OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Festiwalowe smaki
14 marca 2016 roku

Festiwalowe smaki

Dania i potrawy jak z najlepszych restauracji, kuszące wyglądem i aromatem przygotowali lokali restauratorzy wystawiający się na tegorocznym IV Ostrowskim Festiwalu Smaków, który tradycyjnie odbył się w Zespole Szkół Usługowych. Tematem wiodącym była wielkopolska gęś.

Restauratorzy wystawiający do degustacji swoje rarytasy brali udział w konkursie na najlepsze danie główne z gęsi oraz deser. Oceniana była także estetyka stoisk. Spośród 24 dań najlepszym okazało się CARPACCIO z gęsi z marynowaną śliwką z Restauracji Górecznik Taurus. Słodkim przebojem tegorocznych targów został  SERNIK RAFAELLO z Restauracji Przepis.

* dsc_0012.jpg

„Gęś w dwóch postaciach smakowała mi najbardziej, półgęsek jako przystawka przygotowana w stylu carpaccio i drugie danie w formie gołąbka co było dla mnie dużym zaskoczeniem, ponieważ nie jadłam jeszcze gęsi tak podanej. Ten konkurs udowodnił, że mięso z gęsi jest dość trudne do obróbki. Dość często było mięso przeciągnięte, bardzo fajnie że gęsina była tematem przewodnim konkursu, ponieważ widać brak praktyki w stosowaniu gęsiny i myślę, że to będzie taki początkiem do dalszego doskonalenia się.

* dsc_0080.jpg

Z gęsi można było wyczarować prawdziwe rarytasy. Niezwykle zdrowe mięso, bogate w pełnowartościowe białka i nienasycone kwasy tłuszczowe, zyskało postać pasztetów, carpaccio, pieczeni. Było użyte jako farsz do pierogów, gołąbków, filetów. Przygotowano je na wiele sposobów: marynowano w miodzie, podawano z grzybami i kaszą, gruszką, karmelizowanymi figami czy buraczkami wyglądem przypominającymi wiśnie. Był bigos z gęsiny, galaretka z gęsi, knedle nadziewane gęsiną.  

* dsc_0199.jpg

W gronie 4 osobowego jury znaleźli się prawdziwi znawcy: Joanna Ochniak – m.in. Wielkopolski Kucharz Roku konkursu im. Rafała Jelewskiego, ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Przewodnicząca Komitetu Kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni, organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w krajach Unii Europejskiej, Waldemar Kryjewski - autor projektów kulinarnych ogólnopolskich i regionalnych, moderator międzynarodowych warsztatów kulinarnych i konsultant programu ERASMUS+ w Wielkopolsce na lata 2014-2020. Andrzej Klimek -  Szef kuchni w Pałacu Tłokinia wyróżnionej dwoma widelcami w Poland 100 Best Restaurants oraz zdobywca 2 czapek w prestiżowym przewodniku Gault&Millau; specjalista kuchni polskiej i francuskiej, praktykę i doświadczenie rozpoczynał na wyspach brytyjskich między innymi w restauracji, w której jednym z właścicieli był Gordon Ramsay. Krzysztof Gradzewicz- m.in. szef kuchni w Restauracji Browar Zamkowy Młyn w Olsztynie, członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, zdobywca wielu nagród na najlepsze potrawy w 2012 roku,  2013 roku, zdobywca I miejsca w Mistrzostwach Polski w potrawach z kawioru i jesiotra w Starym Licheniu w 2015 roku, zdobywca Rekordu Polski Guinessa w gotowaniu największej ilości żurku kujawskiego w Brześciu Kujawskim w 2015 roku.  

* dsc_0108.jpg

„Jestem zachwycona pomysłem zorganizowania Festiwalu Smaków. Bardzo zaskakuje mnie ilość restauracji biorących w nim udział, widać że w tym regionie brakuje konkursów, są chętni do rywalizacji i gratuluję podejmowania wyzwania w startach konkursowych”- powiedziała członkini jury Joanna Ochniak  

„Od czterech lat współorganizując Festiwal Smaków promujemy lokalnych przedsiębiorców i nasze produkty. Rozpoczynaliśmy od boczników, później były sery, przygodzickie karpie. W tym roku partnerami Targów była firma AMI dostawca m.in. żywca gęsiego oraz przedsiębiorstwo DAJAR zajmujące się obsługą restauracji. W przypadku szkoły zawodowej współpraca z pracodawcami to podstawa dobrego kształcenia, a targi temu właśnie służą.”-  powiedział dyrektor ZSU Dariusz Kaczmarek.

Starosta Ostrowski Paweł Rajski osobiście podziękował obu firmom za pomoc w organizacji tegorocznych targów specjalnie przygotowanymi dyplomami autorstwa artysty Piotra Łopatki.

* dsc_0156.jpg

Werdykt komisji:

za najlepsze potrawy uznało:

1. CARPACCIO Z GĘSI Z MARYNOWANĄ ŚLIWKĄ Górecznik Taurus

2. GĘŚ W BAKALIACH Z SOSEM NA BAZIE WHISKY Restauracja Przepis

3. CARPACCIO Z WĘDZONEGO PÓLGĘSKA Z SAŁATKĄ OWOCOWĄ Restauracja Raszkowianka

Wyróżnienia przypadły za:

1. GĘŚ W OGRODZIE Restauracja Ogrody Smaku

2. GĘŚ Z WIEJSKIEGO DWORU MARYNOWANA W MIODZIE PITNYM Restauracja Villa Royal

3. AROMATYCZNE GOŁĄBKI Z GĘSINĄ W SOSIE GRZYBOWYM Restauracja Jesionowy Dwór

4. FOLWARCZNE ROLE W TRZECH SMAKACH Folwark Polski

Wyniki w konkursie na najlepszy deser:

1. SERNIK RAFAELLO - Restauracja Przepis

2. SŁODKIE TRIO Z MUSEM JAGODOWYM Max Catering

3. WARIACJE CZEKOLADOWE Restauracja Limba

Wyróżnienia:

1. SMAŻONE LODY WŁASNEJ PRODUKCJI PODANE NA TRUSKAWKACH Górecznik Taurus

2. MUS CZEKOLADOWY Restauracja Stylowa

W konkursie na aranżację stoiska, w ocenie jury (do zdobycia było max. 200 pkt.), wyróżnienia zdobyły następujące restauracje:

1. LIMBA Catering- 192 pkt.

2. Zespół Szkół Usługowych Ostrów Wielkopolski - 187 pkt.

3. Ristorante U Włocha - 186 pkt.

4. Górecznik - 185 pkt.

5. Restauracja Przepis - 179 pkt
6. Gastro Centrum - 178 pkt.
7. Zajazd Wielkopolski Motel Klara - 176 pkt.
oraz wyróżnienie specjalne dla Hotel Restauracja Borowianka

Nagrodę publiczności przyznano Zespołowi Szkół Usługowych za potrawę : gęś duszona w ziołach.

Festiwal cieszył się bardzo dużym zainteresowaniem, stoiska odwiedziło ponad 1800 osób. Było pysznie i kolorowo.

Dodał(a): Zuzanna Jerzyk
Odwiedzin: 337