OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Jubileuszowe sikawki w Raszkowie
9 lipca 2018 roku

Jubileuszowe sikawki w Raszkowie

W niedzielę 8 lipca 2018 r. na boisku sportowym w Raszkowie odbyły się 15. Powiatowe Zawody Sikawek Konnych. Impreza przyciągnęła wielu mieszkańców nie tylko z okolic, ale z całego powiatu ostrowskiego, którzy oprócz sportowej rywalizacji mogli sporo dowiedzieć się o sikawkach konnych, które zjechały do Raszkowa, o historii pożarnictwa w naszym regionie czy wreszcie zjeść pyszną grochówkę.

zdjecie

Do rywalizacji w zawodach na szczeblu powiatu zgłosiło się kilkanaście drużyn ochotniczych straży pożarnych wyposażonych w różnego typu historyczne wozy strażackie. Imprezę rozpoczął uroczysty pochód i prezentacja drużyn oraz zawodników i zawodniczek.

zdjecie

Zawodnicy i zawodniczki musieli pokonać tor przeszkód w jak najkrótszym czasie. Składały się na niego: równoważnia, schody, rura, beczka, sikawka i domek. Oznacza to, że 7-osobowy zespół najpierw musiał pokonać slalom, później schody i „drzwi”, przeczołgać się przez tunel, następnie napełnić 80-litrową beczkę podając sobie wiadra z ręki do ręki,

zdjecie

zdjecie

zdjecie

a także przy pomocy własnej sikawki ugasić „pożar” w pięciu oknach małego domku. Dodatkowo na drewnianej tablicy ekipy musiały ułożyć z porozrzucanych liter napis „Powiatowe Zawody Sikawek Konnych”, a także przetransportować na noszach manekina. Jeśli któryś z zawodników się pomylił, np. pomieszał układ liter, spadł z równoważni i nie rozpoczął ćwiczenia od nowa czy nie angażował się w wylewanie wody z wiadra zespół sędziowski naliczał punkty karne.

zdjecie

Zmagania rozpoczęły panie, które wspierane dopingiem kibiców zacięcie walczyły z przeszkodami i czasem. Trasę najszybciej pokonały druhny z Westrzy, tuż za nimi uplasowały się zawodniczki z Topoli Małej, a na trzecim miejscu sklasyfikowane zostały strażaczki-ochotniczki z Biskupic Ołobocznych.

Wśród panów najlepsi byli druhowie z Topoli Małej, którzy są prawdziwymi hegemonami w zawodach na szczeblu powiatu, od 2004 roku wygrali bowiem jedenastokrotnie! Przed rokiem okazali się gorsi od strażaków-ochotników z Westrzy, w tym roku wygrali z największymi rywalami o… 3 sekundy! Na najniższym stopniu podium stanęli zawodnicy z Wysocka Małego. Ekipa z Boczkowa, która zajęła ostatnie miejsce w rywalizacji mężczyzn debiutowali w powiatowych zawodach sikawek konnych.

zdjecie

Wyniki:

Kobiety: Westrza, Topola Mała, Biskupice Ołoboczne, Świeligów. Mężczyźni: Topola Mała, Westrza, Wysocko Małe, Biskupice Ołoboczne, Zamość, Konradów, Sulisław, Gostyczyna, Świeligów, Boczków.

‘’Ogromne słowa uznania dla wszystkich startujących, którzy musieli walczyć w trudnych warunkach, a mimo żaru z nieba osiągnęli fantastyczne wyniki’’ – mówił po zawodach Paweł Rajski, starosta ostrowski. – ‘’Cieszę się, że na zawody przybyło tak wielu mieszkańców naszego powiatu. To były bardzo emocjonujące zawody, dziękuję za tę determinację i wolę walki, dziękuję także organizatorom, burmistrzowi gminy Raszków za gościnę i strażakom zarówno tym zawodowym, jak i ochotnikom’’.

zdjecie

Licznie zebrana publiczność mogła obejrzeć nie tylko sportową walkę, ale wysłuchać ciekawych opowieści o wozach strażackich, które zjechały do Raszkowa, a także o historii pożarnictwa w naszym regionie – snuł je niezastąpiony Sylwester Kląskała – prezes Zarządu Gminnego OSP w gminie Ostrów Wielkopolski. W trakcie imprezy można też było skosztować pysznej grochówki.

zdjecie

Prawdziwą furorę podczas jubileuszowych 15. Powiatowych Zwodów Sikawek Konnych w Raszkowie zrobiła młodzieżowa drużyna OSP Świeligów, której najmłodszym zawodnikiem jest 4-latek. Młodzi druhowie najpierw na płycie boiska zaprezentowali akcję reanimacyjną, a później naśladując starszych strażaków przebyli tor przeszkód, co zostało nagrodzone owacją przez licznie zgromadzoną publiczność.

zdjecie

Otrzymali też pamiątkowe medale. Prezes tamtejszej jednostki powiedział, że do drużyny szykowani są już nowi, jeszcze młodsi członkowie, aby… odmłodzić szeregi. Tak trzymać!!!

 

Dodał(a): Łukasz Bartczak
Odwiedzin: 147