Serowy zawrót dla podniebienia
Ponad 100 potraw rywalizować będzie w konkursie na najlepsze danie III Ostrowskiego Festiwalu Smaków, który w najbliższą sobotę 21 marca 2015 r. odbędzie się w sali sportowej Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie. Na ich przygotowanie zużytych zostanie ponad 300 kg. twarogu Ostrowskiej Spółdzielni Mleczarskiej i 160 kg. serów pleśniowych Spółdzielni Mleczarskiej Lazur a potrawy ocenią mistrzowie kuchni.
To już trzecia edycja tej najsmaczniejszej imprezy targowej w regionie, której organizatorem jest Zespół Szkół Usługowych oraz Powiat Ostrowski. Partnerami tegiorocznej edycji są: Ostrowska Spółdzielnia Mleczarska oraz Spółdzielnia Mleczarska Lazur. W Festiwalu udział weźmie ponad 40 wystawców, w tym 22 lokale gastronomiczne. Każdy z nich miał możliwość zgłoszenia do konkursu potrawy, która powstała z wykorzystaniem tegorocznych głównych motywów serów pleśniowych lub twarogowych.
- Jesteśmy bardzo mile zaskoczeni zainteresowaniem ww. konkursie na najlepszą potrawę. Ogółem zgłoszono ponad 100 potraw. Rekordzista zgłosił do konkursu 12 dań. To dowód na to, że wystawcy bardzo poważnie podchodzą do naszej imprezy – mówi Dariusz Kaczmarek Dyrektor Zespołu Szkół Usługowych.
- Przewodnie będą oczywiście serniki, ale od jednego z wystawców usłyszałam, że serniki to smaczna, ale pospolita oferta i przygotuje coś wyjątkowego, co będzie zaskoczeniem. Zapraszam więc do spróbowania tych specjałów – powiedziała Barbara Jakubowska, szefowa szkolenia zawodowego w ZSU.
- Zainteresowanie pokazuje, że jest to dobra forma promocji naszych przedsiębiorców branży gastronomicznej oraz naszego szkolnictwa zawodowego w ogóle – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.
Tak bogata i zróżnicowania oferta kulinarna podlegać będzie ocenie profesjonalnego jury. Znajdą się w nim fachowcy z całej Polski. Członkiem jury będzie m.in. Joanna Ochniak - ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej. Inicjatorka „Fundacji Gastronomia na Obcasach” na rzecz wszystkich kobiet pracujących w branży gastronomicznej. Organizatorka inicjatywy Polskich Szefów Kuchni na Rzecz Cukrzycy. Właścicielka firmy FPMS – Doradztwo Unijne, zajmującej się pozyskiwaniem dotacji unijnych na szkolenia oraz podróże kulinarne po Europie dla kadr zarządzających w branży gastronomicznej. Promotorka zawodu szefa kuchni oraz manager drużyn kucharskich startujących w międzynarodowych konkursach kulinarnych m.in. Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luksemburgu, Mistrzostwach Świata Barbecue w Belgii, Międzynarodowym Festiwalu Gastronomicznym w Macedonii, Konkursie Szefów Kuchni w Rimini we Włoszech i innych. Organizatorka szkolenia „Profesjonalne Zarządzanie Gastronomią w Europie” realizowanego na terenie Włoch, Hiszpanii, Portugalii i Wielkiej Brytanii. Za swoją działalność szkoleniowa nominowana do nagrody Oskar Kulinarny w kategorii “Kulinarna Osobowość Roku 2007”. Autorka licznych artykułów poświęconych wydarzeniom kulinarnym w Polsce i na świecie. Aktywnie włącza się w akcje charytatywne na rzecz poszkodowanych przez los. Kolejnym oceniajacym został Dominik Brodziak - przedstawiciel młodego pokolenia polskich mistrzów kuchni. W swej pracy zawodowej koncentruje się na tworzeniu nowych, wykwintnych dań opartych na niezwykłym połączeniu regionalnych składników i francuskich technik kulinarnych. Swój kunszt zawodowy potwierdził zdobywając liczne nagrody w konkursach kulinarnych na arenie polskiej, jak i międzynarodowej - zdobył I miejsce w konkursie Profesjonalista Roku 2001, I miejsce Kulinarny Puchar Polski 2001, reprezentant Polski w Culinary Word Cup Luxemburg 2002. Jako pierwszy w historii Polski brał udział w najbardziej prestiżowym konkursie kulinarnym na świecie Bocuse d/Or Europe 2008. Obecnie kieruje zespołem Enjoy Restaurant - ekskluzywna restauracja w centrum Poznania.
