Regionalne specjały pomagają w nauce języków
W IV LO im. F. Chopina w Ostrowie Wielkopolskim odbyła się impreza pod hasłem „Kulinaria Językowe”. Uczniowie przygotowali przysmaki krajów, których języka uczą się w szkole. Były dania angielskie, amerykańskie, niemieckie, hiszpańskie i francuskie. Menu było długie i urozmaicone.
Po wejściu do „Zakątka”, szkolnej stołówki, swoją przygodę kulinarną można było rozpocząć od hiszpańskiego gaspacho, na danie główne wybrać amerykańskie naleśniki z syropem klonowym, spróbować niemieckiego ciasta czekoladowego i popić meksykańską lemoniadą. Inny zestaw mógłby obejmować hiszpańskie tapas jako przystawkę, niemieckie knedle z morelami jako danie główne, amerykańską szarlotkę i francuski kompot.
Na stołach przed przysmakami znajdowały się ich nazwy, niekiedy bardzo egzotycznie brzmiące, np. Los Alfajos, Churros, Empanadas, Jambalaya czy Trifle.
W tym dniu, tj. 6 kwietnia 2016 roku, odbyły się również quizy. Można było zobaczyć liczne plakaty oraz prezentacje, ale najważniejsza dla wszystkich okazała się jednak degustacja.
„Kulinaria językowe” to jedna z wielu imprez szkolnych pozwalających poznać kulturę obcych krajów. Ponieważ do serca trafia się często przez żołądek, niewykluczone, że uczniowie IV LO jeszcze bardziej rozkochają się w zajęciach językowych, a swoją pasją zarażą młodszych kolegów, czyli gimnazjalistów.