Festiwal smaków karpia
Ponad pół setki wystawców i możliwość degustacji najróżniejszych potraw tradycyjnej kuchni polskiej z karpiem w roli głównej. To najkrótsza zapowiedź II Ostrowskiego Festiwalu Smaków i II Regionalnych Targów Turystycznych, które 29 marca 2014 r. odbędą się w ostrowskim Zespole Szkół Usługowych.
W ubiegłym roku po raz pierwszy zorganizowano Festiwal Smaków. Impreza, której kulinarnym bohaterem były boczniaki przerosła najśmielsze oczekiwania organizatorów. W ciągu kilku godzin z ofertą zapoznało się ponad 2000 zwiedzających, a Festiwal był okazją do promocji lokalnych firm i produktów oraz... gospodarza imprezy Zespołu Szkół Usługowych i jego oferty edukacyjnej.
– Machina targowa rusza w momencie, gdy rozpoczyna się nabór uczniów na nowy rok szkolny. W czasach wszechobecnego niżu demograficznego promocja szkół jest istotnym przedsięwzięciem, a każdy z dyrektorów w różny sposób stara się zainteresować swoją placówką. Dyrektor ZSU zaproponował w ubiegłym roku to przedsięwzięcie. Byliśmy na początku pełni obaw jak ono zostanie przyjęte przez mieszkańców. Targi zakończyły się jednak sukcesem – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.
Jak przekonywał dyrektor ZSU idea targów opiera się na promocji najlepszych lokalnych produktów i lokali gastronomicznych. W roku obecnym dzięki współpracy z właścicielami Gospodarstwa Rybackiego w Przygodzicach Markiem Trzcielińskim i Wiesławem Michalskim produktem wiodącym będzie przygodzicki karp.
- Zastanawialiśmy się wspólnie czy karpia można przygotować na tak wiele sposobów. Sądząc po ilości zgłoszonych potraw kulinarnych odpowiedź na to pytanie przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania. Jeszcze trochę i będziemy mogli napisać na ten temat książkę kucharską. Zainteresowanie uczestników jest bardzo duże, zgłoszenia napływają cały czas myślimy tylko, jak to przygotować logistycznie – powiedział D. Kaczmarek.
Dodatkową ofertą festiwalu będzie mleczny zaułek oraz słodka dziupla, miejsce w którym przy kawie będzie można spróbować cukierniczych specjałów powiatu. Ten, kto nie do końca odnajdzie się w kuchni tradycyjnej będzie mógł posmakować potraw kuchni tureckiej.
Podobnie, jak w roku ubiegłym odbędzie się konkurs na najlepszą potrawę.
– Mamy już zgłoszonych dwadzieścia potraw. To bardzo wyszukane nazwy i propozycje. Dla nas, dla naszych uczniów udział w targach jest bardzo ważny, bo zacieśnia się współpraca pomiędzy pracodawcami i szkołą. Szkoła zawodowa bez wsparcia pracodawcy nie istnieje, a dzięki targom możemy współpracować w różnych obszarach – powiedziała Barbara Jakubowska szefowa kształcenia praktycznego w ZSU.
Odkryciem ubiegłorocznych targów był boczniak. W tym roku królować będzie… królewski karp z Przygodzic.
- Rybactwo jest konserwatywne. Postępujemy tak jak 100 lat temu, tak samo produkujemy. W tej dziedzinie niczego przyśpieszyć nie można. Karp musi trzy lata rosnąć i jest odżywiany naturalnymi paszami. Ewenementem w naszej branży jest to, że całe polskie „karpiarstwo” produkuje na jeden dzień w roku, na 24 grudnia. Staramy się to zmieniać i może dzięki takim działaniom, jak podejmuje powiat ostrowski wraz ze szkołą zmieni się tradycja i karp będzie kupowany przez cały rok – powiedział Marek Trzecieliński, właściciel Gospodarstwa Rybackiego.
O tym, że potrawy z karpia mogą się sprzedawać przez cały rok udowadnia Łukasz Kierzek z restauracji Górecznik.
– W ubiegłym roku motywowani konkursem targowym przygotowaliśmy karpia w bocznikach. Ta potrawa weszła do naszej karty i było olbrzymie zainteresowanie ze strony klientów, sprzedawał się rewelacyjnie – powiedział Restaurator.
Targi odbędą się 29 marca 2014r. w godz. 10-17 w hali sportowej ZSU. Bezpłatny parking znajduje się od ul. Wojska Polskiego. Zapraszamy wszystkich, którzy chcą szukać nowych smaków.