OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Wizyta francuskiego mistrza kuchni JOËL’a GERMAIN’a w ZSU
20 marca 2017 roku

Wizyta francuskiego mistrza kuchni JOËL’a GERMAIN’a w ZSU

Zespół Szkół Usługowych realizuje projekt pn. „Chcę być profesjonalistą”, w ramach którego 20 nauczycieli zawodu i instruktorów praktycznej nauki zawodu, uczestniczyło w tygodniowym stażu zawodowym w Gradignan koło Bordeaux we Francji w ośrodku Chateau Mouleresns.

Projekt realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, a współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego. W ramach tego projektu także 44 uczniów ZSU będzie odbywać swoje praktyki zawodowe w Niemczech i Wielkiej Brytanii.

* 2.jpgCelem staży zawodowych kadry ZSU było doskonalenie warsztatu pracy w zakresie rodzajów win francuskich, metod ich łączenia z potrawami, francuskimi metodami i technikami stosowanymi w kuchni i wykonywania typowych potraw kuchni Akwitanii. Staż  miał charakter profesjonalnych warsztatów prowadzonych przez JOËL’A GERMAIN’A, który uzyskał dyplom zawodowy w roku 1969. Przez okres pracy zawodowej pracował w słynnej restauracji Fouqueds w Paryżu, w restauracjach w Monaco, na Lazurowym Wybrzeżu i w Bordeaux. Bardzo dobra atmosfera stażu we Francji, profesjonalna realizacja zajęć, skutkowały zaproszeniem gościa do Ostrowa Wielkopolskiego. Zaproszenie wystosowała kadra zawodowa uczestnicząca w stażu, na czele z Donatą i Donato Berchicci.

Joël Germain, po spotkaniu 16 marca 2017 roku, z dyrekcją szkoły oraz nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych obejrzał pracownie zawodowe, co wzbudziło jego duże zainteresowanie i uznanie. W piątek Joël Germain przeprowadził zajęcia gastronomiczne na temat kuchni francuskiej z młodzieżą klasy 3tb uczącą się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.  Młodzież z klasy 3 technikum wykonywała: przystawkę – grzanki z kozim serem i miodem, danie główne – pierś z kaczki z sosem chutney, deser – naleśniki z kremem pomarańczowym.

* 20170317_124843.jpgPodczas zajęć, które odbyły 17 marca 2017 roku, uczniowie poznali techniki kulinarne wykorzystywane w kuchni francuskiej oraz nabyli nowe umiejętności zawodowe.

Pobyt francuskiego mistrza kucharskiego w Zespole Szkół Usługowych to efekt dodany realizowanego projektu, co jest dużą  satysfakcję dla dyrektora szkoły, kadry zawodowej oraz pracowników Referatu Pozyskiwania Środków Zewnętrznych Wydziału Rozwoju Starostwa Powiatowego w Ostrowie Wielkopolskim.

* POWER UE poziom

Dodał(a): Biuro Promocji
Odwiedzin: 143