Pora na boczniaki
Jest smaczny, zdrowy i… ma szansę stać się kolejnym produktem regionalnym z Powiatu Ostrowskiego. Mowa o boczniakach, których nasz powiat jest prawdziwym zagłębiem w produkcji. Ten wartościowy grzyb będzie jednym z kulinarnych bohaterów Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 2 marca 2013 r. w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.
Większość produkowanych w naszym regionie boczniaków trafia do konsumentów w Europie oraz Kanadzie. Coraz więcej ostrowian przekonuje się jednak do ich walorów smakowych i… odżywczych. Boczniaki wyróżnia bowiem to, w przeciwieństwie do innych grzybów, że są cennym źródłem mikroelementów. Polecane są w dietach osób chorych na schorzenia nowotworowe. Zaleca się także podawanie ich dzieciom w formie bezpośredniej lub przygotowanych wywarów.
Największe skupisko producentów boczniaków znajduje się w Rąbczynie (Gmina Raszków).
– Boczniak to grzyb, który powinien mieć status grzyba ekologicznego. W produkcji nie używamy chemii w przeciwieństwie do uprawy pieczarek. Nawet słoma wykorzystywana do przygotowywania grzybni musi być odpowiednio sezonowana. A sprzedawane przez boczniaki na stoły w całej Europie muszą posiadać odpowiednie certyfikaty – mówi Zbigniew Biadała producent grzybów.
Jak przekonują producenci, grzyby w bardzo korzystnych cenach można kupić bezpośrednio u nich, ale także wyhodować na własnej działce, ogrodzie lub w piwnicy.
Do tego, żeby odpowiednio owocować boczniak potrzebuje wilgoci i ok. 10 stopni Celsjusza. W takich warunkach najlepiej rośnie. Chcąc mieć swoje boczniaki wystarczy kupić balot słomy z grzybnią i umieścić np. w piwnicy. Po ok. 2-3 tygodniach pojawią się pierwsze grzyby. Bocznik owocuje 2-3 miesiące, a w tym czasie w dobrych warunkach można zebrać ok. 6 kg grzybów – powiedział Marcin Rusiecki, producent podłoży.
Inny ciekawy i praktyczny sposób polega na umieszczeniu kołeczków z grzybnią (można je kupić w sklepach ogrodniczych) w pniach ściętych drzew liściastych lub owocowych. Po kilku tygodniach na pniach pojawią się owocniki boczników. Dodatkowo grzyby rosnąc rozłożą niepotrzebny pień.
O walorach smakowych oraz możliwościach kulinarnego wykorzystania grzybów będzie można przekonać się właśnie podczas organizowanego w ramach Targów Turystycznych Ostrowskiego Festiwalu Smaków. Z myślą o zwiedzających przygotowano darmowe degustacje potraw.