Poznali tajemnice włoskich winnic
Zdobyli wiedzę z zakresu winoznawstwa i obsługi konsumenta. W sumie 10 nauczycieli i 10 lokalnych przedsiębiorców branży gastronomicznej skorzystało z europejskich staży zawodowych we Włoszech. Z tej okazji, 30 czerwca 2015 roku, w auli Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, miało miejsce uroczyste podsumowanie projektu finansowanego ze środków unijnych.
Uczestnicy podnieśli swoje kwalifikacje. Podczas 40 godzinnych warsztatów praktycznych zapoznali się m.in. z asortymentem i doborem win do podawanych klientom potraw, z pracą sommeliera, poznali kulturę spożywania wina jako napoju wzbogacającego walory smakowe potraw, czynniki wpływające na jakość i smak wina, sposoby produkcji i warunki jego przechowywania, zdobywali umiejętności profesjonalnego sposobu otwierania i prezentowania go w obecności gościa. Szkolenia realizowane były we włoskiej instytucji partnerskiej Socjeta Consortile Casa Artusi w Forlimpopoli, region Emilia – Romagna. Zajęcia były prowadzone w języku angielskim przez specjalistę- Guido Penso z włoskiego stowarzyszenia sommelierów.
Podczas spotkania podsumowującego każdy uczestnik otrzymał certyfikaty poświadczające uczestnictwo w stażu zawodowym. Projekt „Europejskie staże zawodowe dla nauczycieli i przedsiębiorców branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego”, realizowany w ramach programu Erasmus+, przygotowany był przez Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim, we współpracy z Referatem Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.
Projekt pn.: „Europejskie staże zawodowe dla nauczycieli i przedsiębiorców branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego”, otrzymał dofinansowanie z funduszy Unii Europejskiej