Ostrowska „gastronomia” na stażu
Przedsiębiorcy i nauczyciele branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego wrócili ze stażu zawodowego „Chcę być zawsze profesjonalistą” we Francji.
Pierwsza grupa przedsiębiorców i nauczycieli branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego realizowała od 12 do 16 września 2016 roku staż zawodowy „Chcę być zawsze profesjonalistą”. Wyjazd odbył się w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 Erasmus +. W stażu uczestniczyli: Danuta Kowalska - Restauracja Lido, Donato Berchicci - Restauracja u Włocha, Zbigniew Domagała - Limba Catering, Jan Kwapisz - Restauracja Borowianka, Józef Russek - Restauracja Raszkowianka oraz nauczyciele z Zespołu Szkół Usługowych: Agnieszka Gawarecka, Katarzyna Guździoł, Lidia Klemczak, Agnieszka Wawrzyniak.
Staż zawodowy był kontynuacją projektu „Świat wina” realizowanego w Forlimpopoli we Włoszech w 2014r. Projekt realizowany był w Gradignan koło Bordeaux we Francji w ośrodku Chateau Mouleresns. Podczas pobytu we Francji uczestnicy sporządzali charakterystyczne potrawy kuchni Akwitanii, dobierali wina do przygotowywanych potraw oraz poznali kulturę i historię regionu. Zajęcia gastronomiczne prowadził p. Joël Germain. Ciekawymi doświadczeniami były wizyty u hodowcy ostryg w Piraillan w Basenie Arcachon, a także u producenta serów kozich i w winnicy Chateau Luchey-Halde, połączone z degustacją.
Udział w stażu pozwolił na poznanie nowych technik sporządzania potraw i tradycji kulinarnych regionu Bordeaux. Obecnie w Gradignan przebywa druga grupa stażystów. Życzymy nowych doświadczeń kulinarnych i kulturalnych.