OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Biegi pełne uśmiechów
20 kwietnia 2016 roku

Biegi pełne uśmiechów

Wyjątkowy dzień z biegami dla wyjątkowych ludzi odbył się 17 kwietnia 2016 roku na ostrowskim Rynku i Parku Miejskim. Po raz drugi zorganizowany został Maraton Uśmiechu – uśmiech podaj dalej. Impreza zgromadziła kilkuset biegaczy, którzy do Ostrowa przyjechali z całej Wielkopolski.

zdjecie

Drugi Maraton Uśmiechu – uśmiech podaj dalej, przeszedł już do historii. We wspomnieniach rozbrzmiewają jeszcze okrzyki radości, odgłosy rywalizacji i dźwięki wielokrotnie odtwarzanego hymnu zwycięzców „We are the Champions.

Zawody otwarł Starosta Ostrowski Paweł Rajski. W uroczystości wziął także udział Roman Pacholczyk Wicestarosta Ostrowski. Obecny był także Dariusz Dębicki, naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miejskiego.  

zdjecie

W ramach maratonu przygotowano kilka tras. Na biegaczy pełnosprawnych czekał dystans 15 km. Dla osób na wózkach przygotowano trasy w Parku Miejskim. Suma wszystkich biegów miała równać się minimum dystansowi olimpijskiego maratonu. W ubiegłym roku zawodnikom na różnych trasach udało się pokonać łącznie ok. 49 km.

- „Pokonać kilkanaście kilometrów, to spory wyczyn jednak w tej imprezie dystans nie jest kompletnie ważny. W biegu z duszą lub wsparciem osiągnięciem jest przebiegnięcie kilu lub kilkudziesięciu metrów. Dla kogoś kto cierpi na różne schorzenia narządów ruchu to wyczyn większy niż 15 km biegu’’ – mówił Starosta Ostrowski, gratulując wszystkim udziału w imprezie.

zdjecie

Do Ostrowa przyjechali zawodnicy z całej Wielkopolski reprezentujący zarówno palcówki wychowawcze, szkoły, jak również biegacze indywidualni.

- „17 kwietnia w niedzielę Ostrowski Rynek wypełniło morze opowiadań. Każde z nich opowiadało historię innego biegacza, Mariusza z Opalenicy - aktywnego wózkowicza, który w Maratonie Uśmiechu w kategorii wózków zajął I miejsce i pokonał trasę 15 km w czasie 1h 19min.

zdjecie

Historia Przemka, który czerpie radość życia z aktywnego udziału w maratonach, triathlonach, które pomagają  jemu w radzeniu sobie z białaczką limfatyczną; Bartosza, który pomimo choroby autoimmunologicznej pokazuje, że można cieszyć się życiem. Każdy z zawodników to inna, ciekawa historia’’ – powiedział Andrzej Wojtyczka wicedyrektor. - „To indywidualne historie, ale również  opowiadania rodzin. Tak jak historia rodziny z Malanowa, której pięciu członków pobiegło w maratonie – ojciec, córka i trzech synów’’.W kategorii kobiet - córka Katarzyna Werner zajęła I miejsce z czasem 1 h 22 min, a w kategorii mężczyzn I miejsce zajął brat Piotr Werner z czasem 56 min.

zdjecie

Na zwycięzców biegu na 15 km czekały piękne nagrody rzeczowe – rowery. Zwycięzca biegu na wózkach otrzymał mega pakiet kilkudziesięciu filmów Warner Bros o wartości ok. 2 tys. złotych.

zdjecie

W 2 Maratonie Uśmiechu do rywalizacji stanęło łącznie 420 biegaczy w wieku od 3 do 67 lat. W przestrzeni ostrowskiego Rynku w tym samym czasie spotkali się i podjęli aktywność ruchową  biegacze odznaczający się dużą sprawnością i tężyzną fizyczną i biegacze z ograniczeniami w sferze ruchowej i intelektualnej. Jednych i drugich połączyła chęć podjęcia sportowej rywalizacji. Pięknym, na pewno na długo pozostającym w pamięci będzie widok całych rodzin zaangażowanych w rywalizację sportową.

zdjecie

Maraton uśmiechu zorganizowany został przez Zespół Szkół Specjalnych przy wsparciu Starostwa Powiatowego w Ostrowie oraz ze środków Funduszu Grantowego Dobrego Sąsiedztwa dla Ostrowa Wielkopolskiego.

 

 

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 320