OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Nagrody dla architektów
23 marca 2018 roku

Nagrody dla architektów

Dariusz Parzeński za projekt nowego Górecznika otrzymał Nagrodę Starosty Ostrowskiego im. Karla Friedricha Schinkla. Tytuł Ambasadora Ostrowskiej Architektury przyznano Radosławowi Torzyńskiemu za realizację kompleksu przemysłowego w Świdnicy.

zdjecie

Uroczyste podsumowanie tegorocznej edycji Nagrody odbyło się 22 marca 2018 r. Dwa lata temu po raz pierwszy wręczono nagrody a uroczystość odbyła się we wnętrzach antonińskiego Pałacu, którego projektantem był Schinkel. W tym roku z racji generalnego remontu pałacu, dzięki życzliwości Prezydenta Ostrowa, podsumowanie odbyło się w ostrowskim Ratuszu, który zaprojektował uczeń i współpracownik Schinkla Johann H. Häberlin.

zdjecie

W uroczystości udział wzięli. Paweł Rajski Starosta Ostrowski, Andrzej Leraczyk Przewodniczący Rady Powiatu wraz z radnymi powiatowymi, Roman Pacholczyk Wicestarosta Ostrowski, Ewa Matecka Zastępca Prezydenta Ostrowa Wielkopolskiego, Ryszard Boduch Zastępca Wójta Sieroszewic, Zbigniew Dolata Sekretarz Gminy Ostrów, Karolina Winiecka reprezentujaca Senatora Łukasza Mikołajczyka oraz liczne grono architektów, członków zespołów projektowych, wśród których byli także laureaci z poprzedniej edycji, ale także inwestorzy i właściciele budynków, którzy wysłali zgłoszenia do tegorocznej nagrody.

zdjecie

- ,, Architektura ma niewątpliwie wpływ na otaczającą nas przestrzeń, na jakość życia osób z niej korzystających. Jeśli jest dobra, funkcjonalna i umiejętnie wpisana w otoczenie stanowi ważną wartość, a także tworzy historię miejsca’’ – napisał w okolicznościowym adresie na ręce Starosty Ostrowskiego Krzysztof Frąckowiak Przewodniczący Okręgowej Izby Architektów w Poznaniu.

zdjecie

-,,To wyjątkowa nagroda, której organizatorem jest Starosta Ostrowski, ale o wyborze głównych laureatów decydują sami architekci. To relatywnie młode wyróżnienie, ale konsekwentnie chcemy budować jego markę także m.in. przez to, że są to tylko dwie statuetki, po jednej w każdej kategorii, a finał odbywa się raz na dwa lata’’ – powiedział Paweł Rajski Starosta Ostrowski.

zdjecie

Stałym elementem przygotowywanych przez artystę statuetek jest kamień węgielny. W tym roku został on wkomponowany w w surową bryłę betonu.

Statuetka autorstwa Piotra Łopatki jest przygotowana z materiałów wykorzystywanych przez architektów w pracy. W pierwszej edycji było to egzotyczne drewno połączone z mosiądzem. W tym roku do przygotowania rzeźb zużyto specjalny beton.

W kategorii Nagroda Starosty Ostrowskiego im. Karla Friedricha Schinkla za obiekty zrealizowane na terenie Powiatu Ostrowskiego rywalizowały: Biurowiec i hala produkcyjno-magazynowa firmy AET sp. z o.o. w Ostrowie Wielkopolskim - autor projektu Radosław Torzyński. Budynek mieszkalny jednorodzinny, Pardalin Gmina Przygodzice - autor projektu Radosław Torzyński. Budynek usług gastronomiczno-hotelarskich, Górecznik – Antonin Gmina Przygodzice -  autor projektu Dariusz Parzeński. Budynek mieszkalny wielorodzinny, Ostrów Wielkopolski ul. Zębcowska - autor Marek Nadachowski i Mariusz Jakubczyk. Przebudowa i rozbudowa budynku mieszczącego salę widowiskową „Stare kino’’ w Nowych Skalmierzycach -  autor Marek Nadachowski i Mariusz Jakubczyk. Budynek mieszkalny jednorodzinny, Ostrów Wielkopolski ul. Łąkowa - autor Mariusz Jakubczyk. Budynek mieszkalny jednorodzinny, Ostrów Wielkopolski ul. Głowackiego - autor Wiesław Motyl. Budynek mieszkalny wielorodzinny, Ostrów Wielkopolski ul. Wańkowicza - autor Wiesław Motyl. Przebudowa i rozbudowa budynku mieszkalnego jednorodzinnego, Ostrów Wielkopolski ul. Strzelecka - autor Maciej Smok. Rozbudowa i przebudowa ze zmianą sposobu użytkowania budynku mieszkalnego jednorodzinnego z częścią handlową na budynek biurowo-handlowy, Ostrów Wielkopolski ul. Poznańska - autor Patryk Dudek. Modernizacja basenu miejskiego, Ostrów Wielkopolski ul. Paderewskiego - autor Dobromir Marek. Budowa hali konfekcji i napełniania helem oraz budynku administracyjnego, Czarnylas Gmina Przygodzice – autor Dobromir Marek.

