OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Jak gotować, aby nie chorować
19 lutego 2016 roku

Jak gotować, aby nie chorować

JESTEM FIT - CZYLI CO JEŚĆ, BY ZDROWYM BYĆ to hasło warsztatów gotowania, w których wzięli udział uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim. Młodzież przygotowała m.in. kotleciki z buraka, pasztet soczewicowo-jaglany i ciasto bez cukru.

Warsztaty kulinarne zorganizowano w ramach projektu „Wielkopolska Onkologia” realizowanego przez Szpital Kliniczny Przemienienia Pańskiego UM w Poznaniu, do którego ostrowska „usługówka” przystąpiła we wrześniu 2015 roku. Celem projektu jest promowanie wśród uczniów zdrowego stylu życia, utrwalanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz uświadamianie znaczenia aktywności fizycznej.

* dsc_0476.jpg

Jednym z etapów realizowanego w szkole projektu były warsztaty pt. „Zdrowe odżywianie- urozmaicenie jadłospisu, promocja zdrowych nawyków żywieniowych wśród młodzieży”, skierowane do uczniów i nauczycieli ZSU. Szkolenie odbyło się we wtorek, 16 lutego br., w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych ZSU i przebiegło dwuetapowo.

* dsc_0491.jpg

* dsc_0506.jpg

- „Część teoretyczną przygotowała pani dr Matylda Kręgielska-Narożna, dietetyk Szpitala Klinicznego Przemienienia Pańskiego w Poznaniu, a część praktyczną przeprowadziła pani Dominika Nitschke-Michalak z firmy Orkiszowe Pola. W warsztatach wziął również udział kierownik projektu „Wielkopolska Onkologia” dr n. med. Rafał Staszewski” -  wyjaśnia koordynator projektu z ramienia ZSU, Bogumiła Piec.

Uczniowie przy wsparciu nauczycieli przygotowali między innymi: pastę jajeczną z awokado, twarożek ziołowy z olejem lnianym, zupę-krem z selera, kotleciki z buraka, pasztet soczewicowo- jaglany oraz ciasto na bazie płatków owsianych.

* dsc_0501.jpg

* dsc_0499.jpg

- „Wszystkie potrawy zostały wykonane z produktów z ekologicznych upraw, bez użycia mięsa, soli i cukru. Nowe smaki przypadły do gustu uczestnikom warsztatów, którzy zgodnie stwierdzili, że zdrowo może oznaczać ciekawie i zaskakująco smacznie. Myślę, że udział w projekcie rozbudził wśród adeptów sztuki kulinarnej zamiłowanie zarówno do zdrowego stylu życia jak i nowoczesnej, zdrowej i ekologicznej kuchni” – mówi Katarzyna Sajnaj-Sobczak, również koordynator projektu w ZSU.

Więcej informacji i zdjęć znajduje się na Facebook’u Szpitala Przemienienia Pańskiego w Poznaniu www.skpp.edu.pl

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 287