OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Powiat tworzą ludzie
9 stycznia 2017 roku

Powiat tworzą ludzie

Już po raz czwarty odbyło się noworoczne spotkanie z Liderami Życia Społecznego, osobami które wyróżniają się swoja aktywnością w różnych obszarach działalności, a ich praca, pasja czy hobby decydują o różnorodności i potencjale Powiatu Ostrowskiego.

Tegoroczne spotkanie organizowane w formule uroczystej kolacji odbyło się w Pałacu w Lewkowie. Starosta Ostrowski podkreślał, że wybór jest każdorazowo bardzo trudny gdy ze 160 tys. społeczności całego powiatu trzeba wybrać małą grupę przedstawicieli.  

* dsc_0180.jpg

- ‘’Liderem jest dla mnie nie tylko ten, kto pełni określone funkcje czy sprawuje urząd, ale każdy kto realizuje się z pasją w różnych obszarach. Są wśród Was przedstawiciele administracji, szefowie samorządów różnych grup zawodowych, przedsiębiorcy, artyści, posiadający wieloletni dorobek i sukcesy, ale także ludzie, których do zaangażowania się, do działalności przekonał impuls, czasem chęć niesienia pomocy, czy reakcja na jakiś problem. Nie czekacie na zaszczyty, po prostu robicie to co lubicie, w co wierzycie i co podpowiada Wam serce. Poprzez organizację tego spotkania chcę każdemu z Was, każdemu z waszych współpracowników czy rodzin, serdecznie podziękować za poświęcony czas i wielką pasję. Często powtarzam, że Powiat tworzą ludzie. Jako Starosta Ostrowski jestem dumy, że tworzą go ludzie właśnie tacy ludzie jak Wy’’ – mówił Paweł Rajski.

* dsc_0173.jpg

W części artystycznej wystąpiła Daria Stachowicz, której na fortepianie akompaniowała Magdalena Błoch.

* dsc_0218.jpg

Poniżej lista uczestników spotkania.

1. Rybak Henryk - Porucznik rezerwy, żołnierz Armii Krajowej, syn oficera 60 Pułku Piechoty, człowiek wielkiej skromności i… co spotyka się dziś już bardzo rzadko dżentelmen przedwojennej klasy. Ostatnie 15 lat swojego życia poświęcił m.in. na wydanie monografii 60 Pułku Piechoty, monumentalnego dzieła, które ukazało się w ub. roku. Jak sam mówił, jest to jego historyczny testament i spełnienie zobowiązania wobec kultywowania pamięci tych, którzy walczyli i ginęli za ojczyznę.

2. Aleksandrzak Mikołaj – uczeń Zespołu Szkół Technicznych. To niespokojny duch szkoły nad wyraz rozmowny,  nad wyraz żywy, poszukujący i... nieprzeciętnie inteligentny. Prowadzi szkolna gazetkę i liczne akcje samorządu uczniowskiego, pisze artykuły, zajmuje się grafiką komputerową. Bierze udział w wielu konkursach - poetyckich, ortograficznych, literackich, dziennikarskich i ani chybi będziemy mieć w nim literata na miarę - dajmy na to -  Wojciecha Bąka.

4. Finke Grzegorz - Ponad ćwierć wieku jest sołtysem miejscowości Huta. Jest jednym z trzech radnych, który swój mandat radnego powiatowego sprawuje od początku powstania Powiatu Ostrowskiego. W swoim środowisku „człowiek orkiestra’’ od zdań specjalnych jak dokończenie inwestycji drogowych, ale także od tych nieco lżejszych, jak organizacja okolicznościowych spotkań i uroczystości.

* dsc_0164.jpg

5. Glapa Ryszard - Starszy Cechu Rzemiosł Różnych w Ostrowie. Lider jednej z najstarszych organizacji samorządu gospodarczego działających na terenie Powiatu Ostrowskiego. Mimo różnych zmian, które dokonują się w naszej gospodarce to nadal sektor rzemieślnicy jest tą dziedziną usług, która zapewnia sprawą obsługę w wielu obszarach życia społecznego, zagospodarowuje nowe obszary i wciąż wydaje się być niezastąpiona.

