Międzynarodowe kulinaria w IV LO
Z okazji Świąt Bożego Narodzenia w IV LO zorganizowano Wielki Dzień Kuchni Międzynarodowej. Nie zabrakło dań świątecznych z Anglii, Niemiec, Francji i Hiszpanii.
Uczniowie przygotowali ponad 50 dań. Można zbyło skosztować angielskiego christmas pudding, niemieckiego Platzchen Lebkuchen, czy hiszpańskiego świątecznego kołacza roscón.
Przedświąteczną imprezę uświetnił występ uczniów, którzy zaśpiewali utwory świąteczne po hiszpańsku, francusku, angielsku, niemiecku oraz polsku.
W uroczystości wzięli udział zaproszeni goście z zagranicy. IV LO odwiedzili: Gina Manrigue Parian z Peru, Aysel Rafili z Azerbejdżanu, Yulia Sehen i Aliaksandra Karuchyna z Białorusi oraz Meiirim Sadykbek z Kazachstanu. Opowiedzieli oni uczniom o świętach oraz tradycjach kulinarnych w ich krajach.
- U nas święta obchodzone są w bardzo rodzinnym klimacie, wszyscy spotykamy się w domu, w miastach organizowane są koncerty. Jest też Święty Mikołaj, który przynosi grzecznym dzieciom prezenty - powiedziała Gina z Peru.
Inaczej święta obchodzone są we Francji.
- Nie ma wieczerzy, ale przychodzi święty Mikołaj. Coraz więcej Francuzów wykorzystuje ten czas na odpoczynek. Dużo osób wyjeżdża. Dzieci w tym czasie mają dwutygodniowe wakacje – powiedziała Daria z II d.
- W Hiszpanii w czasie świąt je się indyka, a tradycyjnym plackiem jest tak zwany roscón - dodała Paulina z II c.
Dzień Kuchni Międzynarodowej zorganizowany został z inicjatywy zespołu języków obcych. Celem było zapoznanie uczniów z tradycjami świątecznymi w innych krajach. Była to też dobra okazja dla uczniów klas językowych do porozmawiania po angielsku i hiszpańsku z zaproszonymi gośćmi.