OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Konkurs Ortograficzny o Pióro Starosty
31 grudnia 2007 roku

Konkurs Ortograficzny o Pióro Starosty

Aleksandra Mikołajczyk z II Liceum Ogólnokształcącego wygrała tegoroczny konkurs ortograficzny „O pióro Starosty Ostrowskiego”. Z laureatką konkursu, spotkał się szef powiatowego samorządu. Gratuluję Ci bardzo serdecznie tego zwycięstwa, tym bardziej że w dyktandzie nie zrobiłaś żadnego błędu, co – zważywszy jak trudne są zasady pisowni w naszym języku - jest naprawdę ogromnym osiągnięciem. – podkreślił Włodzimierz Jędrzejak. Na spotkanie została również zaproszona polonistka, która przygotowywała Olę do konkursu, Marzenna Podskarbi oraz dyrektor szkoły, Izabella Bothur.

Już po raz piaty odbył się konkurs ortograficzny „O Pióro Starosty Ostrowskiego”. W tegorocznej edycji wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Usługowych, Liceum Ogólnokształcącego w Odolanowie, I, II, III i IV LO w Ostrowie, Zespołu Szkół Budowlano-Energetycznych, Zespołu Szkół Technicznych, Zespołu Szkół Ekonomicznych, Liceum Spółdzielni Oświatowej. Po etapach szkolnych do ścisłego finału zakwalifikowały się 33 osoby. Finał odbył się 10 grudnia w Zespole Szkół Ekonomicznych.

Matematyka ma swoje zawiłości i może sprawiać trudności, ale chyba jeszcze większy kłopot można mieć z językiem polskim. Ja miałem to szczęście, że uczył mnie wspaniały polonista profesor Misiołek, który niemiłosiernie nas „piłował”. Mieliśmy nawet o to pretensje, że w szkole o profilu technicznym tyle czasu musimy poświęcać na język polski. Profesor był jednak nieugięty, i dziś po tylu latach przyznaję mu absolutną rację. Język ojczysty trzeba znać. Dlatego bardzo mnie cieszą te konkursy, a jeszcze bardziej, że młodzież tak dobrze radzi sobie z ortografią i innymi zawiłościami naszego języka. – mówi starosta Włodzimierz Jędrzejak

Tegoroczna laureatka Aleksandra Mikołajczyk dyktando najeżone ortograficznymi pułapkami napisała bezbłędnie. Tekst dyktanda przygotowała dr Justyna Żulicka, polonistka z Zespołu Szkół Ekonomicznych.

Szczególną trudność w finale konkursu sprawiła mi interpunkcja. W dyktandzie przeważały bardzo rozbudowane, złożone zdania. Tekst był długi zawierał dużo wyrazów obcych. Ale można było wszystko raz jeszcze na spokojnie przeczytać, zastanowić się nad pisownią i interpunkcją. Bardzo się cieszę z tego sukcesu. – podkreśla Ola Mikołajczyk.

To nie jedyny sukces Oli. To uczennica pierwszej klasy, która dostała się do II LO z pierwszą lokatą, uzyskując maksymalna liczbę 200 punktów. W tegorocznej edycji konkursu ortograficznego drugie miejsce zajęła Aleksandra Psikus, także uczennica II LO, a na trzecim uplasowała się Joanna Marczak z III LO. Laureatka z rąk starosty odebrała cenne pióro, pozostałe nagrody ufundowali dyrektorzy szkół. W przyszłym roku organizatorem konkursu będzie II LO.

Dodał(a): Beata Klimek
Odwiedzin: 976