OBOWIĄZEK INFORMACYJNY RODO

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych RODO) informuję, iż

  1. Administratorem Państwa danych osobowych jest Starosta Ostrowski, Starostwo Powiatowe w Ostrowie Wielkopolskim z siedzibą w: 63-400 Ostrów Wielkopolski, al. Powstańców Wielkopolskich 16, tel.: 62 737 84 00, fax.: 737 84 33, e-mail: starostwo@powiat-ostrowski.pl, www.powiat-ostrowski.pl.
  2. Administrator Danych powołał Inspektora Ochrony Danych Osobowych, z siedzibą w Starostwie Powiatowym w Ostrowie Wielkopolskim, tel.: 62 737 84 38, fax.: 737 84 56.  e-mail: iod@powiat-ostrowski.pl.  
  3. Dane osobowe są gromadzone i przetwarzane w celu realizacji obowiązków Administratora Danych, w związku z załatwianą sprawą, na podstawie art. 6 ust. 1 lit. c) rozporządzenia RODO, co oznacza, iż przetwarzanie danych jest niezbędne do wypełnienia obowiązku prawnego ciążącego na administratorze, a także w celach archiwalnych.
  4. Dane osobowe będą usuwane w terminach wskazanych w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych lub w innych przepisach prawa, regulujących czas przetwarzania danych.
  5. Dane osobowe mogą być przekazywane podmiotom przetwarzającym je na zlecenie Administratora Danych (np.: podmiotom serwisującym systemy informatyczne i aplikacje w których przetwarzane są dane osobowe), instytucjom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obowiązującego prawa (np.: organom administracji, sądom,) oraz innym podmiotom w zakresie, w jakim są one uprawnione do ich otrzymywania na podstawie przepisów prawa.
  6. Podanie danych osobowych jest obowiązkiem ustawowym i wynika z obowiązujących przepisów prawa.
  7. Osoba, której dane są przetwarzane, w granicach określonych rozporządzeniem RODO, ma prawo do:
    • żądania od Administratora Danych dostępu do swoich danych osobowych,
    • sprostowania, ograniczenia przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych, a także przenoszenia danych,
    • wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
Przechodzę do serwisu
strona główna | mapa serwisu | kontakt | NPP
Herb Powiatu Ostrowskiego
Ze świata do Ostrowa po naukę
7 grudnia 2018 roku

Ze świata do Ostrowa po naukę

Już po raz drugi po naukę do ostrowskiego szpitala przyjechali ortopedzi z zagranicznych klinik. Powodem zainteresowania specjalistów ze świata jest stosowana tutaj powszechnie metoda implantu tzw. gwoździa w leczeniu skomplikowanych złamań kości piętowej.

zdjecie

Po raz pierwszy takie zabieg w Ostrowie wykonano Cztery lata temu.

– ‘’Złamania kości piętowej to trudne przypadki. Może nie występują tak często, natomiast konsekwencje tych urazów są bardzo poważne, powodują kalectwo na całe życie’’ – powiedział dr Mirosław Falis kierownik ostrowskiej chirurgii, który był pionierem zastosowani tej metody w Polsce. Ona sam nauczył się jej od nieżyjącego już kolegi Francuza dra Mario Golzaga. – ‘’Do tej pory żadna metoda leczenia złamań nie była satysfakcjonująca. Stosowane rozwiązania wiązały się z dużym ryzykiem powikłań pooperacyjnych, wymagały długiej rehabilitacji i powrotu do zdrowia’’.

zdjecie

Zastosowanie implantu – gwoździa jest z kolei metodą mało inwazyjną. Pozwala na wykonanie niewielkich cięć, przywraca anatomiczny kształt i nie wymaga pooperacyjnego unieruchomienia opatrunkiem gipsowym.

-‘’Pacjent na drugi dzień może chodzić z częściowym obciążeniem, a po ok. sześciu tygodniach można mówić o wyleczeniu i możliwości powrotu do pełnej aktywności. To niebywały postęp w stosunku do tradycyjnej metody, w której chirurg musiał dokonać dużego cięcia i zespolić kości przy użyciu blachy. Cały proces leczenia przedłużał się do roku’’– mówi M. Falis. Na dowód tego przytacza informacje od niedawnych pacjentów, którym już udało się zdobyć szczyt Elbrus i przygotowują się do sezonu narciarskiego.

W Ostrowie zoperowano tą metodą już ok. 180 pacjentów ze złamaniem kości piętowej i 30 pacjentów, którzy trafili z powodu powikłań po złamaniu kości piętowej. Są to pacjenci z całej Polski. Był wśród nich był pilot F16, ratownicy górscy, robotnicy budowalni czy sportowcy.

zdjecie

W ciągu czterech lat stosowania tej metody Ostrów odwiedziło 70 lekarzy z Polski i dziś w 23 szpitalach ta metoda zaczyna być stosowana. Pierwszymi obcokrajowcami, którzy uczyli się w Ostrowie byli Włosi. Dziś dr Falis mówi, że w klinikach rzymskich wykonano pierwsze tego typu operacje. Podczas niedawnego międzynarodowego kursu po naukę do Ostrowa przyjechali lekarze z klinik z Białorusi Somalii i Izraela. Jednym z aspektów wizyty przedstawiciela francuskiego producenta implantów było stworzenie w Ostrowie centrum tej metody, które de facto już istnieje. Formalne jego powołanie oznaczałoby jednak dodatkowe wsparcie medyczne i logistyczne dla tej nowatorskiej metody.

 

 

 

Dodał(a): Janusz Grzesiak
Odwiedzin: 203