OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Rekordowe warsztaty w muzycznej
28 października 2015 roku

Rekordowe warsztaty w muzycznej

Prawie 150 osób, nauczycieli i uczniów wzięło udział w XIII Warsztatach Klarnetowo-saksofonowych, które w dniach 21 i 22 października odbyły się w Zespole Szkół Muzycznych w Ostrowie. Entuzjaści gry na klarnecie i saksofonie przyjechali niemalże ze wszystkich regionów Polski, z 50 miast, z odległych terenów nadmorskich, górskich, Podlasia, a nawet z Czech.

Tegoroczna edycja Warsztatów cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. W imprezie wzięło udział 143 uczestników - 85 uczniów i 58 nauczycieli. Podczas tegorocznych Warsztatów zajęcia prowadzili: prof. Arno Bornkamp – Konserwatorium Muzyczne w Amsterdamie – saksofon, dr Karel Dohnal – Opera w Paryżu – klarnet,  prof. Arkadiusz Adamski – AM Katowice – klarnet, ad. dr Magdalena Jakubska – Szymiec – AM Poznań – saksofon, ad. dr hab. Jan Jakub Bokun – AM Wrocław – klarnet, as. Bartłomiej Duś – AM Katowice – saksofon, mgr Łukasz Poprawski – PSM II st. Warszawa – wydział jazzu – saksofon.

zdjecie

Lekcje i wykłady zaproszonych muzyków, tak jak co roku, miały charakter otwarty. Każdy uczestnik miał możliwość zarówno obserwowania, słuchania zajęć, jak i czynnego uczestniczenia w nich poprzez zaprezentowanie swojej gry w przygotowanym utworze. Oprócz lekcji indywidualnych odbywały się także zajęcia z zespołami kameralnymi.

zdjecie

W czasie lekcji zwracano uwagę na właściwą realizację tekstu muzycznego oraz szeroko pojęty warsztat artystyczny. Sporo uwagi wykładowcy poświęcali wydobyciu, kształtowaniu i estetyce brzmienia instrumentu oraz stylowości wykonania utworów, demonstrując jednocześnie ciekawe sposoby i metody doskonalenia rzemiosła instrumentalnego. Młodzi adepci sztuki mieli również możliwość poznawania nowej literatury muzycznej, a także skonfrontowania swoich umiejętności z innymi muzykami.

zdjecie

Wzorem lat ubiegłych Organizatorzy przygotowali dla uczestników ciekawe atrakcje muzyczne.

W dniu 21 października na scenie sali koncertowej wystąpili:  Jan Jakub Bokun – klarnet oraz  Jakub Kościuszko -  gitara. Duet wrocławskich muzyków wykonał pozycje muzyczne o zróżnicowanym charakterze. Wysłuchano utworów: „Arabeska” C. Debuss’ego, „Moise” i „Reve de l’Efant”, Yom’a, i „Historii tanga” A. Piazzoli. Ciekawe i niecodzienne połączenie klarnetu i gitary pozwoliło wprowadzić  słuchaczy w subtelny i nastrojowy klimat.

zdjecie

Po tym koncercie zaproszono słuchaczy do klubu Fanaberia Art na recital Big-Bandu Powiatu Ostrowskiego pod dyrekcją Roberta Matuszewskiego. Podczas koncertu muzykom towarzyszył saksofonista Łukasz Poprawski oraz wokalistka młodego pokolenia – Monika Walczak. Utwory jazzowe, swingowe wprowadziły publiczność w pogodny, rozrywkowy nastrój.
W czwartek na zakończenie Warsztatów zaprezentowali się saksofoniści. Jako pierwsi na scenie pojawili się: Bartłomiej Duś – saksofon i Magdalena Duś – fortepian. Duet wykonał  dwa utwory:  Sonatę w aranżacji na saksofon altowy i fortepian - Clouda Debussy’ego oraz  „Rythmicos Nomos” na saksofon altowy i fortepian współczesnego, brytyjskiego kompozytora Briana Elias’a.

zdjecie

Następnie wystąpił gość z Amsterdamu: Arno Bornkamp z akompaniatorką Magdaleną Duś.  Artyści wykonali trzy utwory dziewiętnastowiecznych i dwudziestowiecznych kompozytorów, Roberta Schumanna-  Wariacje na saksofon altowy i fortepian,  Florent Schmitta- „Legenda Op. 66” na saksofon altowy i fortepian,  Jeno Takacs- „Two Fantastics” Op. 88, na saksofon altowy i fortepian.

zdjecie

     Na zakończenie koncertu na scenie pojawili się wszyscy trzej artyści z muzyczną niespodzianką. Arno Bornkamp zagrał na saksofonie barytonowym, Bartłomiej Duś na saksofonie sopranowym, przy fortepianie akompaniowała Magdalena Duś. W ich wykonaniu usłyszeliśmy przepiękny, pełen dynamiki utwór Franca Poulenca „Trio na obój, fagot i fortepian”, w aranżacji na saksofon sopranowy, saksofon barytonowy i fortepian. Wirtuozeria muzyków połączona z brawurowym wykonaniem utworów spotkała się z ogromnym aplauzem publiczności.

Warto zaznaczyć, że wszystkie imprezy towarzyszące zgromadziły liczną publiczność, która była pod ogromnym wrażeniem umiejętności wykonawców. Koncerty stały na bardzo wysokim poziomie artystycznym i zaciekawiły publiczność nie tylko utworami klasycznymi, ale i pozycjami współczesnych twórców. Była to porcja niezapomnianych wrażeń i doznań artystycznych na najwyższym, światowym poziomie.

zdjecie

Uczestnicy wyjechali więc z naszego miasta zadowoleni i usatysfakcjonowani, pełni wrażeń i nowej wiedzy. Należy zaznaczyć, że tegoroczne Warsztaty zgromadziły rekordową liczbę uczestników, co jest niezwykle budujące dla organizatorów. Duże zainteresowanie przedsięwzięciem dowodzi także,  że ostrowskie warsztaty mają wysoki prestiż i cieszą się dobrą opinią  w środowisku muzycznym Polski.   

Głównym inicjatorem i organizatorem tego spotkania był Robert Matuszewski dyrektor szkoły. W procesie przygotowań i realizacji tego przedsięwzięcia Dyrektora wspierali: wicedyrektor Piotr Słociński i kierownik Sekcji Instrumentów Dętych i Perkusji - Piotr Lewek oraz pracownicy sekretariatu szkoły, nauczyciele i obsługa techniczna.

Organizatorzy pragną szczególnie podziękować władzom Powiatu Ostrowskiego i Staroście Ostrowskiemu Pawłowi Rajskiemu, który objął Honorowym Patronatem XIII Edycję Warsztatów. Podziękowania kierują także do wszystkich sponsorów: Restauracji „Stylowa” – Ryszarda Mielcarka, Max Catering – Hieronima Szewczyka oraz patronów medialnych imprezy: Telewizji „Proart” i „Gazety Ostrowskiej”.                  

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 347