Jak żyć zdrowo i… długo
Co czwarty uczeń szkół ponadgimnazjalnych ma problem z… niedożywieniem, a ok. 15 proc. z nadwagą, a 3,8 proc. z otyłością. To dane jakie jawią się po realizacji programu profilaktycznego „Jestem zdrowy, bo zdrowo jem”. W ramach tego projektu u 1667 uczniów z placówek prowadzonych przez Powiat Ostrowski zbadano indeks BMI. Zadanie finansowane z budżetu Powiatu Ostrowskiego realizowała Fundacja „Wsparcie”.
Podsumowanie projektu odbyło się 3 listopada 2014 roku w „nklubie sztuka i edukacja” w Ostrowie Wielkopolskim. Program edukacji zdrowotnej „Jestem zdrowy, bo zdrowo jem” zrealizowany został przez Fundację „Wsparcie”. W ramach programu dokonano pomiaru wzrostu, wagi oraz obliczenia wskaźnika BMI. Przedsięwzięciem objęto uczniów klas trzecich z dziesięciu szkół ponadgimnazjalnych prowadzonych przez Powiat Ostrowski.
- Jest to już trzeci w ciągu ostatnich czterech lat program w ramach promocji zdrowia finansowany ze środków Powiatu Ostrowskiego. Pierwszy dotyczył szkolenia z udzielania pierwszej pomocy i był połączony z określeniem grupy krwi. Uczestniczyło w nim ponad 1600 osób. Drugi dotyczył szczepień przeciwko pneumokokomi. Z kolei program żywieniowy dedykowaliśmy uczniom szkół ponadgimnazjalnych. Cieszę się, że w nim uczestniczyliście, miał on na celu poszerzyć wasze informacje na temat żywienia, aby żyć długo i zdrowo. Myślę, że wyciągnięte z tego projektu wnioski zaowocują w waszym codziennym życiu – mówił starosta Paweł Rajski.
- Jestem naprawdę zaskoczona wiedzą uczniów na temat zdrowego żywienia. Ale mimo to uważam, że powinien być większy nacisk na zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną. W naszej codziennej diecie bardzo mało stosowanych jest warzyw i owoców. Największym błędem jest nieregularność spożywanych posiłków. Często nie mamy świadomości tego, że powinniśmy jeść pięć posiłków dziennie, co dwie, trzy godziny. Jeżeli jemy dwa, trzy posiłki dziennie to nasz organizm wówczas kumuluje tłuszcz, aby mieć później rezerwę na czas tzw. głodu – powiedziała dietetyk Agnieszka Hurna.
Jak wynika z danych zebranych przez pracowników Fundacji „Wsparcie” klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów z 54. oddziałów pokazuje, że 54,88% młodych ludzi ma normalną budowę ciała, zaś 26,77% ma problem z niedożywieniem. Z nadwagą zmaga się 14,54%, a z otyłością 3,81% badanych. W zależności od płci normalną budowę ciała ma 55,73 % dziewcząt i 53,99% chłopców. Problem z niedożywieniem znacznie częściej występuje u kobiet 32,64% niż u mężczyzn 20,6%. Z kolei problem z nadwagą i otyłością mają większy chłopcy niż dziewczyny (nadwaga: chłopcy 20,83%, dziewczyny 8,51%), (otyłość: chłopcy 4,53% i dziewczyny 3,13%).
- W dzisiejszych czasach przez media i telewizję kreowany jest wizerunek osoby szczupłej jako ideał piękna do naśladowania. Ponadto musimy pamiętać, że program objął osoby przed egzaminem maturalnym, które mogą mieć w związku z tym dużo stresu, co w konsekwencji wpływa na masę ciała. Tymczasem odżywianie jest bardzo ważne, wpływa na zdolność koncentracji i zapamiętywania – dodaje dietetyk.
- W trakcie spotkań z dietetykiem młodzież mogła się dowiedzieć co im szkodzi, czego nie powinni jeść i jak powinni się odżywiać, aby zdrowo żyć. Każdy uczeń biorący udział w naszym programie powinien przemyśleć swoje wyniki, bo jeżeli ktoś ma problem z nadwagą to wie czego powinien unikać i co ma robić, aby zminimalizować nadwagę. W przypadku niedożywienia będą wiedzieli w jaki sposób się odżywiać. Niedożywienie częściej występuje u dziewcząt, które stosują różnorodne diety niekorzystne dla zdrowia – powiedziała Prezes Fundacji „Wsparcie” Krystyna Sikora.
Każdy z uczniów po wykonaniu pomiarów otrzymał w zamkniętej kopercie wynik wraz z jego interpretacją oraz opaskę (bransoletkę) silikonową na rękę z hasłem przewodnim programu: „Jestem zdrowy, bo zdrowo jem”, a także ulotkę zawierającą zdrowie przepisy na zdrowe potrawy.
- Takie badania powinny być przeprowadzane częściej i w młodszych rocznikach, u których utrwalają się nawyki żywieniowe – powiedziała koordynator projektu Beata Karwacka.
Wyniki w poszczególnych szkołach przedstawiają się następująco:
I Liceum Ogólnokształcące: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 49,66 (norma), 37,58 (niedożywienie), 11,41 (nadwaga), 1,34 (otyłość).
II Liceum Ogólnokształcące: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 59,02 (norma), 28,42 (niedożywienie), 10,93 (nadwaga), 1,64 (otyłość).
III Liceum Ogólnokształcące: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 62,83 (norma), 23,89 (niedożywienie), 10,62 (nadwaga), 2,65 (otyłość).
IV Liceum Ogólnokształcące: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 46,00 (norma), 34,00 (niedożywienie), 18,00 (nadwaga), 2,00 (otyłość).
Zespół Szkół Budowlano - Energetycznych: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 54,92 (norma), 20,49 (niedożywienie), 17,21 (nadwaga), 7,38 (otyłość).
Zespół Szkół Ekonomicznych: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 56,06 (norma), 25,76 (niedożywienie), 12,88 (nadwaga), 5,30 (otyłość).
Zespół Szkół Transportowo - Elektrycznych: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 50,59 (norma), 21,18 (niedożywienie), 21,18 (nadwaga), 7,06 (otyłość).
Zespół Szkół Usługowych: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 52,38 (norma), 27,62 (niedożywienie), 15,24 (nadwaga), 4,76 (otyłość).
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Centrum Kształcenia Ustawicznego w Przygodzicach: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 57,63 (norma), 32,20 (niedożywienie), 10,17 (nadwaga).
Zespół Szkół Technicznych: Klasyfikacja otyłości wg wskaźnika BMI dla wszystkich uczniów (%): 53,85 (norma), 19,23 (niedożywienie), 21,54 (nadwaga), 5,38 (otyłość).