Najsmaczniejsze targi w regionie
Bulion Folwarczny z pyptami z karpia, paszteciki z karpia, zupa z karpia lub, jak kto woli, rybne pulpety, karp smażony, po królewsku i w occie, w roladkach czy podany jak gołąbki w liściach z włoskiej kapusty, w sumie ponad 60 potraw przygotowanych z wykorzystaniem karpia królowało podczas II Ostrowskiego Festiwalu Smaków i Targów Turystycznych w Zespole Szkół Usługowych. Do ich przygotowania zużyto ponad 340 kg Przygodzickiego Karpia, ufundowanego przez miejscowe Gospodarstwo Rybackie.
W sobotę, 29 marca 2014 roku do Zespołu Szkół Usługowych zjechało ponad 50 wystawców z całego powiatu ostrowskiego, w tym około 30 firm gastronomicznych. To właśnie one dały popis kulinarnego kunsztu, przygotowując dla odwiedzających przygodzickiego karpia na ponad 60 sposobów.
Ostrowianie, którzy kosztowali rybnych potraw, byli pozytywnie zaskoczeni, bo kto by pomyślał, że tego tradycyjnego karpia, którego wszyscy znamy z wigilijnego stołu, można jeść na tyle sposobów...?
- Uwielbiam rybne potrawy, dziś spróbowałam praktycznie wszystkiego, począwszy od karpia w galarecie, przez rybne pulpety, po zupę z karpia – wszystko było naprawdę pyszne – powiedziała pani Elżbieta, ostrowianka.
- Nie wiedziałem, że aż tyle potraw można przyrządzić z jednej ryby, wybór dań może przyprawić o zawrót głowy - dodał pan Jan z Odolanowa.
- Karp jest nam bardzo bliski nie tylko ze względu na smak, ale także na walory zdrowotne. Wiadomo, że zawiera bardzo dużo kwasów nienasyconych tłuszczowych, które powodują, że organizm się rozwija i dobrze funkcjonuje. Oprócz tego zawiera dużo witamin oraz składników mineralnych – wyjaśniała Barbara Jakubowska, kierownik szkolenia praktycznego w ZSU.
Do przygotowania wszystkich rybnych potraw zużyto około 340 kg karpia. Było więc w czym wybierać.
- Na naszym stoisku króluje dziś zupa krem z karpia, pasztet z karpia oraz karp w occie... Porcje znikają jak świeże bułeczki, każdy wie, że ryby są zdrowe i powinny królować na naszych stołach przez cały rok - mówi Roman Wegnerowicz– szef kuchni „Ośrodek Górecznik”.
Współorganizatorem targów podobnie jak w zeszłym roku był Powiat Ostrowski.
- Targi odbywają się po raz drugi, o ile w ubiegłym roku baliśmy się, jak to przedsięwzięcie zostanie odebrane, to teraz jesteśmy pewni, że to był strzał w dziesiątkę! Cieszę się, że nasi wystawcy mają konkretną ofertę i pokazują bogactwo naszego powiatu. Frekwencja pokazała, że mieszkańcy są zainteresowani poznawaniem nowych smaków, a przy okazji to znakomita promocja rodzimych wyrobów, m.in. przygodzickiego karpia oraz lokalnych producentów i firm. Restauratorzy udowadniają, że karp zasługuje na to, by podawać go przez cały rok, nie tylko w Wigilię – powiedział Starosta Ostrowski Paweł Rajski.
Festiwalowi Smaków towarzyszyły też Regionalne Targi Turystyczne. Wśród wystawców można było spotkać lokalne biura podróży, kluby fitness, ośrodki jeździeckie, czy zachęcające do poznawania swojej małej ojczyzny wydawnictwa. Nie zabrakło także „Słodkiej Dziupli” z pysznymi wyrobami cukierniczymi, jak i stoisk z orientalną kuchnią turecką. Organizatorami imprezy są: Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim i powiat ostrowski.
