OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt
Herb Powiatu Ostrowskiego
Festiwal pełen smaku
27 marca 2017 roku

Festiwal pełen smaku

W dniu 25 marca odbył się V jubileuszowy Ostrowski Festiwal Smaków. Ponad 30 restauratorów rywalizowało o tytuł Ostrowskiego Kreatora Kulinarnego, a szefowie kuchni dawali pokaz swoich umiejętności wykorzystując do swoich dań dziczyznę.

* dsc_0894.jpg

Ostrów słynie w regionie z liczby i różnorodnej oferty kulinarnej w restauracja i kawiarniach. Namiastką tego, co dzieje się w branży jest Ostrowski Festiwal Smaków. Impreza ma już swoje miejsce i tradycję i poza prezentacjami oferty kulinarnej konkretnych lokali jest także formą promocji szkolnictwa technicznego i zawodów związanych z gastronomią.

- ‘’Dziś Festiwal obchodzi pierwszy Jubileusz dlatego chciałbym na ręce Dyrektora Zespołu Szkół Usługowych Dariusza Kaczmarka przekazać okolicznościowy dyplom i złożyć całemu Gronu Pedagogicznemu, Pracownikom Obsługi oraz uczniom podziękowania i uznanie za wprowadzenie w życie tego pomysłu i za konsekwencję w jego realizacji’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

* dsc_1041.jpg

Z pewnością okazją dla nabycia nowych umiejętności będzie dla uczniów ZSU udział szkoły w Ogólnopolskim Klastrze także udział w szkoły w Ogólnopolskim Klastrze Gastronomicznym, co formalnie potwierdzono na Festiwalu wymianą dokumentów o współpracy.  

W oficjalnym otwarciu Festiwalu uczestniczyli m.in.: Poseł na Sejm Tomasz Ławniczak, Senator Łukasz Mikołajczyk, Anna Zarębska z Delegatury Urzędu Wojewódzkiego, Radni Powiatowi, Starszy Cechu Rzemiosł i Prezes Izby Gospodarczej Ryszard Glapa, dyrektorzy szkól, szefowi służ sanitarnych.

* dsc_1051.jpg

Mimo, że oficjalne otwarcie Festiwalu zaplanowano na godzinę 11.00. Już od wczesnych godzin porannych konkursowe potrawy oraz stosika oceniane były przez profesjonalne jury. Przewodniczyła mu Joanna Ochniak - ekspert w dziedzinie marketingu w gastronomii, Waldemar Kryjewski - autor ogólnopolskich i regionalnych projektów kulinarnych, Andrzej Klimek -  Szef kuchni w Pałacu Tłokinia i Grzegorz Górnik – mistrz sztuki kelnerskiej, założyciel jedynej w Polsce Akademii Kelnerskiej.

* dsc_0994.jpg

- ‘’Już po raz trzeci miałam przyjemność brać udział w jury Ostrowskiego Festiwalu Smaków, ale przyznam, że dziś poziom był bardzo wysoki mimo, że dziczyzna jest wymagającym produktem kulinarnym. Świadczy to więc o dużych umiejętnościach szefów kuchni’’ – powiedział J. Ochniak.  

Najlepsi otrzymali tytuł Ostrowskiego Kreatora Kulinarnego oraz bardzo atrakcyjne nagrody ufundowane przez partnera Festiwalu firmę WAZA.

* dsc_1094.jpg

W kategorii „Potrawa z dziczyzny podawana na ciepło’’ I miejsce za deskę rozmaitości z dziczyzny otrzymała Restauracja „Raszkowianka”. II miejsce zajęła -  rolada gajowego Restauracji Hotel „Borowianka”. III miejsce przypadło pieczeni z jelenia w otoczeniu warzyw i borowików wraz z puree z batatów i musem z jeżyn z restauracji „Jesionowy Dwór”. Wyróżnienia w tej kategorii otrzymały: pieczeń z jelenia z buraczkiem faszerowanym kaszą i grzybami leśnymi Agencji Handlowej „LIMBA”- Catering” oraz węgierski gulasz z dzika firmy Catering F.H.U. Kuchcik.

* dsc_1102.jpg

W kategorii „Potrawa z dziczyzny podawana na zimno’’: I miejsce - półmisek zakąsek gajowego Tomasza – Restauracja „Folwark Polski”. II miejsce pasztet z dziczyzny w galarecie żurawinowej z kawiorem chrzanowym - Górecznik Tourus, III miejsce - leśna wariacja z polędwicy z jelenia - Zespół Szkół Usługowych.

W kategorii deser. I miejsce zdobył torcik czekoladowy z malinami - Cukiernia „Szorski”, II miejsce Marjolaine - Ciastkarnia „Marcepanek”, III miejsce Dacquoise - „BISTRO BRAVO”.

* dsc_1107.jpg

W kategorii aranżacja stoiska: tytuł Ostrowskiego Kreatora Kulinarnego oraz nagrodę otrzymali: I miejsce- Agencja Handlowa- „LIMBA”- Catering”, II miejsce - Restauracja „Gościniec Zębcowski”, III miejsce - Restauracja- Hotel „Borowianka”. Wyróżnienia przypadły „BISTRO BRAVO” i Cukierni „Szorski”.

* dsc_1114.jpg

Swoje nagrody przyznała również publiczność. Trafiły one do: Restauracji „Gościniec Zębcowski” za potrawę: rolada drobiowa nadziewana twarogiem, Restauracji „Raszkowianka” za potrawę: minischab po żydowsku, Restauracji Villa Royal za potrawę: karpacze z dziczyzną na sosie z grzybów leśnych.

Na stronie internetowej organizatora, tj. www.zsu.osw.pl podane zostaną nazwiska zwycięzców, którzy oddali głos w konkursie publiczności i zostali wylosowani. Nagrodą dla nich będzie kolacja dla dwóch osób jednej z ostrowskich restauracji.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 308