komunikowaniu i posługiwaniu się językiem obcym. Projekt będzie wykorzystywał innowacyjną praktykę poprzez zastosowanie internetowej platformy edukacyjnej, z której będą korzystać uczestnicy projektu. Uczestnicy projektu zapoznają się również z systemem ECVET - z europejskim systemem transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym.
Wartość projektu: 11 374,00 Euro. Projekt jest w 100% finansowany przez Program „Uczenie się przez całe życie” Leonardo Da Vinci.
O tym, że założenia programu są ściśle realizowane i przynoszą zamierzony skutek świadczą opinie tych, którzy z niego skorzystali.
- Dziś moja kariera wygląda w ten sposób, że to nie ja szukam pracy tylko pracodawcy zabiegają o mnie. Po dwóch latach nauki we Francji i Wielkiej Brytanii osiągnąłem wysoki poziom wykształcenia zawodowego i znajomości języków. Teraz mam sześć miesięcy na to, by znaleźć taką ofertę, która mnie by satysfakcjonowała. Mam różne propozycje pracy. Będzie to albo Prowansja lub praca w hotelu w Marakeszu w Maroko - mówi Kornel Adamczak, absolwent ZSU, którzy ze stażu skorzystał w pierwszej edycji w 2009 roku, a dziś zachęca młodszych kolegów do udziału w takich wyjazdach.
Na efekt promocyjny i motywacyjny liczą także nauczyciele „usługówki’’.
- Ten projekt pokazuje, że szkolnictwo zawodowe w Polsce i Francji to dwa różne światy. We Francji rozwiązanie dualne, połączenie praktyki z teorią. U nas tego niestety jeszcze nie ma – powiedziała Barbara Jakubowska odpowiadająca za szkolenie zawodowe w ZSU.
– Dla naszej szkoły jest także forma promocji, a dla nauczycieli forma motywowania uczniów. Uczniowie spotykając się z absolwentami rozmawiają, widzą, jakie są możliwości rozwoju zawodowego, korzyści i zupełnie inaczej podchodzą do zajęć – powiedział dyrektor Zespołu Szkół Usługowych Dariusz Kaczmarek.