6. Grzelak Radosław - Dyrygent, muzyk, organista, człowiek wielkiej duchowości i muzycznej wrażliwości, której wyraz dał organizując z zaangażowaniem własnych środków na ostrowskim Rynku Koncertu Uwielbienia, który wpisał się w lokalne obchody jubileuszu 1050-lecia Chrztu Polski.

7. Hebisz Podskarbi - Maria. Artystka rzeźbiarka, która w ubiegłym roku obchodziła jubileusz 40-lecia pracy twórczej. Ma na swoim koncie blisko 40 wystaw indywidualnych, udział w ponad stu wystawach zbiorowych i sympozjach naukowych oraz plenerach. Gorący zwolennik obecności sztuki, w tym rzeźby w przestrzeni publicznej. Jest profesorem nadzwyczajnym na Wydziale Pedagogiczno-Artystycznym w Kaliszu UAM w Poznaniu.

8. Janowska Agnieszka – Ostrowianka od lat związana z warszawskim finałem Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy jako fotograf. Kilka lat temu zaprosiła dziewięciu globtroterów z Ostrowa Wielkopolskiego, by opisali swoje wspomnienia z najdalszych podróży, z czego powstała wyjątkowa książka. Kontynuuje ten nurt zainteresowań organizując w ramach Montowni Kreatywnej spotkania pt. Śladami Ostrowskich Globtroterów, w których udowadnia, że wielu ostrowian spotkać można w najdalszych zakątkach świata.

* dsc_0165.jpg

9. Jarnecki Michał - Profesor, wykładowca na Wydziale Pedagogiczno-Artystycznym UAM w Kaliszu. W swojej bogatej pracy naukowej zajmuje się m.in. turystyką kulturową i chyba z turystyki, z tej swojej wielkiej pasji podróżowania, znany jest chyba najbardziej szerokiemu gremium. Jest naszym, ostrowskim ‘’mężczyzną na krańcu świata’’, niestrudzonym podróżnikiem i globtroterem, który odwiedził ponad150 krajów i który swoją pasją poznawania kulturowej różnorodności skutecznie zaraża innych.

10. Kijowscy Ewa i Zenon – Małżeński duet przedsiębiorców z Ostrowa, który w podostrowskim Wysocku stworzył i z powodzeniem prowadzi od kilkunastu lat firmę zajmującą się zdobieniem… porcelany oraz ceramiką reklamową. Od kilku lat zawładnęła nimi jednak nowa pasja… miłość do latynoamerykańskich rytmów, w tym szczególnie do argentyńskiego tanga.

12. Konieczny Edward - Aktywny członek Ostrowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Ujmuje bezpośredniością i udowadnia nam, że być liderem można także po zakończeniu głównej aktywności zawodowej i… niekoniecznie tylko pełniąc określone stanowisko. Jest wszędzie tam gdzie dzieje się coś ciekawego. Z nieodłączną kamerą lub aparatem dokumentuje zmieniającą się rzeczywistość, relacjonuje najważniejsze wydarzenia dla siebie, dla nas… dla potomności. Jego filmy obejrzało już ponad milion ludzi.

13. Kornaszewski Wojciech - Człowiek, dla którego zawód jest wielką pasją. Ratownik medyczny, niestrudzony w promowaniu zasad udzielania pierwszej pomocy. Przekonuje wszędzie, że nie specjalistyczna wiedza, ale chęć i odwaga wystarczą, by uratować drugiemu człowiekowi życie. Jest pomysłodawcą wydanych przez Powiat Ostrowski „Teczek Życia’’, w której pacjenci w jednym miejscu gromadzą dokumentację medyczną, a ratownicy, szybko mogą dotrzeć do potrzebnych informacji. Do tej pory ukazało się już 20 tys. tych teczek, a pomysł zyskuje naśladowców.

* dsc_0167.jpg

14. Kowalska Milena - Jedna z najmłodszych radnych w historii Rady Miejskiej Ostrowa z wielka energią, zapałem i empatią w działaniu i zmysłem organizacyjnym. Te umiejętności zostały dostrzeżone w innych kręgach. Niedawno została bowiem Sekretarzem Generalnym Stowarzyszenia Młodzi Demokraci. Znana z tego, że w swojej działalności społecznej jest blisko codziennych problemów ludzi, tam gdzie czasem ludzka bezsilność przegrywa z biurokracją.

