Szkolili się by lepiej uczyć
Pięciu nauczycieli przedmiotów zawodowych z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim na przełomie września i października uczestniczyło w dwutygodniowym szkoleniu w niemieckim Rohr – Kloster. Projekt został zrealizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej w ramach programu „Uczenie się przez całe życie”.
W wyjeździe szkoleniowym, który trwał od 30 września do 13 października 2012 roku wzięło udział pięć nauczycielek: Hanna Borowska, Anna Czaplicka-Frąszczak, Agnieszka Lesiewicz, Bogumiła Piec i Joanna Sajnaj.
Wymiana doświadczeń odbywała się w centrum kształcenia zawodowego Berufsbildungs und Technologiezentrum (BTZ) w Rohr-Kloster. Na miejscu nauczyciele zapoznali się z dualnym systemem kształcenia funkcjonującym w Niemczech oraz metodami kształcenia i przebiegiem egzaminów zawodowych. Szkolenie dotyczyło również zagadnień związanych z wymaganiami higienicznymi dla produktów spożywczych i kontrolą jakości tych produktów, a także wyposażeniem hoteli i kuchni. Ostrowscy nauczyciele uczestniczyli w sporządzaniu regionalnych wyrobów cukierniczych i gastronomicznych oraz mieli okazję obserwować na żywo zajęcia praktyczne młodzieży. Szczególnie kształcące w tym zakresie były także odwiedziły w szkole gastronomicznej w Suhl i zabytkowym zamku, w którym prowadzony jest hotel.
Głównym celem projektu było podniesienie kwalifikacji praktycznych i dydaktycznych nauczycieli kształcenia zawodowego oraz instruktorów praktycznej nauki zawodu, kształcących na potrzeby branży gastronomiczno-hotelarskiej między innymi w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, kucharz, cukiernik. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwoli nauczycielom w ciekawszy sposób realizować zajęcia dydaktyczne w tych zawodach.
- Podczas stażu poznałyśmy zasady przygotowywania wyrobów regionalnych Turyngii zarówno: piekarniczych, cukierniczych, jak i gastronomicznych, które możemy wykorzystać w czasie pracy z nasza młodzieżą przy realizacji tematów związanych z kuchniami obcych narodów. Poza tym przebywając w Erfurcie miałyśmy niebywałą okazję obserwować przebieg Światowej Olimpiady Gastronomiczno – Cukierniczej, która odbywa się tam co 4 lata. Mogłyśmy na żywo podziwiać pracę kucharzy z całego świata – mówi jedna z uczestniczek projektu.
W ramach jednego z elementów projektu tzw. przygotowania kulturowego nauczycielki z ZSU zwiedziły Turyngię, m.in. muzeum aktywne w miejscowości Breitungen, gdzie zapoznały się z kulturą, historią i obyczajami regionu, fabrykę nugatu Viba i starówkę miasta w Schmalkalden, kopalnię soli w Merkers, zabytki i starówkę w Erfurcie, zamek Wartburg w Eisenach i zamek Landsberg w Meininger.
Wymiana doświadczeń odbyła się w ramach dużego projektu pt „Europejski Nauczyciel – poprawa jakości kształcenia zawodowego w Powiecie Ostrowskim” w którym udział biorą nauczyciele zawodu, w tym nauczyciele zawodowych języków obcych: angielskiego i niemieckiego, ze wszystkich zawodowych szkół ponadgimnazjalnych, dla których organem prowadzącym jest Powiat Ostrowski (ZSP CKU Przygodzice, ZST-E CKU Ostrów Wlkp., ZSE, ZST, ZSU, ZSB-E). Projekt przygotował Referat Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.