zdjecie

Nagroda dla Dariusza Parzeńskiego

* 02_konkurs_architektoniczny_k_f_schinkla_2018plansze_70x100_cm_obszar_roboczy_20.jpg

W tej kategorii zwyciężył obiekt, który u głosujących czterokrotnie zajmował miejsce pierwsze, trzykrotnie wskazywany był na miejscu drugim i dwukrotnie zajmował trzecie miejsce. Oceniający podkreślali w uzasadnieniu m.in. to, że: wyróżnia się tym, iż buduje malowniczy klimat, jest wyważony w proporcjach i jest wpisany w otoczenie, a do jego budowy wykorzystano tradycyjne materiały. Nagrodę Starosty Ostrowskiego im. Karla Friedricha Schinkla 2018 otrzymał Dariusz Parzeński za projekt budynku usług gastronomiczno-hotelarskich, Górecznik – Antonin, Gmina Przygodzice.

zdjecie

Maciej Smok z Nagrodą Specjalną 

zdjecie

W tej kategorii Starosta Ostrowski przyznał także nagrodę specjalną.

Trafiła ona w ręce Macieja Smoka za „Przebudowę i rozbudowę budynku mieszkalnego jednorodzinnego, Ostrów Wielkopolski ul. Strzelecka. Sam autor nie krył swego zaskoczenia także z tego powodu, że był to jego pierwszy w pełni zrealizowany projekt autorski.

Drugą kategorią była Nagroda Starosty Ostrowskiego Ambasador Ostrowskiej Architektury dla projektów autorstwa architektów z terenu Powiatu Ostrowskiego, a zrealizowanych w całej Polsce.

W tej grupie zgłoszone zostały następujące obiekty: Kompleks przemysłowy, biurowiec oraz 3 hale produkcyjne firmy ZUPBADURA w Świdnicy - autor Radosław Torzyński. Zintegrowane interdyscyplinarne Centrum Symulacji Medycznej Uniwersytetu Medycznego w Lublinie - współautor projektu Rafał Hodyra. Gmach audytoryjny na terenie kampusu Centralnego Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa - współautor projektu Rafał Hodyra. Budynek Usług Turystycznych i Hotelarskich Karpacz - autor Dariusz Parzeński. Rozbudowa i przebudowa budynku Nadleśnictwa Kalisz, Szałe Gmina Opatówek - autor Marcin Linkowski wraz z zespołem projektowym „ArchiArt – Linkowski’’

W tej grupie głosujący najwięcej punktów oddali na obiekt, w którym doceniali: spójną formę architektoniczną, ciekawą i elegancką kompozycję elewacji, odzwierciedlenie przeznaczenia obiektu w formie brył, minimalistyczną bryłę, czytelne podziały oraz dobre zestawienie kolorystyczne materiałów.

zdjecie

Radosław Torzyński z Nagrodą Starosty Ostrowskiego Ambasador Ostrowskiej Architektury

* 02_konkurs_architektoniczny_k_f_schinkla_2018plansze_70x100_cm_01.jpg

Nagrodę Starosty Ostrowskiego Ambasador Ostrowskiej Architektury 2018 otrzymał Radosław Torzyński za kompleks przemysłowy, biurowiec oraz 3 hale produkcyjne firmy ZUPBADURA Sp. z o.o. w Świdnicy.

Tegoroczny „Ambasador’’ podkreślił, że realizacja wszystkich projektów była możliwa dzięki inwestorom. Zwrócił także uwagę na to, że w związku z dużym boomem inwestycyjnym, w kolejnych edycjach nagrody konkurencja będzie z pewnością jeszcze większa.

zdjecie

Nagroda Specjalna dla Marcina Linkowskiego i zespołu pracowni ArchiArt

* 02_konkurs_architektoniczny_k_f_schinkla_2018plansze_70x100_cm_04.jpg

Także w tej kategorii Starosta Ostrowski przyznał nagrodę specjalną. Trafiła ona w ręce Marcina Linkowskiego wraz z zespołem projektowym „ArchiArt – Linkowski’’ za rozbudowę i przebudowę budynku Nadleśnictwa Kalisz.

zdjecie

W części artystycznej wystąpił duet Saxodeon, Roberta Matuszewskiego i Piotra Słocińskiego.

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 444