Lazur promuje powiat ostrowski
Czy warto promować region poprzez produkty regionalne? Starosta ostrowski twierdzi, że zdecydowanie tak - stąd udział samorządu powiatowego w wystawach, targach i festynach organizowanych wspólnie z przedsiębiorcami z terenu powiatu ostrowskiego.Jednym z takich przedsięwzięć jest Powiatowe Święto Sera organizowane w tym roku przez Starostwo Powiatowe wspólnie z kampanią społeczną „Stawiam na Mleko” oraz Spółdzielnią Mleczarską Lazur. Gośćmi tegorocznej edycji będzie między innymi zespół Czarno- Czarni i Robert Sowa
Powiatowe Święto Sera to kolejna świetna impreza Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim oraz kolejna promocja dla Powiatu Ostrowskiego. Jak wiadomo największym skarbem są produkty regionalne, a nasz powiat ma to szczęście, że taki znany produkt posiada. Ser „Lazur” może wystąpić w różnych konfiguracjach, ponieważ można nim posmarować chleb oraz przygotować tysiąc różnych potraw. Czarno- Czarni są również wielkimi łasuchami i wielbicielami różnorodnych serów. Dlatego popieramy to przedsięwzięcie i z radością przyjęliśmy zaproszenie do udziału w tym święcie. Jest to o tyle fajne, że skorzystają z tego wszyscy mieszkańcy powiatu Już teraz zapraszam wszystkich fanów sera i dobrej zabawy. Do zobaczenia 6 czerwca w Parku Miejskim w Ostrowie – mówi Jacek Jędrzejak, lider zespołu Czarno – Czarni.
O promocji powiatu ostrowskiego właśnie poprzez produkty regionalne starosta Włodzimierz Jędrzejak rozmawiał także z Robertem Sową – szefem kuchni hotelu Sobieski i kulinarną gwiazdą niedzielnego programu Dzień Dobry TVN. Ten znakomity kucharz i niekwestionowany autorytet branży gastronomicznej spotkał się z szefem powiatowego samorządu podczas swojej wizyty w Ostrowie.
Świetnie, że na terenie powiatu jest Lazur, i że można go wykorzystać do promowania regionu. To naprawdę wspaniała sprawa. Bardzo ważne jest również to, że jest grupa ludzi, która chce w to inwestować swój czas i pomysł. Ponieważ u nas „od pomysłu do realizacji” jest różnie. Myślę, że starosta i jego współpracownicy mają dobrą koncepcję i siłę, aby tak duże przedsięwzięcie zrealizować. Ja występuję na wielu imprezach w całej Polsce i proszę mi wierzyć, że już się rozniosło, że ubiegłoroczne Powiatowe Święto Sera udało się znakomicie i była to naprawdę świetna impreza. Opowiadał mi o tym mój kolega Pascal Brodnicki, który wyjechał z Ostrowa z jak najlepszym wrażeniem. Mam nadzieję, że po raz kolejny przeżyjemy coś wyjątkowego. Do zobaczenia 6 czerwca – podkreśla Robert Sowa.
Zdaniem mistrza kuchni hotelu Sobieski, warto pokazywać swoje produkty regionalne, bo właśnie w ten sposób najlepiej promuje się własny region. Z wielkim sukcesem robią to Francuzi, Niemcy, Włosi. W Polsce jest to również coraz bardziej popularna forma.
O powiecie ostrowskim mówi się, że była tutaj fajna impreza, że było bicie rekordu Guinnessa na największy ser, i że wszyscy mogli go spróbować. Dzisiaj mówi się w całej Polsce, że w waszym regionie jest firma Lazur, która produkuje znakomite sery. Z jednej strony jest to świetny marketing dla sera, z drugiej dla powiatu, a przede wszystkim kapitalna atrakcja dla całego społeczeństwa. No i edukacja, że należy jeść sery i przetwory mleczne, bo to nie tylko smaczne, ale i zdrowe produkty. Sery dzisiaj zawierają coraz mniej tłuszczu. Ja w swojej kuchni sera pleśniowego używam bardzo dużo – wyjaśnia Robert Sowa.
Ofertę nie tylko Lazura, ale także wielu innych mleczarni mieszkańcy Powiatu Ostrowskiego będą mogli poznać już 6 czerwca podczas Powiatowego Święta Sera. Organizatorzy zapowiadają moc różnorodnych atrakcji – między innymi konwój mleczny, turniej kulinarny oraz koncerty znanych gwiazd estrady.