Nauczyciele i przedsiębiorcy na winnym szlaku
Z początkiem maja 2015r. powróciła z Włoch ostatnia grupa uczestników projektu pn. „Europejskie staże zawodowe dla nauczycieli i przedsiębiorców branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego”, realizowanego w ramach programu Erasmus+.
Projekt został przygotowany przez Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, we współpracy z Referatem Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim. Wzięli w nim udział nauczyciele przedmiotów zawodowych i zawodowego języka angielskiego ZSU oraz przedsiębiorcy i pracownicy firm gastronomicznych, w których odbywa się praktyczna nauka zawodu uczniów ZSU.
W piątek 27 marca 2015 swój staż zawodowy we włoskiej instytucji ukończyła pierwsza grupa uczestników projektu - nauczyciele ZSU - Anna Szmil, Hanna Borowska, Bogumiła Piec, Irena Opielewicz, Ewa Karczewska oraz przedstawiciele firm branży gastronomicznych, Karolina Nowacka (Restauracja „Folwark Polski”), Damian Gajny (CATERING Chef), Wioletta Nawrot (Restauracja Mleczna Perła), Leszek Witoń (Restauracja „Trzcieliny”) i Maria Kubica (Restauracja „Jubilatka”). Pierwszego dnia maja zakończył się staż dla uczestników gr. 2: nauczyciele ZSU – Katarzyna Guździoł, Elżbieta Bartczak, Urszula Sommerfeld, Joanna Sajnaj, Dominika Rynowiecka oraz przedstawiciele firm branży gastronomicznych: Paweł Walczak „Restauracja Komeda”, Tomasz Szczuraszek „Motel Klara”, Zbigniew Szczeblewski „Cukiernia Marcepanek”, Stanisława Pawlak „Restauracja Malwa”, Grażyna Szymańska „Lokal gastronomiczny ŻAK”.
Uczestnicy odbyli 40 godzin warsztatów z zakresu winoznawstwa i obsługi konsumenta, bowiem głównym celem projektu była poprawa jakości i innowacyjności kształcenia zawodowego w ZSU oraz w przedsiębiorstwach branży gastronomicznej i hotelarskiej, które realizują praktyczną naukę zawodu uczniów ZSU. Szkolenie zawodowe było realizowane we włoskiej instytucji partnerskiej Socjeta Consortile Casa Artusi a.r.l. w Forlimpopoli, region Emilia – Romagna.
- Projekt umożliwił każdemu uczestnikowi zapoznanie się z asortymentem i doborem win do podawanych klientom potraw, nabycie umiejętności do wykonywania zadań sommliera, poznanie zasad degustacji win, kupażowanie, asamblaż i frapowanie win, poznanie aktualnych tendencji rozwoju określonych technologii winiarskich oraz skonfrontowanie wiedzy teoretycznej z praktyczną. Uczestnicy mieli również okazję zapoznać się z metodyką zajęć praktycznych w dziedzinie winiarstwa i obsługi konsumenta – wyjaśnia Tomasz Sobczak z Referatu Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.
Dodatkowym atutem było to, że zajęcia były prowadzone w języku angielskim przez doświadczonego sommeliera Guido Penso – członka włoskiego stowarzyszenia sommelierów (Associazione Italiana Sommelier).
- Projekt to przykład integracji grona pedagogicznego Zespołu Szkół Usługowych z przedsiębiorstwami branży gastronomicznej, którego celem jest wdrażanie dualistycznego modelu kształcenia zawodowego – dodaje dyr ZSU Dariusz Kaczmarek.
Zdaniem nauczycieli ZSU staż przyniósł konkretne korzyści zawodowe.
- Dowiedzieliśmy się, które regiony świata słyną z produkcji win, poznaliśmy czynniki wpływające na jakość i smak wina oraz sposoby produkcji wina i warunki jego przechowywania. Nauczyliśmy się rozpoznawać i oceniać cechy organoleptyczne wina oraz profesjonalnego sposobu otwierania i prezentowania wina w obecności gościa. Poznaliśmy zasady doboru win do potraw i deserów, sposób serwowania wina w zależności od jego rodzaju, a nawet niekonwencjonalne sposoby dojrzewania serów. Ponadto poznaliśmy kulturę spożywania wina, jako napoju wzbogacającego walory smakowe potraw – mówi jeden z nauczycieli.
- Wskazówki przekazane przez profesjonalnego Someliera podczas zajęć, przyczynią się do rozwoju winiarni w restauracji, a w wyborze win do naszej restauracji będziemy kierować się zasadami poznanymi podczas stażu. Uczniowie ZSU, którzy będą odbywali u nas praktyki zostaną przez nas przeszkoleni z zakresu win, a swoją wiedzę będą mogli wykorzystać praktycznie podczas zajęć w naszej winiarni – mówi Karolina Strzyż z Restauracji „Folwark Polski”.
Projekt pn.: Europejskie staże zawodowe dla nauczycieli i przedsiębiorców branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego, otrzymał dofinansowanie z funduszy Unii Europejskiej.