Rywalizacja klasowych wypieków
Tuż przed Bożym Narodzeniem w III Liceum Ogólnokształcącym można było poczuć nie tylko atmosferę świąt, ale i zapach świątecznych wypieków. A wszystko za sprawą zorganizowanego tam konkursu kulinarnego.
Konkurs na najpiękniejsze i najbardziej świąteczne Ciasto Bożonarodzeniowe zorganizował Samorząd Uczniowski III LO. Prawie wszystkie klasy zaangażowały się w przygotowanie świątecznego wypieku. Różnorodność smaków i pomysłowość wykonania zaskoczyły nawet organizatorów. Ciasta były przeróżne: piernikowe, migdałowe, orzechowe, bakaliowe i makowe. Wszystkie estetycznie wykonane, a dekoracje pełne bożonarodzeniowych i zimowych symboli.
- Piernikowa chatka, śniegowe igloo, bałwanek, gwiazda czy wieniec adwentowy to tylko niektóre ze wspaniałych pyszności, które przygotowali nasi uczniowie. Z pewnością było warto zorganizować taki konkurs, ponieważ po wystawie ciast, wszyscy chętni mogli ich skosztować – wyjaśnia Donata Kasprzak Opiekun Samorządu Uczniowskiego.
Ciasta oceniła społeczność szkolna oraz powołana komisja, która w ocenie uwzględniła nie tylko estetykę wykonania i pomysłowość wykonania, ale także świąteczny smak i zapach.
W konkursie zwyciężyła klasa III a. Miejsce II zajęła klasa II d, a miejsce III klasa I a. Na wyróżnienie zasłużyło cukrowe igloo wykonane przez klasę Ib.