Restauratorzy w winnym projekcie
Przez tydzień pracownicy branży gastronomicznej z terenu Powiatu Ostrowskiego i nauczyciele Zespołu Szkół Usługowych oraz Zespołu Szkół Ekonomicznych brali udział w projekcie „Świat win” w ramach europejskich staży zawodowych we Włoszech.
Było to pierwsze takie wspólne przedsięwzięcie w naszym regionie. Koszt szkolenia to ponad 35 tys. Euro. Pieniądze w całości pochodziły z Unii Europejskiej. Po raz pierwszy w ramach projektu „Uczenie się przez całe życie” oprócz nauczycieli przedmiotów zawodowych wzięli udział pracodawcy, którzy od lat współpracują z ZSU przyjmując do swoich firm uczniów na praktyki zawodowe. Koordynatorem projektu w ZSU był kierownik kształcenia praktycznego Barbara Jakubowska. W przygotowanie spraw formalnych zaangażowana była również nauczycielka przedmiotów zawodowych Bogumiła Piec.
- Nadrzędnym celem była poprawa jakości i innowacyjności kształcenia zawodowego dla szkoły, jak i przedsiębiorców. Uczestnicy projektu zgłębili wiedzę na temat wina i obsługi konsumenta. Na przedmiotach gastronomicznych mogą teraz dokładnie analizować wino i jego dobór do potraw. Obie grupy zobaczyły także winnice i dokładnie poznały owoce oraz ich uprawę – mówi kierownik szkolenia praktycznego Barbara Jakubowska.
- Współpraca z powiatem we Włoszech rozpoczęła się w 2004 roku. Cieszę się bardzo, że była możliwość w tym roku zorganizowania wspólnego projektu. Grupa znawców win we Włoszech ma wiedzę i umiejętności praktyczne, a nauczyciele z ZSU i ZSE, a także restauratorzy z Ostrowa, którzy kształcą młodzież szkolną bardzo chcieli ją zgłębić – wyjaśnia inspektor Tomasz Sobczak ze Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.
Certyfikaty wszystkim uczestnikom szkolenia w dniu 12 czerwca 2014 roku wręczył Starosta Ostrowski Paweł Rajski.
- Jestem dumny, że robimy coś wspólnego dla pracodawców i szkoły. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w tym projekcie. Bez Państwa nie jesteśmy wstanie funkcjonować, a Zespół Szkół Usługowych nie będzie miał marki i tylu chętnych co ma w tej chwili. Dziękuję Panu Dyrektorowi, który zawsze powtarza, że ważna jest współpraca z pracodawcami. Myślę, że ten wyjazd równie się do tego przyczynił – powiedział Starosta Ostrowski Paweł Rajski.
Do Włoch wyjechały dwie grupy w dwóch różnych terminach. Każda liczyła 10 osób. Pierwsza tura wyjechała 30 marca i przebywała do 5 kwietnia, a druga od 27 kwietnia do 3 maja.
- Byliśmy miło zaskoczeni, że sale szkoleniowe były przygotowane do degustacji win jak i do części gastronomicznej. Największą korzyścią jaką odnieśliśmy z tego stażu to, że będziemy potrafili więcej powiedzieć o winie młodzieży odbywającej praktyki szkolne. Pokażemy jak powinno się serwować wino, czytać etykiety i określać wiek wina. Mamy nadzieję, że naszą wiedzę uda nam się przekazać w prosty sposób – powiedział Marcin Mielcarek z restauracji „Stylowa” w Ostrowie Wielkopolskim.
Do Włoch wyjechało w sumie 13. przedstawicieli firm. Są to: Łukasz Kierzek Górecznik-Taurus, Hieronim Szewczyk MAX-Handel Gastronomia, Marcin Mielcarek Restauracja Stylowa, Rogala Dawid P.P.H.U.“Maryol“Hotel Polonia, Jerzy Wawrzyniak Restauracja Senator, Mikołaj Kowalczk Restauracja SEPIA, Ewa Tomaszewska Gastro-Centrum, Zbigniew Domagała Agencja Handlowa “LIMBA-CATERING“, Marek Hyla Bistro Bravo, Arkadiusz Figiel Hotel Villa Royal, Jan Kwapisz Hotel-Restauracja Borowianka, Józef Russek Restauracja Raszkowianka, Danuta Kowalska Restauracja Lido Antonin. Przedsiębiorcom towarzyszyli nauczyciele ZSU: Iwona Świtałowska, Piotr Przybylski, Hanna Burdosz, Agnieszka Gawarecka, Agnieszka Wawrzyniak, a także ZSE: Ewa Smektała i Dorota Jamińska.
Projektu pn.: „Świat Wina –Europejskie staże Zawodowe dla nauczycieli i przedsiębiorców branży gastronomicznej z Ostrowa Wielkopolskiego” Projekt numer 2013-1-PL1-LEO03-37436