Wielkie gotowanie w IV LO
Tłusty czwartek w IV LO upłynął pod hasłem kuchni hiszpańskiej, a wszystko za sprawą uczniów klasy II d, którzy przez kilka godzin przygotowywali dania hiszpańskie. Była i mini tortilla, gazpacho, czyli pomidorowy chłodnik, paella. Nie zabrakło też wielu smakołyków. Najbardziej popularny jest flan, czyli budyń hiszpański oraz churros, czyli racuchy.
Uczniowie przygotowali 6 dań. Później musieli zaprezentować swoje pyszności zaproszonym gościom, omawiając poszczególne etapy przygotowania. Prezentacja odbyła się w języku hiszpańskim, z tłumaczeniem na język polski. Kolejnym etapem była degustacja. Dania znikały ze stołów w szybkim tempie. Później zaproszeni goście musieli wybrać najlepsze według nich dania. Zwyciężyły churros, czyli hiszpańskie racuchy. Przygotowały je Zuzanna, Klaudia oraz Angelika z klasy II d.
Dzień Kuchni Hiszpańskiej zakończył realizację bloku tematycznego związanego z jedzeniem w ramach lekcji języka hiszpańskiego. Dla uczniów była to dobra okazja do utrwalenia słownictwa z zakresu gastronomii, gotowania, jedzenia. Dzięki temu przedsięwzięciu młodzież poznała też typowe dania hiszpańskie.