OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Sery w roli głównej
9 marca 2015 roku

Sery w roli głównej

Kolejne lokalne produkty, tym razem sery twarogowe i pleśniowe Ostrowskiej Spółdzielni Mleczarskiej i SM Lazur będą głównym bohaterem tegorocznej III edycji Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który odbędzie się 21 marca 2015 r. Tegoroczna edycja tej coraz popularniejszej imprezy wystawienniczej odbędzie się w nieco zmienionej formule organizacyjnej.

O szczegółach przygotowań do tegorocznego Festiwalu poinformowano podczas konferencji prasowej zorganizowanej w dniu 9 marca 2014 r. w Zespole Szkół Usługowych. Ostrowski Festiwal Smaków to przedsięwzięcie, które rozwija się bardzo dynamicznie i zdominowało towarzyszące mu Regionalne Targi Turystyczne.

- Kiedy rozpoczynaliśmy to przedsięwzięcie do końca wierzyliśmy w jego powodzenie, bo była to rzecz na naszym rynku zupełnie nowa. Przesłanie Targów jest jasne. Jest to forma docenienia współpracy z lokalnymi przedsiębiorcami, promocja ich firm, ale także szkoły i szkolnictwa zawodowego w ogóle – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

* konferencja_9_03__5_.jpg

Jak szacują organizatorzy w ubiegłym roku przez Festiwal przewinęło się ok. pięć tysięcy zwiedzających. W szczytowych momentach na sali obecnych było nawet kilkaset osób. Ta ilość zwiedzających oraz oczekiwania zwiedzających wymusiły zmianę formuły tegorocznej edycji.

Pierwsza godzina tegorocznej imprezy przeznaczona jest na spotkania branżowe.

- Wystawcy zgłaszali, że nie mieli możliwości wymiany doświadczeń między sobą, swobodnego porozmawiania. Uszanowaliśmy ich prośbę i rezerwujemy dla nich pierwsza godzinę. Od godz. 11.00 do 14.00 do wejścia uprawniać będą zaproszenia rozprowadzane w większości przez poszczególnych wystawców. O godz. 14.00 z ofertą Festiwalową będą mogli zapoznać się wszyscy zainteresowani, od tej godziny będzie wstęp wolny – powiedział Dariusz Kaczmarek dyrektor Zespołu Szkół Usługowych.

Organizatorzy spodziewają się w tym roku ok. trzech tysięcy zwiedzających. Wiadomo, że w imprezie weźmie udział 40 wystawców, w tym 22 lokale gastronomiczne. Każdy z nich miał możliwość zgłoszenia do konkursu potrawy, która powstała z wykorzystaniem tegorocznych głównych motywów serów pleśniowych lub twarogowych. Oceniać je będzie profesjonalne i zewnętrze jury.

* konferencja_9_03__14_.jpg

- Jak zapewniają restauratorzy przygotowane potrawy będą wielkim zaskoczeniem. W słodkiej dziupli prezentować swoją ofertę będą lokalne cukiernie także wykorzystując twarogi i sery. Przewodnie będą oczywiście serniki, ale od jednego z wystawców usłyszałam, że serniki to smaczna, ale pospolita oferta i przygotuje coś wyjątkowego. Zapraszam więc do spróbowania tych specjałów – powiedział Barbara Jakubowska, szefowa szkolenia zawodowego w ZSU.

Festiwal jest więc okazją do zaproponowania znanych produktów w całkiem nowej odsłonie. Podobnie było z boczniakami, które pozornie dają małe możliwości kulinarnego wykorzystania. Okazało się jednak, że doskonale pasują jako dodatek do mięs, ryb, a przygotowane na Festiwal potrawy z boczniakami weszły na stałe do kart wielu restauracji.

- Naszym głównym produktem jest twaróg. Takie imprezy jak festiwal pozwalają go rozpropagować w postaci gotowych produktów, ale także jako komponentu dla przygotowania różnorodnych produktów cukierniczych i innych. Dla nas ważne jest także tom, że będziemy promować nie tylko produkty mleczarskie, ale także swoją restaurację – powiedział Zbigniew Madajczak z Ostrowskiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 242