OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Smak na targi turystyczne
13 lutego 2013 roku

Smak na targi turystyczne

W dniu 2 marca 2013 r. odbędą się organizowane po raz pierwszy w ostrowskim Zespole Szkół Usługowych Regionalne Targi Turystyczne oraz Ostrowski Festiwal Smaków. W programie imprezy zaplanowano przegląd oferty turystycznej, ale także degustacje potraw i promocje lokali gastronomicznej i zdrowej żywności. Będzie można też spróbować różnych potraw z boczników, których Powiat Ostrowski jest zagłębiem w produkcji.

- Pomysł na targi to inicjatywa dyrektora Zespołu Szkól Usługowych. Przedsięwzięcie to wpisuje się w szkolny marketing edukacyjny i będzie z pewnością dobrą promocją szkoły. W powiatowych szkołach ponadgimnazjalnych mamy ponad 220 uczniów spoza naszego powiatu. Ta impreza jest jednym z przedsięwzięć, które mają zainteresować kolejnych uczniów do wyboru właśnie naszych szkół i udowodnić, że mamy ciekawą ofertę edukacyjną np. w zawodach gastronomicznych – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski. Powiat Ostrowski jest współorganizatorem Regionalnych Targów Turystycznych.

* dsc_0015_001.jpg

Organizacja targów udział w przeprowadzeniu, przygotowaniu potraw będzie praktyczną nauką dla uczniów szkoły, w której kształcą się technicy hotelarstwa czy usług gastronomicznych i żywienia właśnie.

- My nie będziemy konkurować z dużymi targami, chcemy pokazać nasze regionalizmy. Okoliczne powiaty zazdroszczą nam bazy gastronomicznej. Pod względem ilości i różnorodności lokali gastronomicznych i sal konferencyjnych jesteśmy zapleczem. Mamy też piękne walory turystyczne. Stąd pomysł połączenia obu atutów na jednej imprezie. Turystyka i wypoczynek każdemu kojarzy się inaczej. Różne są formy wypoczynku, ale każdy chce posmakować tego co dobre stąd właśnie Ostrowski Festiwal Smaków – powiedział Dariusz Kaczmarek Dyrektor ZSU.

* dsc_0018.jpg

Impreza odbędzie się w hali Zespołu Szkół Usługowych a organizatorzy są przygotowani do przyjęcia kilkudziesięciu wystawców.

- Zaprosiliśmy biura podróży, organizatorów wypoczynku dla dzieci i młodzieży oraz hotele i pensjonaty, Aquaparki z powiatów sąsiednich. Gospodarstwa Agroturystyczne reprezentować będzie – Lokalna Grupa Działania z Pradoliny Baryczy. Odwiedzający będą mieli możliwość darmowego degustowania potraw przygotowanych przez lokale. Nasze targi nie są imprezą komercyjną, ale promocyjną. Chcemy wszystkich poczęstować najlepszymi potrawami. Obowiązek odwiedzających będzie tylko jeden, ocenić i wybrać najlepszą potrawę na kuponie. To będzie też sygnał dla restauratorów, co klient uważa za najlepsze – wyjaśnia D. Kaczmarek.

* do_tekstu_001.jpg

W jednej z głównych kulinarnych ról wystąpi boczniak bardzo cenny odżywczo grzyb wciąż jeszcze mało docenianym. Mało kto wie także, że Powiat Ostrowski jest prawdziwym zagłębiem w produkcji tych przysmaków. Przekonali się o tym mieszkańcy innych krajów, bo ostrowskie boczniaki wciąż jeszcze częściej trafiają na stoły do Kanady, Norwegii, Danii, Niemiec, Holandii, Grecji, Czech czy Rosji niż do Polski. Być może targi spopularyzują ten produkt. Tym bardziej że dzięki producentom uczniowie z „gastronomika’’ przygotują i będą darmowo serwować wiele potraw właśnie z boczniaków.

Program targów wydolność organizmu, porady dietetyków, pokazy taneczne. Ciekawostka spotkanie z Łukaszem Walem podróżnikiem w górnej turystyczne wyprawy do Tybetu Chin i krajów tropikalnych, autor audycji i artykułów.

- To co w tym grzybie bardzo cenne pod względem leczniczym to właściwości antynowotworowe. Potrawy z nich stosowane są w terapiach leczenia raka. Pierwsi o jego właściwościach przekonali się Chińczycy i Japończycy. To nie jest tylko produkt żywnościowy wprowadzający łatwo przyswajalne aminokwasy, ale także specyfik polecany dla dzieci m.in. w formie wywaru – powiedziała Maria Biadała, przedstawiciel producentów i pracownik Ośrodka Doradztwa Rolniczego. - Aspekt zdrowotności, smak możliwości wykorzystania w kuchni przemawiają za popularyzowaniem boczników. Mamy nadzieje, że coraz więcej ostrowian będzie go wykorzystywać w codziennej diecie, a Festiwal Smaku jest okazją do poznania walorów smakowych. Antykancerogenne właściwości są nadrzędne.

Targi odbędą się 2 marca 2013 r. w godzinach od 10.00 do 17.00. Wjazd od ul. Wojska Polskiego. Dla zwiedzających dostępny parking na ok. 200 samochodów.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 366