OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Błękitny peleton na „lazurowym szlaku”
27 czerwca 2008 roku

Błękitny peleton na „lazurowym szlaku”

Ponad 90 osób liczył błękitny peleton, który wjechał na stadion w Nowych Skalmierzycach podczas finału Dni Miasta. Rajd rowerowy „Lazurowym Szlakiem” został zorganizowany przez Starostwo Powiatowe oraz Spółdzielnię Mleczarską Lazur.

W niedzielę, 22 czerwca na starcie, który miał miejsce przed Starostwem Powiatowym zjawiła się duża, kilkudziesięciu osobowa grupa miłośników dwóch kółek. Na czele peletonu stanął starosta Włodzimierz Jędrzejak oraz szef Lazura, Zenon Michaś.

Wszyscy rowerzyści otrzymali równe, błękitne koszulki, na których widniała nazwa rajdu oraz logo organizatorów. To sprawiło, że nasz błękitny peleton był z daleka widoczny i wzbudził spore zainteresowanie wśród mieszkańców miasta i okolicznych wsi. Obawialiśmy się trochę o frekwencję, bo niedziela była wyjątkowo upalna, ale okazało się, że miłośników aktywnego wypoczynku jest bardzo dużo – mówi Beata Klimek, rzecznik prasowy powiatu.

W rajdzie uczestniczyli między innymi pracownicy Starostwa, Spółdzielni Mleczarskiej Lazur, Policji, Straży Pożarnej, członkowie Powiatowej Rady Biznesu, grupy rowerowej Bicykl, a także rodziny z dziećmi.

Rajd miał charakter otwarty, każdy mógł skorzystać z tej oferty. Ogromnie się cieszę, że była to impreza łącząca różne pokolenia – bo jechały w niej kilkuletnie dzieci oraz mocno już dorosła „młodzież”. Najważniejsze jest przecież to, że chcemy razem spędzać wolny czas, integrować różne środowiska oraz promować aktywny wypoczynek i nasz region – podkreśla starosta Włodzimierz Jędrzejak.

Trasa o długości ponad 18 kilometrów wiodła urokliwymi zakątkami powiatu ostrowskiego - z Ostrowa Wielkopolskiego do Nowych Skalmierzyc. Podczas postoju w miejscowości Śliwniki, Lazur częstował uczestników rajdu swoimi przysmakami. Rowerzyści mogli zatem spróbować zupy serowej i szparagowej oraz serów zapiekanych w cieście z dodatkiem bakaliowego sosu.

Rajd Rowerowy „Lazurowym Szlakiem” to impreza podsumowująca cały cykl przedsięwzięć związanych z Powiatowym Świętem Sera. Kulminacyjnym momentem był oczywiście festyn, który odbył się 14 czerwca w Parku Miejskim w Ostrowie Wielkopolskim, ale tydzień wcześniej promowaliśmy nasz region w Ministerstwie Rolnictwa podczas pikniku Poznaj Dobrą Żywność. Prowadzona była również akcja prozdrowotna związana z badaniami profilaktycznymi i kampania informacyjna na temat prawidłowego odżywiania. Wszystkie te przedsięwzięcia miały promować zdrowy styl życia, nasz region i produkty regionalne. W imprezach wzięło udział bardzo dużo osób, dlatego sądzę, że taka forma promocji spodobała się mieszkańcom powiatu ostrowskiego. Będziemy chcieli to kontynuować - podkreśla Zenon Michaś, prezes Lazura.

Po posiłku błękitny peleton udał się na stadion w Nowych Skalmierzycach, by punktualnie o godz.16.00 wjechać na płytę boiska. Uczestników rajdu powitała burmistrz Bożena Budzik. Starosta Włodzimierz Jędrzejak oraz prezes Zenon Michaś wręczyli szefowej skalmierzyckiego samorządu upominki z okazji Dnia Miasta – statuetkę rowerzysty oraz torbę lazurowych smakołyków.

Dodał(a): Beata Klimek
Odwiedzin: 837