15. Lis Wiesława - Czasem wcale nie potrzeba wiele, żeby dać komuś uśmiech, nadzieję, dodać otuchy czy pomóc zapomnieć o problemach. Tak właśnie zdaje się rozumieć wsparcie Pani Wiesława. Od wielu lat sołtys Bieganina w Gminie Raszków. Razem ze współpracownikami jest organizatorem wpisanego na stałe do kalendarza festynu dla dzieci z Domu Dziecka w Pleszewie. Dorocznej plenerowej imprezy, która poza zabawą ma jeszcze jeden wielki walor… integracyjny.

16. Maląg Marlena - W ubiegłym roku na kolacji liderów była jeszcze w randze wicestarosty, by za kilka dni objąć, jako pierwsza ostrowianka, stanowisko Wicewojewody Wielkopolskiego. Mimo, że od tego czasu pełni jedną z najważniejszych funkcji w administracji rządowej szczebla wojewódzkiego sercem nadal związana z naszym powiatem i zawsze zaangażowana w to, co dzieje się na tym naszym szczeblu samorządu służąca życzliwą pomocą.

17. Nowaccy Natalia i Andrzej - Właściciele gospodarstwa ogrodniczego z ponad 40-letnią tradycją jednego z najnowocześniejszych w Polsce przedsiębiorstw kwiatowych, w którym w jednym sezonie można wyprodukować ok. 9 mln tulipanów i kilka milionów róż. To rodzinna firma z najnowocześniejszymi liniami do uprawy i konfekcjonowania kwiatów tak dobrej jakości, że zabiegają o nie największe sieci handlowe.

* dsc_0168.jpg

19. Nowicka Agnieszka – Kieruje międzygminnym schroniskiem dla bezdomnych zwierząt w Wysocku i ze swoim zespołem robi wszystko, by ci którzy porzuceni zostali na pastwę losu znaleźli w schronisku ciepły kąt. Zaangażowanie i autentyczna pasja przyciągają do schroniska ludzi, którzy podejmują różnorodne akcje i zbiórki, ofiarują swoją pomoc i działają na rzecz bezdomnych zwierząt. To jej wielka zdobycz i wartość.

20. Pachura Małgorzata i Posiła Andrzej - Sąsiedzko-koleżeński duet z Bogdaju, ludzi z małej miejscowości, ale o wielkich sercach, wrażliwości i… niezłej kondycji. Latem ubiegłego roku podęli się zorganizowania akcji charytatywnej dla Krzyśka, ze swojej miejscowości. Młodego i pełnego planów chłopaka dopadła podstępna choroba. Dla niego przygotowali i wzięli w nim udział charytatywny wyścig – rajd na dystansie 1000 km rowerem „1000 km dla Krzyśka’’, podczas którego zbierali pieniądze na leczenie i rehabilitację. Pokonując słabości i przeciwności dotarli na Mazury i z powrotem.

22. Pilarczyk Zbigniew - Człowiek, który z handlem związany jest przez ponad 50 lat swojego zawodowego życia. W czasach gdy wiele Gminnych Spółdzielni po prostu zbankrutowało znalazł pomysł i formułę na przeprowadzenie swojej firmy przez niespokojne wody wolnorynkowej gospodarki. Z GS-u w Przygodzicach uczynił wizytówkę dawnego rzemiosła piekarniczego, zbudował rozpoznawalną markę i wprowadził nowe produkty regionalne udowadniając, że można skutecznie konkurować z masowymi producentami.

* dsc_0169.jpg

23. Połomska Danuta i Wojtasz Magdalena –nauczycielski duet fizyka i polonisty. Dzięki tej mieszance udaje się im robić rzeczy wielkie. Bo zmierzyć się z legendą miejsca, które dla setek ludzi w Ostrowie było czymś więcej niż ośrodkiem wypoczynkowym było zadaniem bardzo wymagającym. Ale podjęcie się trudu przywrócenia mu dawnej świetności mogłoby się wydawać pracą ponad siły. Jednak mimo świadomości trudu wzięły na siebie ciężar… reanimacji konającego ośrodka. Swoim zapałem i energię potrafią zarażać tak skutecznie innych, w tym Starostę i Zarząd Powiatu, że w Boszkowo znów się inwestuje i staje się ono miejscem oferującym znów, wspaniałe powietrze, krystaliczną wodę i właśnie to co coś ulotnego, co sprawia, że staje się na nowo modny wśród młodzieży.

