OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Kolejna firma w Powiatowej Radzie Biznesu
15 stycznia 2009 roku

Kolejna firma w Powiatowej Radzie Biznesu

Dbałość o każdy szczegół, staranny dobór materiałów, perfekcyjne wykończenie, nowoczesne linie technologiczne - to dziś znak firmowy Mebli Wajnert. Siedziba przedsiębiorstwa mieści się w Międzyborzu (województwo dolnośląskie), ale w firmie pracuje bardzo dużo mieszkańców powiatu ostrowskiego.

Hale produkcyjne i biura to powierzchnia 45 tysięcy metrów kwadratowych. Firma posiada własną flotę transportową, nowoczesne linie produkcyjne, sieć salonów w kraju i w Europie, zatrudnia ponad 1000 pracowników. Ta nowoczesna fabryka to unikalne połączenie pasji, kreatywności, dynamicznego rozwoju i indywidualnego podejścia do mebli i wnętrza wyrażonego hasłem „Mieszkaj z pomysłem”

Jestem pod wrażeniem tego co zobaczyłem. To firma nowoczesna i znakomicie zarządzana. Cieszę się z obecności Firmy Wajnert w Ostrowie, a szczególnie zadowolony jestem z faktu, że mieszkańcy powiatu ostrowskiego mają zapewnioną dobrą, stabilną pracę. Tacy przedsiębiorcy jak pan Wiesław Wajnert to prawdziwy skarb. Z satysfakcją przyjąłem fakt, że firma Wajnert dołącza do grona przedsiębiorców skupionych w Powiatowej Radzie Biznesu. Sądzę, że taka współpraca jest bardzo potrzebna i jak najlepiej wpływa na rozwój regionu – podkreśla starosta Włodzimierz Jędrzejak.

W firmie zatrudnionych jest ponad 1000 osób, połowa z nich to mieszkańcy powiatu ostrowskiego. Starosta zwiedził zakład, zapoznał się także z całym procesem technologicznym. Proces powstawania mebli rozpoczyna się w dziale projektowania i technicznego przygotowania produktu. W komputerze powstaje projekt, a następnie wirtualny prototyp zostaje poddany dogłębnej analizie tak, aby projekt trafił do produkcji.

Firma mimo nowoczesnej technologii i rozmachu linii produkcyjnej wciąż najbardziej ceni sobie aspekt ludzki. Na każdym etapie produkcji najważniejszy jest człowiek. To właśnie ręce człowieka sprawiają, że meble nabierają unikatowego charakteru. Myślę, że kryzys gospodarczy nas tutaj nie sięgnie, prowadzimy dość szeroki eksport naszych mebli, nie przewidujemy zwolnień. W przyszłość patrzymy raczej optymistycznie, myślimy o dalszym rozwoju, o budowie nowej hali do produkcji mebli tapicerowanych. Firma ma 23 lata, zaczynaliśmy od malutkiego zakładziku z jednym pracownikiem. Po 23 latach mamy kilka hal produkcyjnych, nowoczesne technologie i szeroki rynek zbytu – wyjaśnia Wiesław Wajnert.

Firma Wajnert jest obecna na rynku polskim (60 procent), natomiast resztę produkcji wysyła na eksport – do Niemiec, Holandii, Belgii, Czech, Irlandii, na Ukrainę, Słowację i Łotwę. Ma własną sieć salonów meblowych.

To jest chyba najlepszy pomysł na promocję marki. Od niedawna jesteśmy też obecni w nowym pięknym obiekcie w Ostrowie. To jest nasz najładniejszy salon. Wiążemy z tym miejscem duże nadzieje, umiejscowiliśmy tam kilka innych firm, sądzę że z korzyścią dla tego regionu – mówi Wiesław Wajnert.

Już na etapie realizacji inwestycji w Ostrowie starosta zaprosił Wiesława Wajnera do współpracy z Powiatową Rada Biznesu.

Taka integracja środowiska samorządowego i gospodarczego jest bardzo dobrym pomysłem. Przy wspólnym stole można porozmawiać na wiele tematów. Lepiej się tak pracuje. Jesteśmy w środku Europy i trzeba się liczyć i z pracodawcami, i z samorządami. Wszyscy razem musimy budować nasze regiony. Przyjmuję zaproszenie do tej współpracy i z wielką przyjemnością będę uczestniczył w tych spotkaniach. Jesteśmy na granicy dwóch powiatów i dwóch województw. Międzybórz to już województwo dolnośląskie, ale nasza firma ma bardzo silne związki z powiatem ostrowskim, choćby dlatego, że 50 procent naszych pracowników pochodzi właśnie z tego powiatu – podkreśla Wiesław Wajnert.

Jego zdaniem recepta na sukces jest prosta - praca, praca i jeszcze raz praca. Cierpliwość i dobry zespół współpracowników – mądrych, zaangażowanych, godnych zaufania. Jeśli takiego zespołu się nie stworzy, to nie ma co zabierać się za biznes.

Dodał(a): Beata Klimek
Odwiedzin: 1364