OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Pora na boczniaki
20 lutego 2013 roku

Pora na boczniaki

Jest smaczny, zdrowy i… ma szansę stać się kolejnym produktem regionalnym z Powiatu Ostrowskiego. Mowa o boczniakach, których nasz powiat jest prawdziwym zagłębiem w produkcji. Ten wartościowy grzyb będzie jednym z kulinarnych bohaterów Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 2 marca 2013 r. w Zespole Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.

Większość produkowanych w naszym regionie boczniaków trafia do konsumentów w Europie oraz Kanadzie. Coraz więcej ostrowian przekonuje się jednak do ich walorów smakowych i… odżywczych. Boczniaki wyróżnia bowiem to, w przeciwieństwie do innych grzybów, że są cennym źródłem mikroelementów. Polecane są w dietach osób chorych na schorzenia nowotworowe. Zaleca się także podawanie ich dzieciom w formie bezpośredniej lub przygotowanych wywarów.

* dsc_0005

Największe skupisko producentów boczniaków znajduje się w Rąbczynie (Gmina Raszków).

– Boczniak to grzyb, który powinien mieć status grzyba ekologicznego. W produkcji nie używamy chemii w przeciwieństwie do uprawy pieczarek. Nawet słoma wykorzystywana do przygotowywania grzybni musi być odpowiednio sezonowana. A sprzedawane przez boczniaki na stoły w całej Europie muszą posiadać odpowiednie certyfikaty – mówi Zbigniew Biadała producent grzybów.

Jak przekonują producenci, grzyby w bardzo korzystnych cenach można kupić bezpośrednio u nich, ale także wyhodować na własnej działce, ogrodzie lub w piwnicy.

* dsc_0002

Do tego, żeby odpowiednio owocować boczniak potrzebuje wilgoci i ok. 10 stopni Celsjusza. W takich warunkach najlepiej rośnie. Chcąc mieć swoje boczniaki wystarczy kupić balot słomy z grzybnią i umieścić np. w piwnicy. Po ok. 2-3 tygodniach pojawią się pierwsze grzyby. Bocznik owocuje 2-3 miesiące, a w tym czasie w dobrych warunkach można zebrać ok. 6 kg grzybów  – powiedział Marcin Rusiecki, producent podłoży.

Inny ciekawy i praktyczny sposób polega na umieszczeniu kołeczków z grzybnią (można je kupić w sklepach ogrodniczych) w pniach ściętych drzew liściastych lub owocowych. Po kilku tygodniach na pniach pojawią się owocniki boczników. Dodatkowo grzyby rosnąc rozłożą niepotrzebny pień.

O walorach smakowych oraz możliwościach kulinarnego wykorzystania grzybów będzie można przekonać się właśnie podczas organizowanego w ramach Targów Turystycznych Ostrowskiego Festiwalu Smaków. Z myślą o zwiedzających przygotowano darmowe degustacje potraw.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 1712