25. Potasznik Dariusz - Instruktor, harcmistrz, wieloletni szef Komendy Hufca Związku Harcerstwa Polskiego w Ostrowie Wielkopolskim. I chociaż nie jest już komendantem to nadal udziela się w akcjach firmowanych przez harcerską lilijkę, wszak harcerzem zostaje się na całe życie. Zaangażowany w szczęśliwe doprowadzenie do remontu ostrowskiej stanicy harcerskiej. Ostatnio w „cywilnym życiu’’ realizuje się w pasji dziennikarskiej współtworząc regionalny portal tylko dobrych wiadomości.

26. Prokop Jan - Lubiany nauczyciel polonista, pedagog i wychowawca II Liceum Ogólnokształcąco w Ostrowie. Lider samorządowej wspólnoty Odolanowa w randze Przewodniczącego Rady Gminy kilku kadencji. Od ponad 26 lat nieprzerwanie sprawuję funkcję radnego, co jest z pewnością osiągnięciem godnym zauważenia i podkreślenia.

* dsc_0171.jpg 27. Siciński Henryk - dr n medycznych, ceniony lekarz pediatra i chirurg dziecięcy z wieloletnim stażem, w przeszłości dyrektor szpitala w Ostrowie i Ostrzeszowie. Działacz Niepodległościowy NSZZ „Solidarność’’. W ubiegłym roku odznaczony Krzyżem Wolności i Solidarności za to, że 37 lat temu doprowadził do powstania i przyjęcia  „Posłania do ludzi pracy Europy Wschodniej’’ z I Krajowego Zjazdu NSZZ Solidarność, odezwy która szerokim echem odbiła się w Europie zwłaszcza w radzieckim politbiurze.

28. Sobieraj Jan – młody człowiek, który potrafi mówić długo z sensem i na temat. Uczeń II LO laureat Ogólnopolskiego Konkursu Krasomówczego. W pierwszym dniu konkursu zaprezentował 10-minutowy tekst. Opowiedział o „Kobiecie niezależnej’’ przedstawiając historię swojej babci, która z trojgiem małych dzieci przetrwała sześć tragicznych lat zesłania. To wystąpienie dało mu przepustkę do finału, w którym mówił o „Południowej Wielkopolsce jakiej nie znamy”,  zachęcając do poznawania urokliwych rejonów naszego regionu.

29. Sobik Ryszard i Wójcik Rafał - Dwa lata temu postanowili wziąć sprawy we własne ręce i założyli wspólnotę mieszkaniową i co chyba najtrudniejsze przekonali innych lokatorów, że warto działać po swojemu. Od tego czasu nie do poznania zmienili wygląd swojego bloku przy ul. Ogrodowej, dodajmy jednego z pierwszych, wybudowanych w Ostrowie po zakończeniu wojny. Metamorfozę przeszło wnętrze oraz elewacja, zagospodarowany zostały teren wokół wraz z kącikami zabaw dla dzieci. Ta aktywność dla mieszkańców oznacza komfort i poczucie bycia właścicielami, dla miasta udaną rewitalizację ciekawego fragmentu.

* dsc_0177.jpg

31. Spasowski Bernard - Prezes jednego z najstarszych klubów sportowych w Powiecie Ostrowskim, Pogoni Nowe Skalmierzyce, która niedawno obchodziła jubileusz 95-lecia. W przeszłości był to klub wielosekcyjny prowadzący nawet sekcję żużlową. Dziś w Pogoni gra się głównie w piłkę nożną i pod tym względem zespół ma swoje rekordy. Jest nim m.in. posiadaczem wyjątkowego rekordu 60 nieprzegranych meczów z rzędu, wyczynu który budzi respekt w całym świecie piłkarskim w Polsce.