- Jesteśmy szkołą gastronomiczną... nie mogliśmy, więc zaoferować mieszkańcom naszego regionu nic innego, jak tylko Festiwal Smaków i Targi Turystyczne. Myślę, że targi pokazują, że jest zapotrzebowanie na tego rodzaju imprezy w Powiecie Ostrowskim. Chcemy też pokazać, jakie są nowe trendy, jeżeli chodzi o żywienie, jak także nasz lokalny rynek gastronomiczny i cukierniczy. Oferta pokazuje, że ten sektor ma ogromny potencjał. Zawody gastronomiczne to nasze wiodące kierunki, taka impreza to dla nas znakomita promocja i sposób na zaprezentowanie swojej edukacyjnej oferty - mówi dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.
Podobnie jak w ubiegłym roku organizatorzy zorganizowali też konkurs na najsmaczniejszą rybną potrawę „Ryba jest dobra na wszystko”. W konkursie wzięło udział 23 restauratorów, którzy przedstawili ponad 60 potraw. Spośród kilkudziesięciu potraw wybrano 7 laureatów.Wyróżnione potrawy: I miejsce -Restauracja „Mleczna Perła” – paszteciki z karpia w cieście francuskim, II miejsce - Zespół Szkół Usługowych – zupa krem z karpia, III miejsce - Restauracja – Pensjonat „Lido” – roladki z karpia nadziewane w sosie cytrynowo-koperkowym, IV miejsce - Restauracja „Borowianka” – karp smażony, V miejsce - Restauracja „Folwark Polski” – folwarczny bulion postny z pyptami, VI miejsce Gastro – Centrum” – kotleciki z karpia i VII miejsce -Hotel- Villa Royal - karp po staropolsku.
Nagrody wręczali: Starosta Ostrowski Paweł Rajski, Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Aleksandra Kierstein.
Wyróżnienia przyznano za aranżację stoisk targowych. Otrzymali je: Agencja Handlowa – Limba Catering, Restauracja „Senator”, Restauracja „Gościniec Zębcowski”, „Max Catering” Hieronim Szewczyk, Restauracja „Mleczna Perła”, „Lux - Event”, Restauracja „Polonia”, Restauracja „Jubilatka”
Przez cały czas zwiedzający układali hasła promujące przygodzickiego karpia. W konkursie zaproponowano w sumie 556 haseł. Za najlepsze uznano autorstwa Pauliny Misiak ,,Gdy raz skosztujesz karpia z Przygodzic, już nic innego Cię nie obchodzi. Inne już ryby tu szans nie mają, karp ten rozkochał rodzinę całą’’. Wyróżniono także: Zenona Królika za ,,Na wszystkie troski i smutki najlepszy karp z przygodzickiej budki’’ oraz Jolantę Jankowską za hasło ,,Karp to ryba wyśmienita, a z Przygodzic to rarytas, który wszystkich nas zachwyca’’. Nagrodzeni otrzymują zaproszenie na kolację dla dwóch osób.
Dodatkowe nagrody w postaci bonów zniżkowych na wakacje w kwocie 50 zł otrzymują: Katarzyna Wojtysiak za hasło ,,Gdy karp przygodzicki na stole króluje, wszystkim smakoszom nadzwyczaj smakuje’’, Izabela Ratajczyk-Poprawa ,,Karp z Przygodzic zjedzony, cały rok wzbogacony’’, Krzysztof Poprawa ,,Przygodzicki karp zjedzony, humor poprawiony’’, Andrzej Pawłowski ,,Przygodzicki karp to wielkopolski skarb’’, Barbara Biernaczyk ,,Karp przygodzicki super smakuje, kto nie spróbuje niech żałuje!’’, Kasia Lewicka ,,Kiedy karpia w rękach mamy, zawsze z chęcią go zjadamy’’, Elżbieta Jackowska ,,Karp przygodzicki nic nie mówi, ale każdy powie, że go lubi’’, Beata Grochowska „Jeśli karpia posmakujesz, w Przygodzicach zahamujesz’’, Piotr Brodala ,,Karp to smaku skarb’’, Robert Gola ,,Jesteś głodny? Jest Ci źle? Spróbuj karpia i nie smuć się’’.
Nagrody ufundowali: Restauracja „Polonia”, Restauracja „Folwark Polski”, Restauracja „Gościniec Zębcowski” oraz biuro podróży Planet Tours. Nagrody do odbioru w sekretariacie Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim ul. Wolności 12 w dniach od 1 do 4 kwietnia 2014 r. w godz. 8.00-15.00.