OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Festiwal smaków karpia
14 marca 2014 roku

Festiwal smaków karpia

Ponad pół setki wystawców i możliwość degustacji najróżniejszych potraw tradycyjnej kuchni polskiej z karpiem w roli głównej. To najkrótsza zapowiedź II Ostrowskiego Festiwalu Smaków i II Regionalnych Targów Turystycznych, które 29 marca 2014 r. odbędą się w ostrowskim Zespole Szkół Usługowych.

W ubiegłym roku po raz pierwszy zorganizowano Festiwal Smaków. Impreza, której kulinarnym bohaterem były boczniaki przerosła najśmielsze oczekiwania organizatorów. W ciągu kilku godzin z ofertą zapoznało się ponad 2000 zwiedzających, a Festiwal był okazją do promocji lokalnych firm i produktów oraz... gospodarza imprezy Zespołu Szkół Usługowych i jego oferty edukacyjnej.

* dsc_0020.jpg

  – Machina targowa rusza w momencie, gdy rozpoczyna się nabór uczniów na nowy rok szkolny. W czasach wszechobecnego niżu demograficznego promocja szkół jest istotnym przedsięwzięciem, a każdy z dyrektorów w różny sposób stara się zainteresować swoją placówką. Dyrektor ZSU zaproponował w ubiegłym roku to przedsięwzięcie. Byliśmy na początku pełni obaw jak ono zostanie przyjęte przez mieszkańców. Targi zakończyły się jednak sukcesem – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

Jak przekonywał dyrektor ZSU idea targów opiera się na promocji najlepszych lokalnych produktów i lokali gastronomicznych. W roku obecnym dzięki współpracy z właścicielami Gospodarstwa Rybackiego w Przygodzicach Markiem Trzcielińskim i Wiesławem Michalskim produktem wiodącym będzie przygodzicki karp.

- Zastanawialiśmy się wspólnie czy karpia można przygotować na tak wiele sposobów. Sądząc po ilości zgłoszonych potraw kulinarnych odpowiedź na to pytanie przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania. Jeszcze trochę i będziemy mogli napisać na ten temat książkę kucharską. Zainteresowanie uczestników jest bardzo duże, zgłoszenia napływają cały czas myślimy tylko, jak to przygotować logistycznie – powiedział D. Kaczmarek.

* dsc_0030_001.jpg

Dodatkową ofertą festiwalu będzie mleczny zaułek oraz słodka dziupla, miejsce w którym przy kawie będzie można spróbować cukierniczych specjałów powiatu. Ten, kto nie do końca odnajdzie się w kuchni tradycyjnej będzie mógł posmakować potraw kuchni tureckiej.

Podobnie, jak w roku ubiegłym odbędzie się konkurs na najlepszą potrawę.

– Mamy już zgłoszonych dwadzieścia potraw. To bardzo wyszukane nazwy i propozycje. Dla nas, dla naszych uczniów udział w targach jest bardzo ważny, bo zacieśnia się współpraca pomiędzy pracodawcami i szkołą. Szkoła zawodowa bez wsparcia pracodawcy nie istnieje, a dzięki targom możemy współpracować w różnych obszarach – powiedziała Barbara Jakubowska szefowa kształcenia praktycznego w ZSU.

* dsc_0032_001.jpg

Odkryciem ubiegłorocznych targów był boczniak. W tym roku królować będzie… królewski karp z Przygodzic.

- Rybactwo jest konserwatywne. Postępujemy tak jak 100 lat temu, tak samo produkujemy. W tej dziedzinie niczego przyśpieszyć nie można. Karp musi trzy lata rosnąć i jest odżywiany naturalnymi paszami. Ewenementem w naszej branży jest to, że całe polskie „karpiarstwo” produkuje na jeden dzień w roku, na 24 grudnia. Staramy się to zmieniać i może dzięki takim działaniom, jak podejmuje powiat ostrowski wraz ze szkołą zmieni się tradycja i karp będzie kupowany przez cały rok – powiedział Marek Trzecieliński, właściciel Gospodarstwa Rybackiego.

* dsc_0035.jpg

O tym, że potrawy z karpia mogą się sprzedawać przez cały rok udowadnia Łukasz Kierzek z restauracji Górecznik.

– W ubiegłym roku motywowani konkursem targowym przygotowaliśmy karpia w bocznikach. Ta potrawa weszła do naszej karty i było olbrzymie zainteresowanie ze strony klientów, sprzedawał się rewelacyjnie – powiedział Restaurator.

Targi odbędą się 29 marca 2014r.  w godz. 10-17 w hali sportowej ZSU. Bezpłatny parking znajduje się od ul. Wojska Polskiego. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą szukać nowych smaków.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 276