OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Rowerzyści z IV LO na szlaku Chopina
21 września 2015 roku

Rowerzyści z IV LO na szlaku Chopina

Siedemnastoosobowa grupa uczniów z IV Liceum Ogólnokształcącego w Ostrowie Wielkopolskim odbyła rowerową wycieczkę po Powiecie Ostrowskim odwiedzając miejsca związane z Fryderykiem Chopinem.

Wycieczka miała miejsce 18 września 2015 r. Uczniom z IV Liceum Ogólnokształcącego im. Fryderyka Chopina w Ostrowie Wielkopolskim towarzyszyli nauczyciele Jacek Bieniek i Maciej Brzykcy. Trasa rowerowa wiodła tzw. Szlakiem Chopinowskim: Ostrów Wlkp. - Lewków - Ociąż - Skalmierzyce - Biskupice Ołoboczne - Strzyżew - Kotłów - Mikstat - Antonin – Ostrów. W sumie rowerzyści pokonali 80 km.

zdjecie

- „Zainteresowani geografią i historią regionu młodzi ludzie, którym w tym roku wyjątkowo sprzyjała aura, mieli okazję zobaczyć wiele urokliwych miejsc, związanych z osobą Patrona Szkoły, Fryderyka Chopina. Już wczesną wiosną planowane są kolejne wycieczki rowerowe, w których mogą wziąć udział wszyscy zainteresowani taką formą aktywności” – mówi Jacek Bieniek.

To druga taka inicjatywa IV LO. W ubiegłym roku uczczono w ten sposób jubileusz 20-lecia szkoły. W tym roku wycieczka odbyła się w ramach zajęć kółka turystyczno – rowerowego, poza tym należąca do niego młodzież bierze udział w II edycji konkursu powiatowego „Poznaj swój Powiat Ostrowski”. Warto wspomnieć, że w pierwszej edycji konkursu uczniowie z IV LO zajęli I miejsce.

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 163