32. Szymankiewicz Lucyna - Oddziałowa Szpitalnego Oddziału Ratunkowego z ostrowskiego szpitala, która w ubiegłym roku została Wojewódzkim Konsultantem ds. Pielęgniarstwa Ratunkowego. To pierwsza w historii Konsultant Wojewódzka pochodząca spoza Poznania. Decyzja ta to docenienie umiejętności i profesjonalizmu Pani Lucyny, ale także potwierdzenia stosowanych na standardów opieki na ostrowskim oddziale. Dla szpitala to z kolei kwestia prestiżu.

34. Szymkowiak Natalia i Adrian -  Duet rodzeństwa, który był liderami ostrowskiego rejonu „Szlachetnej paczki’’ odpowiadali za jej zorganizowanie i przeprowadzenie. A było za co…W tegorocznej akcji w Powiecie Ostrowskim udało się obdarować rekordową liczbę rodzin, bo aż 54. A podwojony skład liderów i cała rzesza wolontariuszy pozwoliła dotrzeć w różne rejony zarówno do potrzebujących, jak i darczyńców. Dzięki tej rzeszy ludzi dobrej woli w dniach 10 i 11 grudnia ponad 500 paczek trafiło do rodzin, w których wizyta gwiazdora stała pod znakiem zapytania.

* dsc_0178.jpg

36. Szwedziak Jarosław – fotograf i łowca burz, który w kadrze uchwycił armagedon - tak bowiem zatytułowano genialne zdjęć jego autorstwa! Kiedy zbliża się złowieszczy żywioł, na przekór większości zabiera aparat i pędzi na zewnątrz fotografować… komórki burzowe. Robi to tak perfekcyjnie, że jego zdjęciami zachwyca się cały świat, publikują renomowane media i portale w tym kilkakrotnie prestiżowy National Geographic. Dopiero na tych zdjęciach widać jak wyjątkowymi i zarazem budzącymi grozę są te, wydawałoby się, popularne zjawiska pogodowe…no i nauczył większość z nas co to jest chmura szelfowa.

37. Wegner Magdalena – Na co dzień pracownik Powiatowego Ośrodka Wsparcia dla Dzieci i Młodzieży Upośledzonej Umysłowo. Plastyk i fizjoterapeuta, scenograf i reżyser amator. Jednak w tym przypadku amatorski nie znaczy wcale mniej profesjonalny. Trzeba bowiem wielkiej wrażliwości, wieloletniego doświadczenia, ale także empatii, by z młodzieżą z różnym rodzajem dysfunkcji stworzyć tak malarski i pełen ekspresji spektakl jak ten pt. „Mały Książe’’ przygotowany z okazji 25-lecia palcówki, spektakl który wzruszył wszystkich uczestników jubileuszowej uroczystości.

39. Wołowicz Mariusz - Nauczyciel wychowania fizycznego w szkole ponadgimnazjalnej Powiatu Ostrowskiego. Człowiek oddany piłce ręcznej i udowadniający, że Ostrów piłką ręczną stoi nie tylko zawodniczo, ale również… sędziowsko. Ostrów nigdy nie miał drużyny w ekstraklasie, ma za to swojego sędziego. Pan Mariusz ma bowiem przyjemność sędziować mecze na szczeblu ekstraklasy. Gwiżdże z powodzeniem w elicie polskiego szczypiorniaka zarówno mężczyzn jak i kobiet. Choć jak sam przyznaje to nie tylko przyjemność, ale dość trudny kawałek chleba. Na decyzję są bowiem ułamki sekund przy jednoczesnej wielkiej odpowiedzialności.

* dsc_0222.jpg

40. Daria Stachowicz - Mieszkanka Lewkowa, była uczennica II Liceum Ogólnokształcącego i Zespołu Szkół Muzycznych w Ostrowie. Absolwentka wydziału Dyrygentury Akademii Muzycznej w Poznaniu i Studentka Wydziału Wokalnego Akademii Muzycznej we Wrocławiu. Sopranistka obdarzona wyjątkową barwą głosu i muzyczną wrażliwością. Doceniają to fachowcy, bo od 2015 roku jest artystką Chóru Narodowego Forum Muzyki we Wrocławiu. W ubiegłym roku jako jedna z kilku reprezentantek Polski zakwalifikowała się do międzynarodowych zawodów wokalnych Kapsztadzie w RPA jednego z największych i najbardziej prestiżowych konkursów na świecie.

* dsc_0223.jpg

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 1068