OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Ostrowska „gastronomia” na stażu
27 września 2016 roku

Ostrowska „gastronomia” na stażu

Przedsiębiorcy i nauczyciele branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego wrócili ze stażu zawodowego „Chcę być zawsze profesjonalistą” we Francji.

Pierwsza grupa przedsiębiorców i nauczycieli branży gastronomicznej z Powiatu Ostrowskiego realizowała od 12 do 16 września 2016 roku staż zawodowy „Chcę być zawsze profesjonalistą”. Wyjazd odbył się w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 Erasmus +. W stażu uczestniczyli: Danuta Kowalska - Restauracja Lido, Donato Berchicci - Restauracja u Włocha, Zbigniew Domagała - Limba Catering, Jan Kwapisz - Restauracja Borowianka, Józef Russek - Restauracja Raszkowianka oraz nauczyciele z Zespołu Szkół Usługowych: Agnieszka Gawarecka, Katarzyna Guździoł, Lidia Klemczak, Agnieszka Wawrzyniak.

* 2_w_chateau_moulerens.jpg

Staż zawodowy był kontynuacją projektu „Świat wina” realizowanego w Forlimpopoli we Włoszech w 2014r. Projekt realizowany był w Gradignan koło Bordeaux we Francji w ośrodku Chateau Mouleresns. Podczas pobytu we Francji uczestnicy sporządzali charakterystyczne potrawy kuchni Akwitanii, dobierali wina do przygotowywanych potraw oraz poznali kulturę i historię regionu. Zajęcia gastronomiczne prowadził p. Joël Germain. Ciekawymi doświadczeniami były wizyty u hodowcy ostryg w Piraillan w Basenie Arcachon, a także u producenta serów kozich i w winnicy Chateau Luchey-Halde, połączone z degustacją.

* 10.jpg

Udział w stażu pozwolił na poznanie nowych technik sporządzania potraw i tradycji kulinarnych regionu Bordeaux. Obecnie w Gradignan przebywa druga grupa stażystów. Życzymy nowych doświadczeń kulinarnych i kulturalnych.

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 239