Nie zabraknie kucharzy uczestników popularnych programów telewizyjnych. Jednym z nich będzie Patryk Dziamski - uczestnik czwartej edycji telewizyjnego programu kulinarnego TOP CHEF. Kucharz i doradca kulinarny, z zamiłowania pasjonat smaków nastawiony na poszukiwanie i naśladowanie nowych europejskich trendów kulinarnych. Po ukończeniu szkoły gastronomicznej doświadczenie zawodowe zdobywał w poznańskich restauracjach, marząc o otwarciu własnego lokalu. Cel ten osiągnął w 2010 roku, otwierając Hotel & Restaurację Szaffran koło Wrześni. Od 2011 roku zarządza również gastronomią w Restauracji Penelopa w Inowrocławiu. Ukończył szkolenie pt. „Profesjonalne Zarządzanie Gastronomią w Europie – Wymiana Doświadczeń” w Hiszpanii, brał również udział w Projekcie Unijnym LdV jako trener beneficjentów – belgijskiej młodzieży ze szkół gastronomicznych. W skład komisji oceniającej wejdzie także Maciej Kobylański - szef kuchni restauracji Dwór Stary Chotów koło Kalisza która specjalizuje się w nowoczesnej kuchni polskiej opartej najlepszych regionalnych produktach. Restauracja ta pod okiem Macieja Kobylańskiego została wyróżniona certyfikatem Dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski, oraz odznaczona dwiema czapkami w prestiżowym przewodniku kulinarnym gault&millau, w 2014 Maciej został nominowany przez przewodnik gault&millau do nagrody szefa roku w kategorii szef kuchni tradycyjnej. Swoje doświadczenie zbierał w najlepszych Polskich restauracjach m.in pod okiem Kurta Schellera i Jarosława Uściańskiego. Jury uzupełnią: Waldemar Kryjewski - Autor projektów kulinarnych ogólnopolskich i regionalnych, moderator międzynarodowych warsztatów kulinarnych i konsultant programu ERASMUS+ w Wielkopolsce na lata 2014-2020. Justyna Kryjewska - reprezentuje Centrum Szkoleniowe-Handlowe, zajmujące się wyposażaniem pracowni gastronomicznych, barów i restauracji oraz Andrzej Klimek. Praktykę i doświadczenie rozpoczynał na wyspach brytyjskich między innymi w restauracji „One Devonshire Gardens”, gdzie jednym z właścicieli był Gordon Ramsay, jak również w najlepszej nowo otwartej restauracja w Szkocji w 2004r. „Roastit Bublly Jocks”. Od ponad dwóch lat Szef Kuchni w Pałacu Tłokinia wyróżnionej dwoma widelcami w Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywcą 2 czapek w prestiżowym przewodniku Gault&Millau.Gotował dla Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego jak również dla gwiazd polskiego showbiznesu. Jest specjalistą kuchni polskiej i francuskiej.
Z członkami jury będzie można porozmawiać zarówno na temat potraw na Ostrowskim Festiwalu Smaków, jak również o kulinariach w ogóle po oficjalnym otwarciu imprezy. Od godz. 11.00 wejście na tragi po okazaniu zaproszeń. Od godz. 14.00 wstęp wolny.