OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Dzień Języków Obcych w III LO
20 grudnia 2012 roku

Dzień Języków Obcych w III LO

Dzień Języków Obcych w III Liceum Ogólnokształcącym w Ostrowie Wielkopolskim, odbył się 12 grudnia 2012 roku. Tym razem połączony została z tradycjami Świąt Bożego Narodzenia.

Coroczny dzień języków obcych to okazja do zaprezentowania przez uczniów swoich talentów aktorskich oraz umiejętności językowych. Efektem ich pracy była przygotowana w języku angielskim parodia „Randki w ciemno” oraz zabawny skecz pt. „Bilet do Birmingham. W świątecznym koncercie kolęd karaoke wzięła udział młodzież. Piosenki śpiewane były w trzech językach: angielskim, niemieckim i francuskim. Występ uświetnił chór szkolny oraz soliści.

zdjecie

zdjecie

Dzień obfitował w konkursy, m.in. konkurs na tradycyjną świąteczną potrawę, gdzie o zwycięstwie decydowała prezentacja przepisu oraz degustacja przygotowanych potraw. Największym powodzeniem cieszyły się tradycyjne niemieckie specjały takie jak strucla i sałatka ziemniaczana.

Innym konkursem był Konkurs Wiedzy o Tradycjach Świąt Bożego Narodzenia w Różnych Krajach. Po raz pierwszy rozegrano też Konkurs Wiedzy o Krajach Anglojęzycznych przeprowadzony w formie online na szkolnej platformie edukacyjnej, który cieszył się dużym zainteresowaniem wśród młodzieży. Zwycięzcy konkursu Bartosz Trepka, Katarzyna Łuczak i Klaudia Mocek wykazali się zaskakująco dużą wiedzą o Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

zdjecie

Ciekawym elementem Dnia Języków Obcych było spotkanie z gościem z Indii Surinderem Jackiem Gillem. Surinder odwiedził już wcześniej szkołę w styczniu 2012 roku w ramach projektu Make a Step prowadząc przez pięć dni zajęcia z grupą uczniów. Celem projektu było, między innymi pokonywanie barier kulturowych i językowych. Jak pokazało spotkanie, uczestnicy projektu zrobili ogromny krok w kierunku płynnego i spontanicznego posługiwania się językiem angielskim.

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 384